Caminin Kendi Arazisi Üzerindeki Kismini Bariyerlerle Çevirdi

Tokat’ta bir vatandas bir kismi kendisine ait arazi üzerinde insa edilen cami nedeniyle arazisinin tamamina imar alamayinca, caminin çevresini bariyerle çevirdi.

Caminin Kendi Arazisi Üzerindeki Kismini Bariyerlerle Çevirdi
Tokat’ta Yesilirmak mahallesinde 1998 yilinda bir hayirsever cami insa ettirdi. Emin Kiliç, 12 yil önce caminin yaninda bulunan yaklasik 3 dönümlük arazisinin imara açilmasi için Tokat Belediyesine basvuruda bulundu. Tapu kadastro tarafindan yapilan ölçümlerde caminin yapildigi arsasinin 164 metrekarelik kisminin kendi arsasinda oldugunu ögrendi. Arazinin 164 metrekaresinin üzerinde cami bulundugu için arazisini bir bütün olarak imara açamadi.

Emin Kiliç (57) yargiya basvurup arsasinin imara açilmasini talep etti. Yerel mahkeme Kiliç’in basvurusunu kabul ederek imar düzenlemesine karar verdi. Belediyenin imar düzenlemesine ise Milli Emlak Müdürlügü itiraz etti. Yapilan itirazi degerlen Tokat Idari Mahkemesi imar düzenlemesini iptal etti. Bu karar üzerine caminin bulundugu arsanin Milli Emlak’a ait baska bir arazi ile trampa olarak bilinen takas anlasmasi yapildi. 2 yillik çalisma sonucunda ise trampa karari Çevre Sehircilik Bakanligi tarafindan uygun bulunmadi. Kiliç, yasal olarak baska bir seçenegi kalmamasi üzerine caminin bulundugu arsasinda tarim isine girmeye karar verdi. Arsasinin etrafini bariyerlere kapatan Kiliç, caminin, kadastro sinirlari içinde kalan her iki giris kapisini da Ramazan Bayrami sonrasinda kapatmaya karar verdi.

"Kadastro sinirlarimizi çevirerek içinde tarim alani, sera yaptiracagiz"

Kiliç, 24 yil önce ibadete açilan camini kendi arazisine taskin sekilde yapilmis oldugunu ileri sürerek, “Bu anlamda imarda tadilat taleplerimizi yetkili mercilere ilettik. Yaklasik 1,5 dönümlük bir araziyi bedelsiz terk etmek kaydiyla kalan kismi da imarda kullanalim diye talebimiz oldu ama uygun görülmedi. Bu nedenle yasal yollara müracaat ettik. Mahkeme karariyla bir imar yapildi. Burada bir parselin bir tanesi hazine ait parsel, 1993 yilinda bakanlik karariyla cami yapilmasi için tahsis etmis. Cami yapilmasi için tahsis ettigi yeri imarda tamami cami alaninda kaliyor diye itiraz etti. Mahkemede bunu uygun buldu. Ve yapilan imari iptal etti. Ama vatandasin malinin tamaminin cami alaninda kalacagiyla ilgili maddeyi yani kalip kalamayacagi bir türlü bulamadi. Sonuçta kalabilir dedi.

Biz de bütün yasal yollari, on yil boyunca yipratici bir süreci tükettik. Dolayisiyla yasal olarak bize tek bir hak kaldi. O da kadastro sinirlarimizi çevirerek içinde tarim alani, sera yaptiracagiz” dedi.

Kiliç, caminin yaklasik 164 metrekaresi kadastro tespitlerine göre kendi arsasi sinirlari içerisinde ve bu kisimlarin caminin giris çikis kapisini kapsadigina dikkat çekerek, “Biz bu çalismayi yaparken Ramazan ayina baslamak üzereydi. Biz camiye gelecek kismi biraktik. Ramazan Bayrami sonrasinda caminin kadrosu sinirlarinin içinde kalan giris çikis kapisinin oldugu kismini kapatacagiz” diye konustu.

Kaynak: İHA