Burasi Antarktika Degil, Aygir Gölü

2 bin 300 metre yükseklikte bulunan Aygir Gölü’nde buzullari aratmayan görüntüler ortaya çikti. Hava sicakliginin Nisan ayinda geceleri eksi 10 dereceyi gördügü gölün buzlari bir türlü çözülmedi.

Burasi Antarktika Degil, Aygir Gölü
Türkiye’nin birçok noktasin özellikle Ege ve Akdeniz’de vatandaslar deniz ve günesin tadini çikarirken, Kars’in Susuz ilçesinde Kars-Göle karayolu üzerinde bulunan Aygir Gölü’nün tamamina yakinin buzla kapli olmasi bölgede balikçilikla ugrasanlari da kara kara düsündürüyor.

Sadece güne gören kiyisinin bir kisminda çözülme görülen Aygir Gölü’nün buzla kapli yüzeyi görenleri sasirtiyor.

Yaklasik 20 yildir Aygir Gölü’nde balikçilikla ugrasan Nurhak Yazar, aglarini su ile bulusturmak için Aygir Gölü’nün buzlarinin çözülmesini bekliyor.

“Ege’de Akdeniz’de herkes denize giriyor”

Ege’de, Akdeniz’de insanlarin denize girdigini ifade eden Nurhak Yazar, “Geçen yil buz zamanlar balik çikarken, su an neredeyse Mayis ayina girecegiz, halen daha gölün buzu açilmadi. Ege’de, Akdeniz’de herkes denize girerken, gölün açilmasini bekliyoruz. Kars’a bagli Aygir Gölü’nün açilmasini bekliyoruz, buzu kirarak gidemiyoruz” dedi.

Burasi Antarktika olmadigini, Kars Aygir Gölü oldugunu belirten Yazar, “Burasi tabi ki Antarktika degil, Antarktika degil, buzullar degil ama bu da bir gerçek burasi Kars, bende suan aglarimla ugrasiyorum” diye konustu.

Aygir Gölü’nde balikçilikla geçimi saglayan Nurhak Yazar, yanik sesiyle söyledigi, ‘Çift jandarma geliyor, Kaymakam Konagi’na’ türküsüyle aglarinin temizligini yapti.

Yazar, 15 Mayis 2022 tarihinde baslayacak olan balik avi yasagi öncesinde Aygir Gölü’ne aglarini sermeyi bekliyor.

Kars’in Susuz ilçesi sinirlari içinde yer alan bir volkanik set gölü olan Aygir Gölü’nün 2 bin 941 kilometrelik alaninin tamamina yakinin buzlari halen çözülmedi. Denizden yüksekligi 2 bin 300 metre yükseklikte bulunan Aygir Gölü’nde geceleri hava sicakligi eksi 10 dereci görüyor.

Buzullari artamayan Aygir Gölü’nün buzlarinin Mayis ayi ortasinda çözülmesi bekleniyor.
Kaynak: İHA