25 Kadin 'Sifa Dogadan Emek Kadindan' Projesiyle Gelir Elde Edecek

Kastamonu’da bir kadin dernegi tarafindan hayata geçirilen proje çerçevesinde ekonomik kazanci bulunmayan 25 kadin, cografi isaretli siyez bugdayindan yapilan eksili pilav ile ek gelir elde edecek.

25 Kadin 'Sifa Dogadan Emek Kadindan' Projesiyle Gelir Elde Edecek
Içisleri Bakanligi Sivil Toplumla Iliskiler Genel Müdürlügü Proje Destek Sistemi çerçevesinde Kastamonu Sanat Isleyen Eller Dernegi ile Devrekani Belediyesi is birliginde “Sifa Dogadan Emek Kadindan” projesi hazirlandi.

Proje çerçevesinde siyez bugdayindan eksili pilav yapilmasi için gerekli aromatik otlar, kadinlar tarafindan dogadan toplanacak. Meslek edinmelerine yönelik egitim verilecek kadinlar, pilav üretimi ile paketlenip satilmasinda istihdam edilecek.

Kastamonu Valiliginde düzenlenen törende projenin protokolü, Vali Avni Çakir ile Kastamonu Sanat Isleyen Eller Dernegi Baskani Mine Telli tarafindan imzalandi.

“Ekonomik kazanci olmayan 25 kadin gelir elde edecek”

Projenin 87 bin 837 lira destek almaya hak kazandigini söyleyen Vali Avni Çakir, Içisleri Bakanligi tarafindan geçen yil Kastamonu’da 7 projenin desteklendigini kaydetti.

Projeler hakkinda bilgi veren Vali Çakir, “Içisleri Bakanligi Sivil Toplumla Iliskiler Genel Müdürlügümüz tarafindan desteklenen ilimize 2 tane projenin duyurusunu ve muhataplariyla isbirligi protokolü imzalayacagiz. Geçen seneyi de bu anlamda verimli geçirdik. 7 tane projemiz Içisleri Bakanligimiz tarafindan desteklendi. En çok desteklenen illerden bir tanesi. Sivil toplum kuruluslarimizda da bu anlamda farkindaligi arttirmis oldugumuzu düsünüyoruz” dedi.

Projelerden ilkinin Kastamonu Sanat Isleyen Eller Dernegi’nin Devrekani Belediyesiyle isbirligiyle yapmis oldugu bir proje oldugunu söyleyen Vali Çakir, “Bu projeyle Kastamonu’da yasayan ve firsat esitsizligi nedeniyle ekonomik kazanci olmayan 25 kadinin, proje ile kurulacak Ilimiz Cografi Isaretli Yöresel Ürün, Kuru Gida Üretim ve Paketleme Atölyeleri araciligiyla meslek edinmesini saglamak ve onlara aromatik bitkilerin isleme ve geleneksel gida ürünlerine dönüstürülmesi alaninda paketleme ve satis egitimi vermeyi amaçlayan bir proje. Bu konuda dernegimiz çok güzel projeler ve etkinlikler yapti. Bu çerçevede KUZKA ile yaptigimiz proje var. O destekte geldiginde üretim imkânini daha da arttirmis olacagiz. Sonra pazarlama destegi de gelecek. Bu projenin adi ‘Sifa Dogadan, Emek Kadindan’. Projenin Içisleri Bakanligi tarafindan desteklenen tutari 87 bin 837 lira 60 kurus, projede talep edilen tutar 148 bin 867 TL idi, dolasiyla projenin yaridan fazlasini desteklemis olduk. 2’nci projemizde Özel Bireyler ve Aileleri Dayanisma Dernegi tarafindan yapilan Özel Bireyler Atli Terapi Merkezi’nde projesi. Geçen sene bunun ilkini Daday’da yapmistik. Çok güzel sonuçlar elde etmistik. Engelli aileleri de bu projeden son derece memnun kalmisti. Daday’in atli terapi konusunda farkindaligini da ortaya çikarmistik. Atli Terapi Merkezimizin de her türlü islemleri bitti. 9 Mayis’ta resmi açilisini gerçeklestirecegiz. Burada ilk uygulayacagimiz bu proje olacak. Bu proje ile amacimiz ilimizde yasayan otizmli ve hareket, davranis, psikolojik bozuklari olan 30 özel bireyin Daday Kaymakamligi Atli Terapi Merkezi’nde terapi egitimi alarak yasam kalitelerinin, sosyal becerilerinin arttirilmasi amaçlaniyor. Isbirlikçi kurulus ise Daday Ilçe Milli Egitim Müdürlügü, bu konuda belli bir tecrübe edindiler. Bu proje 115 bin 400 TL’lik bir proje idi. Bakanligimizdan 7 bin 500 TL destek saglanmis oldu” diye konustu.



“Ulasmanin zor oldugunu gördük”

Kastamonu Sanat Isleyen Eller Dernegi Baskani Mine Telli ise, “Kastamonu’da çok fazla yemeklerimizin oldugu ama yemeklerin ülke içinde tanitimina baktigimizda sadece isimden ibaret oldugu, herhangi bir sekilde alip ulasmanin zor oldugunu gördük. Bu dogrultuda yapilan çalismalarda eksili pilavi ele aldik” seklinde konustu.

“Özel Bireyler Atli Terapi Merkezi” projesi de Özel Bireyler ve Aileleri Dayanisma Dernegi tarafindan hazirlandi. Özel Bireyler ve Aileleri Dayanisma Dernegi Baskani Huriye Boyraz da atli terapinin özel çocuklar için önemli bir proje oldugunu söyledi.



Konusmalarin ardindan Kastamonu Sanat Isleyenler Dernegi, “Sifa Dogadan, Emek Kadindan” projesinin protokolü ile Özel Bireyler ve Aileleri Dayanisma Dernegi’nin “Özel Bireyler Atli Terapi Merkezi” projesini protokolü imzalandi.
Kaynak: İHA