Sarikum Tabiati Koruma Alani 'Korunamiyor'

SINOP – Kisin göçmen kuslarin, yazin ise tatilcilerin ugrak noktasi olana Sinop Sarikum Tabiati Koruma Alani çöplüge döndü. Vatandaslar, yaklasan yaz sezonu öncesi sahilde olusan kirli görüntü için önlem alinmasi gerektigini söyledi.

Sarikum Tabiati Koruma Alani 'Korunamiyor'
Sinop’un merkez ilçesine bagli Sarikum köyü, 1987 yilinda ‘tabiati koruma alani’ ilan edilerek koruma altina alindi. Toplam 233 farkli kus türünün gözlemlendigi Sarikum Tabiati Koruma Alani, deniz atiklarindan korunamiyor. Denize atilan çöplerin dalgalarla karaya vurdugu Sarikum, siklikla temizlenmeyip kendi haline birakilirsa, tek bir canliya ev sahipligi yapamayacak vaziyete gelebilir.

Sarikum’un yok olma tehlikesinde oldugunu belirten vatandas Bülent Güney, önlem alinmasi gerektigini söyledi.

Sik sik denizden geri gelen çöplerin ‘koruma alani’ olarak belirtilen Sarikum’dan arindirilmasi gerektigini vurgulayan Güney, “Burasi tabiat harikasi bir belde. Yaz ayinda binlerce kisi burada denize giriyor. Kisin da dünyanin çesitli bölgelerinden farkli farkli kuslar beslenmek için buraya göç ediyor, vaktimiz oldukça hem kafa dinlemek hem de onlari görmek için buraya geliyoruz. Ancak gördügümüz bu çöp manzarasi içimizi acitiyor. Yetkililerden rica ediyoruz, bu cennet dedigimiz yer böyle kaderine terk edilmemeli, belirli periyotlarla temizlenmeli” dedi.

Kaynak: İHA