Opr. Dr. Yusuf Asik Açiklamasi 'Pandemiden Sonra Özellikle Çok Yaygin Eklem Agrilari Vakalari Görüyoruz'

Özel Imperial Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Opr. Dr. Yusuf Asik, pandemi sonrasi çok yaygin eklem agrilari vakalarina rastladiklarini belirterek “Kesin olan bir sey var ki, Covid sonrasi eklemlerde ve kaslarda agrilari çok sik görüyoruz” dedi.

Opr. Dr. Yusuf Asik Açiklamasi 'Pandemiden Sonra Özellikle Çok Yaygin Eklem Agrilari Vakalari Görüyoruz'
Özellikle kramp seklinde kasilmalar ve adale agirlari ile siklikla karsilastiklarini kaydeden Asik, bu duruma pandemi döneminin neden oldugunu söyledi.

Asik, "Pandemiden sonra özellikle hastalarda çok yaygin eklem agrilarini görüyoruz. Bu tür viral enfeksiyonlar Inflamatuar bir hastalik oldugu için olusan inflamasyon eklemlerde de ayni sekilde etkili oluyor. Dolayisiyla eklem agrilarina sebep oluyor. Diger viral enfeksiyonlarda gördüklerimizden daha farkli olarak Covid’den sonra bunlari daha siddetli olarak gördük. Acaba reaktif artrit seklinde bir tablo mu yoksa, Covite özgü bir sey mi; bunlarin hepsi daha ileri tarihlerde netlesecek. Kesin olan bir sey var ki, Covid sonrasi eklemlerde ve kaslarda agrilari çok sik görüyoruz. Özellikle kramp seklinde kasilmalar adale agirlari siklikla karsilastigimiz sikâyetler. Kirik sonrasi, ameliyat sonrasi veya basit travma sonrasi olusan agirlari daha siddetli hisseden hastalarimiz da oldu. Inflamatuar hastaliklarin eklemlerde olusturdugu olumsuz etkiler yani dejenerasyonlar mutlaka olur. Eger tedavi edilmezse çesitli önlemler alinmazsa mutlaka olumsuz etkilerini ileride daha fazla olarak görecegiz. Yani eklemlerdeki dejenerasyon halk arasinda kireçlenme dedigimiz tablo ile karsimiza çikacak” diye konustu.

Kaynak: İHA