EXPO 2021 Hatay'da Yeni Gastronomi Sefleri Yetisecek

Hatay’da 1 Nisan’da kapilarini açan EXPO 2021 Hatay’in Antakya-Defne bölgesinde “Gastronomi Akademisi” açildi.

EXPO 2021 Hatay'da Yeni Gastronomi Sefleri Yetisecek
Hatay’in yemek kültürünün gelisimine ve tanitimina katki saglayacak olan akademide, birçok workshop ve egitimler ile yeni seflerin yetistirilmesi hedefleniyor.

Hatay’in demografik olarak çok önemli bir cografyada yer aldigini ifade eden Hatay Büyüksehir Belediye Baskan Lütfü Savas, “Hatay yüzyillardir tarimin merkezi olmus bir sehir. Bu cografya tarimin yapildigi, bugdayin ve zeytinin ilk yetistirildigi bir yer. Kuzey Afrika, Ortadogu ve Kafkaslardan itibaren Anadolu’nun tam birleskesinde çok önemli bir ticaret merkeziyiz. Yüzyillarca birçok kavim, kültür ve medeniyet kendi yemek kültürünü Hatay’a getirmis. 600’ün üzerinde bir yemek çesidine sahibiz. Yemeklerimizi yaparak hem asçilar hem de garsonlar yetistirmemiz gerekiyor. Biz hem tarimi kalkindirmak istiyoruz hem de Hatay’in yemeklerini tanitirken insanlarimiza hijyen konusunda egitim vermek istiyoruz. Akademi çok genis bir alanda hizmet verecek” dedi.

Akademi sayesinde yemek kültürünün tanitiminin olacagini da belirten Savas, “Burasi Hatay ile birlikte dünya mutfagi olacak. Sadece Hataylilara degil dünyadan gelen birçok insana burada egitim verecegiz. Burada müesseselerimiz ve kurslarimiz da olacak. Gida ile ugrasan herkesin buradan faydalanmasini saglayacagiz” dedi.

Proje ile ilgili bilgi veren Gastronomi Akademisi bas danismani Dr. Esat Özata, “Gastronomi akademisi çesitli workshoplarin yapilacagi bir akademi. En önemli özelligi gastronominin tüm ögelerini, disiplinlerle entegre bir sekilde sunmak olacak. Gastronomi akademisinde tarimi, yemek tarihini, yemek antropolojisini, iletisimi ve ekonomiyi de konusacagiz. Burada Türkiye’nin çesitli illerinden gelecek olan degerli isimleri ve gastronomi camiasindan uzmanlari agirlayacagiz” diye konustu.

Açilisin ardindan Lütfü Savas ve esi Nazan Savas, Akademi mutfagina geçerek akademinin ilk ögrencileri oldu. Savas çifti, balkabakli ve keçi peynirli muska böregi yaptiktan sonra, ürünler hazirlanan iftara katilanlar tarafindan begeni ile tüketildi.
Kaynak: İHA