Çocuk Esirgeme Kurumundan Is Kadinligina Basari Öyküsü

Tokat’ta, çocuk esirgeme kurumundan is kadinligina uzanan hayat hikayesi ile dikkat çeken Serpil Oktay, simdi büyüttügü isi ile kadinlara istihdam sagliyor.

Çocuk Esirgeme Kurumundan Is Kadinligina Basari Öyküsü
Batman’da dünyaya gelen Serpil Oktay (30), 4 yaslarinda iken kiz kardesi ile Çocuk Esirgeme Kurumuna verildi.

Oktay ve kardesi bir süre sonra Eskisehir’de bir aile tarafindan evlatlik alindi. Oktay kardesler ilkokul ve ortaokulu bitirdikten sonra lise egitimine devam edemedi. Birçok badireler atlatan Oktay, 18 yasinda iken evlendi. Liseyi disaridan bitiren Oktay, esi ile birlikte Tokat’a yerlesti. Çocuklarini organik ürünlerle beslemek için ihtiyaci kadar organik ürün ürüten Oktay, daha sonda üretimini arttirip satis yapmaya karar verdi. Organik ürünlerinin yaninda yöresel ürünler de üretmeye basladi.

Devlet destegi ile 3 yil önce organik ürünler üreten bir isyeri açti. Açtigi is yerinde islerini gelistirip kadin istihdamina da destek verdi. Yaz sezonunda yaklasik 15 kadina is veriyor.

4 yasindayken çocuk esirgeme kurumuna verildi

Oktay, hayati boyunca çok fazla zorluklarla karsilastigini, bugünlere kolay gelmedigini belirterek, “Birçok badireler atlatmak zorunda kaldim. Insanlar bir yere geliyor ama geriye dönüp baktiginizda bunun arkasinda hikayesi nedir? Asil önemli olan odur bizim için. Benim hikayem 4 yasindayken babamin bazi rahatsizliklari annemin de okuma yazma bilmemesinden dolayi Çocuk Esirgeme Kurumu’na verilmekle basliyor. Daha sonra bir aile tarafindan evlatlik alinarak evlatlik alinan aile tarafindan birçok sikinti çekerek devam ediyor. En sonunda okulda basarili olmama ragmen egitim hayatimi birakmak zorunda kaliyorum. Bu anlattiklarimin arasinda birçok yasanmis, araya sikistirilmis hikayelerim de mevcut. Biz evlatlik edinildikten sonra birçok sikinti yasamis olsak bile sabaha kadar o kapida beklerdik. Birilerinin bize bir seyler yapacagini düsünüp sikinti yasayacagimizi düsünüp kesinlikle hiçbir yere gitmiyorduk. Yani çok zorluklarla büyüdüm. Esimle çok genç yasta tanistim. 18 yasinda evlendim. Esim çok sag olsun, çok destek oldu. Liseyi disaridan bitirdim” dedi.



Çocuklarini organik ürünlerle beslerken girisimci oldu

Oktay, çocuklarini organik ürünlerle beslemek isterken genç bir girisimci oldugunu belirterek, “Çocuklarim nasil saglikli bir hayat yasayabilirler? Nasil organik bir yasam sunabilirim? Her seyin en iyisine güvenilir olarak nasil ulasabilirim diye düsünürken kendimi fark etmeden organik sertifikali ürünlerin içerisinde buldum. Sonra ben kendime bir ürün gelistirdim. Gelistirdigim ürün kusburnu marmelati. Özelligi üzüm suyundan sekersiz olarak yapilmasi. Yani 6 aylik bir bebekten tutun 70-80 yasindaki bir teyzemizin ninemizin tüketebilecegi bir ürün. Yani tamamen C vitamini hastaliklarda sifa olarak kullanilabilen, kullanilabilecek bir ürünümüz. Bu ürünü gelistirdim. Bu ürünün üzerinden yürüyerek imalathanemi kurdum” diye konustu.



Kadinlara istihdam sagliyor

Oktay, kadinlara is imkani sagladigini belirterek, “Imalathanemde su anda 15-20 arasinda yaz sezonunda degismekle beraber çalisanlarimiz mevcut. Ve çalisanlarimin hepsi dezavantajli bayan personeldir. Bir tane bile erkek çalisanim yok. Hepsi bayandir. Yeri gelir yük indirirken bile, hani bir erkegin yapabilecegi is varsa biz onu iki bayanla yapiyoruz. Ama ben israrla sadece bayanlarla çalismayi tercih ediyorum. Çünkü geçmisimden yasadigim birçok sikintiyi ders alarak gelecegime tasimak istiyorum. Nasil pozitif hale getirebilirim diye. Biz bayanlar olarak pozitif bir ayrimciliga sahibiz. Üç yilda bu duruma geldim. Ama geriye bakip dönecek olursak, bu seviyeye gelmemin en büyük sebebi, geçmisimde yasadigim acilardir. O acilar beni büyüttü, olgunlastirdi, bu evreyi getirdi. Kesinlikle kolay degil. Yani ben daha iyi bir egitim almis olsaydim eminim çok daha fazlasini yapabilirdim” ifadelerini kullandi.

Annesi ile çocugu olduktan sonra tanisti

Annesi ile oglu 4 yasindayken tanistigini belirten Oktay, sözlerini söyle tamamladi: “Hiçbir farki olmuyor, normal siradan bir arkadasiniza sariliyormus gibi oluyor. Ama zamanla eminim duygularimizin ilerleyecegini düsünüyorum. Ama hiç kimseye düsmanligim yok bu konuyla ilgili. Çünkü benim o yasanmisliklarim olmasaydi asla bu gelecege sahip olamazdim. Babama gelecek olursak, babam bundan yaklasik 3 sene önce vefat etti ve sadece bir kere görebildim. Görmeye gittiginde de bizleri kesinlikle tanimadi. Kizlarinin oldugunu bile bilmiyordu babam. Biraz ruhsal ve sinirsel olarak yani ruhsal bozukluk olarak rahatsizligi vardi.”

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan’in Külliye‘de iftar yemeginde girisimci kadinlarla birlikte misafir oldugunu belirten Oktay, yasadigi memnuniyeti sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA