BIGACEM, 2022 Yilini 'Nemrut Kraterini Tanitma Yili' Ilan Etti

Bitlis ve ilçelerinde tanitim ve farkindalik olusturma projeleri yürüten Bitlis Gazeteciler Cemiyeti (BIGACEM), 2022 yilini dünyanin en önemli jeolojik miraslarindan biri olan Nemrut Kalderasi ve Krater Gölü’nü “Nemrut2022” sloganiyla tanitma yili ilan etti.

BIGACEM, 2022 Yilini 'Nemrut Kraterini Tanitma Yili' Ilan Etti
Kendi imkanlari ve gönüllü üyeleriyle birlikte yaklasik iki yildir kent tanitimi basta olmak üzere birçok proje hayata geçiren BIGACEM, baslatmis oldugu Gönüllü Tanitim Seferligi Projesi çerçevesinde çalismalarini araliksiz sürdürüyor. 2022 yilinda yürütülecek tanitim projeleriyle ilgili yönetim kurulu toplantisi gerçeklestiren BIGACEM, 2022 yili tanitimlariyla ilgili yol haritasini belirledi. Toplantida ayrica yürütülen projelerin degerlendirmesi yapilip, çiktilari üzerine istisarelerde bulunuldu.

Yapilan toplanti neticesinde; tanitim ile ilgili 2022 yili yol haritasi da belirlenirken, 2022 yilinin ana gündemi olarak Tatvan ilçesinde bulunan 2 bin 250 rakimdaki dünyanin sayili, Türkiye’nin ise en büyük krater gölü özelligine sahip Nemrut Kalderasi ve Krater Gölü seçildi. 2022 yilini “Nemrut2022” sloganiyla “Nemrut Kraterini Tanitma Yili” olarak ilan eden BIGACEM, 2022 yilinda Nemrut’a dair farkli dillerde 222 görsel, isitsel ve yazinsal ürünle tanitmayi hedefliyor.

“Çabalarimizla Nemrut koruma statüsüne kavustu”

Hayata geçirilen proje hakkinda bilgi veren Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Baskani Sinan Aygül, Nemrut kraterinin önemine dikkat çekerek, “Nemrut Kalderasi ve Krater Gölü dünyanin sayili jeolojik miraslarindan biri. Ancak ne yazik ki ne dünyaya tanitimi ne de mevcut varliga sahip çikilmasi anlaminda sinifta kaliyoruz. Geçtigimiz yila kadar da gerçek anlamda bir korunma statüsüne sahip degildi. Bu sahipsizlik beraberinde ne yazik ki bir hoyratlik bir basibosluk da getirmisti. Neyse ki olusturdugumuz kamuoyu baskisiyla ve duyarli sivil toplum kuruluslarinin çabasiyla birçok adim atildi bu konuda. Nemrut krateri artik ‘Kesin korunacak hassas alan’ statüsüne kavustu. Tanitim noktasinda da, bürokratik hantalliga takilmadan ve zaman kaybetmeden kendi imkanlarimizla neler yapabilecegimizi degerlendirdik. Bizim kendi bünyemizde yürüttügümüz ve devam eden bir dizi tanitim projesi var. Nemrut ve diger dogal ve tarihi alanlari da kapsiyor ancak 2022 yilinda özel olarak Nemrut’u ön plana çikarmaya karar verdik” dedi.



“Farkli dillerde görsel, isitsel ve yazinsal ürünlerle tanitilacak”

Proje hakkinda bilgi veren Baskan Aygül, “Projelerimizi aralarinda ödüllü gazetecilerin, fotograf sanatçilarinin, sinemacilarin oldugu 100’ün üzerinde üyemizle gönüllü olarak yürütüyoruz. Nemrut2022 projesinde de üyelerimizle beraber 2022 yili içinde farkli dillerde 222 görsel, isitsel ve yazinsal eser üreterek, bu önemli doga harikasi jeolojik mirasin bilinen yönlerini tekrar hatirlatip bilinmeyen yönlerini açiga çikararak tanitmayi hedefliyoruz. Bu faaliyetleri de diger kamu kurum ve kuruluslari ve STK’larla esgüdüm içerisinde yürütüyoruz. Proje sonunda hem tanitim hem de farkindalik olusturma anlaminda etkili bir sonuç ortaya çikacagina inaniyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA