Yeni Zelanda Askerleri Atalarini 'Haka' Dansiyla Andi

Çanakkale Kara Savaslari’nin 107. yil dönümü nedeniyle Conkbayiri’nda düzenlenen anma töreninde Yeni Zelanda askerleri ‘haka’ dansi yapti.

Yeni Zelanda Askerleri Atalarini 'Haka' Dansiyla Andi
Çanakkale Kara Savaslari’nin 107. yil dönümünde Conkbayiri’ndaki Yeni Zelanda Aniti’nda anma töreni düzenlendi.

Törene; Yeni Zellanda Gaziler Bakani Hon Meka Whaitiri ve Çanakkale Savaslari’na katilan diger ülkelerin temsilcileri katildi.

Protokol üyeleri, anita Yeni Zelanda Savunma Kuvvetleri Maori Kültürel Toplulugu’nun karsilama gösteriyle geldi. Törende ilahiler okunup, dua edildi. Konusmalarin ardindan Yeni Zelanda Aniti’na çelenkler sunularak, Yeni Zelanda ve Türkiye ulusal marslari okundu. Ilk olarak konuklara Yeni Zellanda Türkiye Büyükelçisi Zoe Coulson-Sinclair seslendi. Daha sonra Yeni Zellanda Gaziler Bakani Hon Meka Whaitiri "Yeni Zellanda’nin Gelibolu anma törenlerinden sorumlu bakan olarak Conk Bayirinda gerçeklestirilen Anzak Günü Törenine hos geldiniz diyorum. Burada bulunan anitimizin üzerinde yaziligi gibi 1915 yilinda askerlerimiz dünyanin en uzak kösesinden geldiler. 100 yildan fazla bir zaman sonra ise burada savasmis herkesi saygi ve gururla onurlandirmak için bu topraklara gelmeye devam edebilmemiz birim için bir ayricalik ve sereftir. Cografi olarak birbirinden son derece uzak iki ulus Conk Bayirinda mesafe ve zamanin ötesinde geçen özel bir bagi paylasiyor" dedi.

Konusmalarin ardindan savasta ölen Yeni Zelanda askerleri için ülke bayragi törenle yariya indirilerek saygi durusu yapildi.

Tören, Yeni Zelandali askerlerin meshur haka dansi ile sona erdi. Katilimcilar, dansi ilgiyle takip etti.
Kaynak: İHA