Ulu Cami'de Ermeniler 285 Türk'ü Diri Diri Yakti

Ermeniler Kars’ta, 1915 yilinda Ulu Cami’ye, ’anlasma yapacagiz’ diyerek topladiklari Türkleri diri diri yakti. Yanan Türklerin kan ve yaglarinin izleri halen cami duvarlarinda duruyor.

Ulu Cami'de Ermeniler 285 Türk'ü Diri Diri Yakti
Kaleiçi Mahallesi’nde bulunan ve 17’inci yüzyilda Osmanli Padisahi Sultan Ibrahim döneminde yaptirilan Ulu Cami, Ermeni mezaliminin canli izlerini günümüze tasiyor.

Cami, 1877-78 Osmanli Rus Savasi’ndan sonra Kars’in Rus isgalinde kaldigi yillarda Ermeniler, sehrin ileri gelenlerinden 285 kisiyi, ’anlasma yapacagiz’ vaadiyle kandirip camiye toplayarak atese verdi. Diri diri yakilan insanlarin duvarlara siçrayan kan ve yaglarinin izi ise halen korunuyor. Yakilan insanlarin kan ve yag izlerinin bulundugu duvarin orijinal 2 tasi çerçeve içinde tutuluyor.

“285 Türkü diri diri yaktilar”

Ulu Cami Dernek Baskani Yasin Askin Yildirim, "Içimizdeki tasnakçilari öncelikle kiniyorum. Ulu Cami’deki katliamlarla ilgili elimizde belge ve o günün fotograflari mevcut. Ulu Cami de 285 ecdadimiz o günün kosullarinda, ‘toplanti yapilacak’ diye Ulu Cami’yi tercih edip yaklasik 285 kisi toplanarak, diri diri yakilmasi Ermeni çeteleri, tasnak çeteleri tarafindan maalesef yakilarak sehit edilmistir” dedi.



“Biz ispatliyoruz”

Ulu Cami’de yasananlari ispatladiklarini ifade eden Yildirim, “Biz ispatliyoruz ve tarihçileri Kars’a davet ediyoruz. Özellikle Amerika Birlesik Devletleri, Fransa nedense lobilerinin güçlülügü sebebiyle her yil önümüze getiriyorlar. Bunlari kiniyoruz. Buyurun gelin en azindan Kars’taki Ulu Cami bunun ispatli sahididir” diye konustu.

Öte yandan Ulu Cami duvarlarinda bulunan ve Ermeniler tarafindan yakilan Türklerin ’kan ve yag’ izleri çerçeveye alinarak muhafaza ediliyor. Ulu Cami önünde bulunan kitabede ise Ermeni mezaliminin fotograflari yer aliyor.
Kaynak: İHA