Mermer Tozu Iddialariyla Gündeme Gelmislerdi, Rize'de Yeniden Gübre Dagitimi Yaptilar

Üreticilere gübre yerine "mermer tozu" satma tartismasiyla gündeme gelen Türkiye Tarim Hayvancilik ve Aricilik Federasyonu’nun (TAHAP), Rize’de yeniden tarimsal gübre dagitimini gerçeklestirdi.

Mermer Tozu Iddialariyla Gündeme Gelmislerdi, Rize'de Yeniden Gübre Dagitimi Yaptilar
13 Nisan 2022 tarihinde Rize’de çay üreticilerine 25.5.10 diye adlandirilan tarimsal gübre yerine ‘mermer tozu’ satmaya çalisildigi iddialariyla gündeme gelen TAHAP, Ardesen ilçesi Isikli Köyü mevkiinde gübre dagitimini gerçeklestirdi. Ilk dagitilmasi için Rize’ye gönderilen tirlari geri gönderen TAHAP yetkilileri, bütün tirlardan numune alindigini, çikacak laboratuvar sonuçlarina göre ‘Mermer tozu’ diye adlandirilan maddenin ne oldugunun kamuoyuyla paylasilacaginin altini çizdi.

TAHAP Rize Sube Baskan Vekili Tayfun Tan, yasanan karisikligin ardindan verdikleri 25.5.10 tarimsal gübreyi dagitmaya basladiklarini ifade ederek “Rize, Artvin ve Trabzon’un yani sira kismen Giresun ve Ordu’da, 785 bin dekar alanda bildiginiz gibi çay tarimiyla ugrasan 204 bin aile geçimini buradan saglamaktadir. Havalarin isinmasiyla birlikte bahçe temizligi ve gübreleme çalismalarinin hiz kazanmasi sebebiyle, Türkiye Tarim Gida, Hayvancilik ve Aricilik Federasyonu (TAHAP) olarak, çay gübresinin teminine iliskin bize yapilan basvuru ve talepleri dikkate alarak bu ailelere destek sözü vermis olup, piyasanin yüzde 30-35 altinda gübrenin teminini saglamaya yönelik girisimlerimiz oldu. 10 gün önce, ana yüklenici firmadan istegimiz çay gübresi, taseron bir firma üzerinden temin edilerek bize ulastirilmisti. Fakat gelen gübrenin etiket ve GTS’si olmamasi nedeniyle tarafimizdan iadesi saglanmis olup herhangi bir satis ve dagitimi yapilmamistir. O gün yasanan karisiklik nedeniyle, taseron firmadan temin edilen gübre maalesef istedigimiz 25-5-10 uygunluga sahip olmadigi için, çay üreticisi çiftçimizden herhangi bir ücret tahsilati yapilmadigi gibi üreticiye de gübre dagitimi yapilmadigi hepinizin tanikligiyla sabittir. Çay üreticisi için son derece hayati öneme sahip olan gübrenin, taseron firma tarafindan gönderilen üründe çuvallar üzerinde herhangi bir etiket veya GTS dedigimiz Gübre Takip Sisteminin olmamasi nedeniyle bu dagitim yapilmamis, TAHAP Genel Baskanimiz Mustafa Sarioglu, bunu da açikça dile getirmistir. Genel Baskanimiz, o gün tüm çay üreticisi üreticilere verdigi sözü bugün tutuyoruz. Size 25.5.10 yeni nesil çay gübresini taahhüt ettigimiz fiyatla kullaniminiza sunuyoruz” dedi.

Karisikliga neden olan ve kamuoyunda ‘Mermer tozu’ olarak nitelendirilen cismin ne olduguna dair net bilginin laboratuvardan gelecek sonuca göre belli olacagini kaydeden Tan “Karisikligin yasandigi gün ile ilgili Genel Baskanimizin talimatiyla, gelen gübre laboratuvara gönderilerek, analizleri istenmis olup, bu hafta içinde de içerigine iliskin laboratuvar analizleri ve sürece iliskin tüm bilgi ve belgeler, Genel Baskanimiz Mustafa Sarioglu kamuoyuna açiklanacaktir. Zira, attigimiz bu yapici adima iliskin, maalesef 204 bin çay üreticisinin istifade edecegi bu gübreden, taseron firmanin sorumsuz davranisi nedeniyle dagitimi yapilmamasina ragmen, sanki bilinerek ve isteyerek bu gübre dagitiminin yapilmaya çalisildigi algisi kartel gübre firmalari ve onlarin siyasi uzantilari tarafindan kamuoyuna sunulmaya çalisilmistir. TAHAP, yasanan bu algi ve itibar suikastine iliskin, yasal süreç genel merkezimiz tarafindan baslatildigini, sizlerin araciligiyla da kamuoyuna duyurmak isteriz. Ayrica, yalan ve algi amaçli yapilan asilsiz haberler ve sosyal medya paylasimlari ile ilgili de hukuki süreç baslatilmistir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA