Herkes Oruç Açarken Onlar Hayat Kurtariyor

Erzurum’da acil hastalara gece gündüz demeden yardima kosan 112 Acil Saglik ekipleri, Ramazan ayinda da hayat kurtarmak için görevlerinin basinda.

Herkes Oruç Açarken Onlar Hayat Kurtariyor
Erzurum Saglik Müdürlügüne bagli 112 Acil Yardim Yakutiye 1 No’lu Istasyon çalisanlari, Ramazan ayinda da hayat kurtarmaya devam ediyor. Iftar vaktine dakikalar kala evde pisirilen yemeklerle sofralarini kuran 112 Acil Saglik ekipleri, ezanin okunmasi ile birlikte oruçlarini açiyor. Ancak telsizden yeni bir vaka anonsu yapildiginda ekipler, oruçlarini açamadan hayat kurtarmak için yeni bir yarisin içerisine giriyor. Saglik çalisanlari, gelen ihbarlara yetismek ve insanlarin hayatini kurtarabilmek için bazen sahursuz oruç tutmak, bazen de iftar sofralarini yarim birakmak zorunda kaliyor.

Insanlarin hayatina dokunmanin güzel bir duygu oldugunu ifade eden 112 Acil Saglik Doktoru Yasin Babacan, “Güzel bir duygu insanlarin hayatina dokunmak. Ihtiyaci olan insanlarin hayatina dokunmak, yardim etmek çok güzel bir duygu, heyecanli bir duygu. Emin olun zaten iftarimizi açarken tetikteyiz. Her an vaka gelecekte kalkip gidecegiz diye. Ramazan’da dördüncü nöbetimiz, en az iki üç defa iftar vakti kalktik gittik. Çok zor olmuyor, zaten isimiz bu, amacimiz bu. Iftarda da kalkip gitmek bizi pek yormuyor. Su içip bazen vakaya gittigimiz oluyor. Insanlarin hayatina dokunuyoruz sonuçta. Bizim için de güzel bir duygu oluyor” dedi.



“Insan hayati kurtarmak aç ve susuz kalmamiza degiyor”

Acil Tip Teknisyeni (ATT) olarak görev yapan Mehmet Ceylan, “10 yildir bu meslegi yapmaktan gerçekten çok büyük haz duyuyorum. Hayatimda dokundugum bir sürü insan oldu. Hayata döndürdügüm ya da umut oldugum bir sürü insan oldu. Onun hazziyla biz zaten bu meslegi yapabiliyoruz ya da yapiyoruz. Yoksa çalisma sartlarimiz hani normal mesai çalisan memur arkadaslara göre katbekat daha agir. Ama insanlarin hayatina dokunmak, bazi kisilere umut olmak ya da yasli bir insana ya da yeni dogan bir insana umut olmak, ona dokunmak, onun yaninda olmak gerçekten çok güzel bir sey. Bizi zaten bizi biz yapan, ATT yapan, paramedik yapan, doktor yapan da bu. Önemli olan insanlarin hayatina dokunmak dedik. Gerçekten de bir insanin hayatina dokunabiliyorsaniz bunun çok da bir önemi olmuyor. Su an Ramazan’da 4 yada 5. nöbetimiz oruçlu olarak. Yaklasik iki nöbette de vaka çikti. Iftar hemen ezan okundu, 2 dakika içerisinde vaka çikti. Sadece su içip devam edebildik. Ama karsidaki o hastanin ya da hasta yakininin bir tebessümünü görmek ya da gerçekten hani kalbi duran ya da solunumu duran bir hastaya müdahale edip onun yakininin tebessümünü görmek her seye degiyor. O iftariniza da degiyor, sahurunuza da degiyor” diye konustu.

Insan hayatini kurtarmak için zamanin çok degerli oldugunu belirten 20 yildir sürücü saglik personeli olarak çalisan Selim Akçay, “112 zor bir yer, zor bir görev. Hele hele hayat tasirken araç kullanmak daha zor bir görev. Yani bu manada isimiz çok degerli, insan hayatiyla ugrasiyoruz. Yani insan hayati çok önemli oldugu için bu süreleri de çok iyi kullanmamiz gerekiyor. Bizim tek istegimiz trafikte iste vatandaslarimiz bize mümkün oldukça tolerans gösterip yol vermeleri. Çünkü bu ambulansta kendi yakinlari da olabilir. Hele bu ramazan ayinda insanlarin dikkatleri çok daginik oldugu için araç sürerken çok dikkat etmiyorlar, bizi duymuyor. Türkiye genelinde araç kullanan vatandaslarimizdan bize yol vermelerini istiyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA