Ermeniler Tarafindan Sehit Edilen Türkler Için Kuran-I Kerim Okundu

Milliyetçi Hareket Partisi Çildir Ilçe Baskaligi Ermeniler tarafindan Kotanli köyünde katledilen vatandaslar için Kotanli köyündeki sehitligi ziyaret ederek sehitler için kuran-i kerim okundu.

Ermeniler Tarafindan Sehit Edilen Türkler Için Kuran-I Kerim Okundu
Kotanli sehirliginde açiklama yapan MHP Çildir Ilçe baskani Volkan Topkaya "Her yil oldugu gibi bu yil da Türkiye Cumhuriyeti devletinin önüne sürülen Asilsiz Soykirim Iddialarini kabul ettirme çabalarinin, gerek ulusal gerekse de uluslararasi camiada adeta bir ‘’sov yapma günü’’ haline getirilen 24 Nisan’dayiz.

24 Nisan 1915 tarihi; Orta ve Dogu Anadolu’nun hemen hemen her kösesinde Türk köylüsünü akil almaz vahsi yöntemlerle katleden, sakat birakan, topraklarini terk etmesine sebep olan Ermeni Komitelerinin kapatildigi, yöneticilerinden 2345 kisinin devlet aleyhine faaliyette bulunmak suçundan tutuklandigi tarihtir.

Disaridaki Ermenilerin ve içerideki Ermenicilerin her yil “Ermeni soykiriminin yildönümü” diye andiklari 24 Nisan, iste bu 2345 komitecinin tutuklandigi tarihtir ve yer degistirme uygulamasiyla hiç bir sekilde ilgili degildir.

Son yüz yilin hemen hemen her bölümünde Ermenilerin Türklere karsi yapmis olduklari planli katliamlari görmekteyiz. Kayitlara geçen rakamlara göre 1914-1922 yillari arasinda Ermeniler 520 bin Türkü akil almaz yöntemlerle katletmislerdir. Bu katliamlardan Çildir da nasibini almistir.

Çildir’da Ermeni kirginina sebep olan iki önemli unsur vardir. Bunlardan birincisi; Ingilizler’in Mondoros Ateskes Antlasmasina dayanarak Kars’a girmeleri ve Kars Gönüllü birligince kurulan Cenub-i Garb-i Kafkas Hükûmeti’nin dagitilmasiyla halkin bassiz ve savunmasiz birakilmasidir.

Ikinci olarak da Ruslar’in bölgeden çekildikleri zaman bölgenin kontrolünü ve silahlarini tamamen Ermeni asilli General ve Valilere teslim etmesidir.

Sirasiyla Erzurum, Kagizman, Sarikamis, Kars, Arpaçay ve Ardahan’daki Ermeni katliamlari en son olarak Çildir’da bütün vahsi yüzüyle görülmeye baslar.

Bölge genelinde Vagarsak isimli çetecinin kurdugu ‘’Canfida’’ örgütünün, Çildir ise Ermeni asilli kaymakam Andon’un yönetimindeki Ermeni çetelerinin ilk olarak Sazlisu köyüne gelerek 14 Türk’ü katletmesinin ardindan, Ermenilerin geldigini duyan köylüler magaralara kaçarlar, köyde bir kaç genç kalir, onlari köyün ortasinda toplar kursuna dizerler.

Yol kenarindaki köylerde katliam yapa yapa gelen Ermeni çetelerini duyan Terekeme Çayis köylüleri kaçarak magaralara saklanirlar. Bazi köylüler Ermeniler bir sey yapmaz diye kaçmamistir. Günlerce magaralarda yasayan Türkler köylerine döndüklerinde gördükleri manzara kan dondurur. Köyde kalan kadinlarin gögüsleri kesilerek direklere asilmis, hamile olanlarin karinlari desilerek bebekler çikartilmistir. Terekeme Çayis köyünde onlarca Türk vahsice katledilmistir.

Yol üzerindeki köylerde katliam yapildigini duyan Yildirim Tepe köylüleri evlerini terk ederek Seytan kalesine siginmislardir. Aylarca magarada ve kalede yasayan Türkler köylerine döndüklerinde görmüslerdir ki köyde kalanlari kursuna dizmisler, kafalarini kesmislerdir. Yildirim Tepe Köyü’nde de 19 Türk vahsice katledilmistir.

Ermenilerin Çildir’da yaptiklari katliamlar daha bitmemistir. 1919 Subat ayinda Ermeni çeteleri Çildir’in Meryem köyüne gelirler. Köyde yasayanlar Ermenilerin geldigini duyunca Kotanli Köyü’ne kaçarlar. Kotanli köyüne gelen Ermeniler 77 kisiyi kursuna dizerler. Iste bugün basinda bulundugumuz anit bu sehitlerimizin mezaridir.

Meryem köyündeki bu katliama sahitlik eden ve bugün hayatta olmayan Fatma teyze o günleri söyle anlatir;

"Ermeniler köye geldiklerinde ben koca kiz idim. Kendim kaçabiliyordum. Onlar bizi öldürecek diye biz kaçtik. Ermeniler babamlarin da içinde oldugu kisileri yakaladi, Ardahan’a götüreceklerini söylediler ve bir yere yigdilar onlari. Sonra kursuna dizdiler; tam 77 kisi.. Içlerinde bizim evden alti kisi vardi. Babami, anami, dedemi, amcami, iki de kardesimi öldürdüler".

Bu ve buna benzer bir çok aci hatirayi hepimiz dedelerimizden, nenelerimizden bilir duyariz. Bilmediklerimizi de Osmanli ve Rus arsivlerinden okumaktayiz. Ermeni terörünün en acimasiz yüzünü Çildir ve hemen hemen bütün köyleri yasamistir. Hal böyle iken, sagda solda ‘’soykirim yalaninin borazanligini yapmak’’ kimsenin haddine degildir.

Gözlerimizin önünde yüzlerce örnegi var iken, Devletimizi yönetenleri, dünyaya nizam veren adalet getiren büyük Türk milletinin maruz birakilmak istenen "soykirim yalanina" karsi dik durmaya davet ediyoruz. Büyük Türk milleti serefli geçmisinde hiç kimseye dininden,dilinden,irkindan ve mezhebinden ötürü zor kullanmamis hiç kimseye soykirim uygulamamistir.

Ölüsünü kullanmaya hiçbir zaman tenezzül etmeyen bu millet, Ermenilerin Çildir’da yaptiklari katliamlarda sehit olan vatan evlatlarini da büyük bir sabir ve tevekkül ile bagrina basmis ve yillarca metanetini korumasini bilmistir. Biz sussak, konusmasak bile; bu toplu mezarlar bu mezar taslari gerçegi her zaman haykiracaktir. Sehitlerimize yüce Allah’tan rahmet, geride kalan yakinlarina bas sagligi diliyorum" dedi.

Kaynak: İHA