Bakircilik Erzincan'da Yasatilmaya Çalisiliyor

Erzincan’da bakir ustalari, hediyelik esya ve günlük mutfak gereçleri kullanimlariyla kaybolmaya yüz tutmus bakirciligi yasatmaya çaba gösteriyorlar.

Bakircilik Erzincan'da Yasatilmaya Çalisiliyor
Bakir mutfak esyalarina ilginin her geçen gün azalmasi ile birlikte unutulmaya yüz tutan bakir ürünleri, korona virüsün etkisiyle ve sagligin önem kazanmasiyla birlikte tekrar ragbet görmeye basladi.

Daha saglikli olmasi nedeniyle Erzincan’in binlerce yillik geçmisine isik tutan bakir ürünler vatandaslarin tercihi oldu.

Erzincan’da bakir atölyesi olan Erol Bulut, diger mutfak ürünlerine oranla bakir kaplarin daha saglikli ve kullanisli oldugunu söyleyerek, “Bakir çaydanlik ve semaver sicak suyu çabuk isitir geç sogutur. Çaydanlik ve semaverlerdeki çayin lezzetini baska hiçbir seyde alamazsiniz. Bakir sürahi ise soguk suyun isinmasini önler. Suyun içindeki bakterileri öldürür” ifadelerini kullandi.

Saglikli bir yasam için her evde bakir ürünlerin bulunmasi gerektigine dikkat çeken Bulut, bakir ürünlerin yapim ve islemesinin çok zor oldugunu ve bütün asamalarinin atölyede yapildigini ifade ederek, “Bakir ilk önce polisajdan keçeye girer. Daha sonra sivamaya girer ve burada seklini alir. Bakirin parlamasi için firça islemi uygulanir. Bir sonraki asamada yikanip, kurutularak bant islemine geçilir. Bant isleminden sonra boyanan ve vernik atilan bakir süsleme için isleme ve kart islemlerinden geçerek son halini alir” dedi.

Bakirin el sanati olmasi nedeniyle zor üretildigini ve usta bulmakta zorluk çektiklerini kaydeden Bulut, bir dönem unutulmaya yüz tutan bakirin virüs nedeniyle ragbet gösterdigini ifade etti.

Yeralti Çarsisinda bakir esnafligi yapan Ümit Deniz ise Erzincan ekonomisine katki saglayan bakir madeninin çok bilinmese de tibbi yönden birçok faydasi oldugunun ispatlandigini ve bakirin altin çaginda oldugunu ifade etti.

Deniz, bakirin saglik açisindan önem kazandigini sifa kaynagi oldugunu belirterek, bakir tavanin 50-60 TL’den, fincan takiminin 100-150 TL’den, sürahinin ise 250 TL’den satisa sunuldugunu kaydetti.

Sifa kaynagi olan bakir ürünlerin kalitesi ve isçiligine göre fiyatlari degisiyor.
Kaynak: İHA