Bakan Varank Açiklamasi 'Divle Obruk Peynirinin Kapasitesini Arttirmayi Hedefliyoruz'

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, sadece obruk adi verilen bir magarada üretilen ve "Türk rokfor"u da denilen Divle obruk peynirinin yilda 60 ton olan üretim kapasitesini arttirmayi hedeflediklerini söyledi.

Bakan Varank Açiklamasi 'Divle Obruk Peynirinin Kapasitesini Arttirmayi Hedefliyoruz'
Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, bölgesel kalkinmayi odagina alan projeleri hayata geçiriyor. Turizmden tarima, ulastirmadan çevreye kadar hayatin her alanina dokunan projelerden biri de Karaman’da gerçeklestirildi.

Sadece obruk adi verilen magarada üretilen ve "Türk rokfor"u da denilen peynir, kirmizi rengi ve lezzetiyle dünyada adini duyurmaya basladi.

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, KOP Bölge Kalkinma Idaresi tarafindan desteklenen Divle obruk peynirinin üretildigi magarada incelemelerde bulundu. Yilda 60 ton olan üretim kapasitesini arttirmayi hedeflediklerini kaydeden Bakan Varank, “Ajandalarimizdan biri de bölgesel kalkinmayi desteklemek. Bölgelerin, sehirlerin, ilçelerin ekonomik anlamda en uygun katki saglayacak alanlarini bulup oralara yatirim yapmak” dedi.

KOP Idaresi Baskanligi, Divle köylülerinin kullanimina sunulacak mandiraya da destek veriyor. Mandira tamamlandiginda günde 5 ton süt isleme kapasitesine ulasarak magarada üretilecek peynirin standardini yükseltecek. Divle peynirinin dünya çapinda pazarlanmasina ve tanitimina destek olacak.

"Bu peynir çesidi katma degeri yüksek bir ürün"

Bakan Varank, Karaman temaslari çerçevesinde Ayranci ilçesinin Divle köyüne geçti. Köyde 36 metre derinlikte, 250 metre uzunlugundaki Divle obruk peyniri magarasini ziyaret eden Varank, yetkililerden magaraya ve peynir üretimine iliskin bilgi aldi. Divle peynirinin sadece içinde bulundugu magaradaki bakterilerin etkisiyle olustugunu ifade eden Bakan Varank, “Gitgide hem Türkiye’de hem de dünyada daha fazla meshur olmaya, gündem olmaya basladi.

Biz bagli kurulusumuz KOP Bölge Kalkinma Idaremizle aslinda Ayranci bölgesindeki küçükbas hayvanciligin potansiyelini çok önceden kesfetmistik. Idaremiz 2016 yilinda buradaki hayvan varligini arttirmak üzere çalismalara basladi.

Bu sayede 180 binlerde olan küçükbas hayvan sayisi su anda 250 binlere geldi" ifadelerini kullandi.

Bakan Varank, bölgede küçükbas hayvanlardan elde edilen sütle yapilan bu peynir çesidinin katma degeri yüksek bir ürün olduguna dikkat çekerek, "Burada köylüler, kendi sagdiklari sütlerden geleneksel yöntemle, geleneksel mayayla mayaladiklari peynirleri tulumlara koyuyorlar ve su anda içinde bulundugumuz obruk magarasina getiriyorlar. Yerin 35 metre altinda sürekli 4 derece sicaklikta olan bu magaraya getiriyorlar. 4 ay boyunca bu magarada bekleyen peynirler artik kivamina geliyor ve satisa sunuluyor" dedi.



"Baska magaralar arastiriliyor"

Divle obruk peynirinin klasik peynirlerin 3-4 kati fiyatlara satildigini anlatan Varank, "Tabii böyle orijinal ve saglikli bir metotla yapilan peynirlerin katma degeri de diger peynirlere göre çok farkli oluyor. Magaradaki bakteriler bu peynirin özel bir sekilde olusmasina katki sagliyor. Buradaki peynir de dünyadaki diger muadilleriyle, Italyan, Fransiz peynirleriyle rekabet edebilecek bir seviyeye geliyor” diye konustu.

Magarada senede 60 ton peynir üretimi yapilabilecek bir kapasite oldugunu vurgulayan Bakan Varank, “Bu kapasiteyi nasil arttirabiliriz diye düsünüyor, çevredeki diger magaralarda arastirmalar gerçeklestiriyoruz. Ayni özelliklere, ayni bakteri ortamina sahip magaralari devreye sokabilir miyiz, bununla ilgili çalismalarimiz var" dedi.

Peynirin standardini olusturabilmek için bir mandira kurulmasini KOP olarak desteklediklerini ifade eden Varank, “Bu sayede Karaman Divle peynirini ayni standartlarda üretebilecek sekilde köylülerimize destek verecegiz. Bu peyniri Türkiye’ye, dünyaya tanitmaya devam edecegiz. Su anda üsüyoruz. Burada su anda beyaz renkli olan tulumlar, 4 ay sonra bakteriler sebebiyle kirmizi hale geliyor. Köylüler kirmizi hale geldiginde peynirin olgunlastigini anliyor” diye konustu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanliginin ajandalarindan birinin de bölgesel kalkinmayi desteklemek oldugunun altini çizen Varank, “Bölgelerin, sehirlerin, ilçelerin ekonomik anlamda en uygun katki saglayacak alanlarini bulup oralara yatirim yapiyoruz. Bu manada Karaman Divle peynirinin hem daha fazla üretilmesi, daha kaliteli, daha standart üretilmesi ve daha iyi tanitilmasi için bakanlik olarak desteklerimizi vermeye devam edecegiz” dedi.



Standart getirilecek

Eski adi Divle olan Üçharman köyünde bulunan bir magara, ünü hizla yayilan peynire ev sahipligi yapiyor. Köylülerin obruk adini verdikleri magara, peynirin olusumu için en uygun ortami sagliyor. Koyun ve keçi sütünden geleneksel yöntemlerle yapilan peynirler, özel hazirlanan kuzu ve oglak derilerine basilip, 36 metre derinliginde ve 250 metre uzunlugundaki bu magaraya indiriliyor. Yilin her dönemi 4 derece sicaklikta olan magaradaki peynir tulumlari, yaklasik 4 ay sonra magaradaki bir bakteri sayesinde kirmizi rengi aliyor.

KOP Idaresi Baskanligi, “Divle Obruk Peyniri ile Yöremiz Kalkiniyor Projesi” çerçevesinde Divle köyünde mevcut tarimsal kalkinma kooperatifinin isletmesine sunulmak üzere kurulacak mandiraya destek veriyor. Günde 5 ton süt isleme kapasitesi olan mandira sayesinde hem peynire bir standart getirilecek hem de peynirin üretimi ve pazarlamasi arttirilacak.
Kaynak: İHA