Ramazan'a Özel 5 Asirlik Gelenek

Yurt genelinde sadece Tokat il merkezinde Ramazan aylarinda nohut mayasindan yapilan ’gelin çöregi’ yogun ilgi görüyor.

Ramazan'a Özel 5 Asirlik Gelenek
Tokat’ta, Ramazan ayina özel 5 asirlik "Gelin Çöregi" gelenegi yasatiliyor. Ramazan ayinin 15’inden sonra siparis usulü yapilan "gelin çöregi" ayri bir öneme sahip. Özel olarak hazirlanan çöregin içerisine siparise göre ceviz, kuru üzüm, bal, badem konuluyor. Nohut mayasindan yogrulan hamurun üzeri süsleniyor. Talebe göre çöregin üzerine kalp deseni yapilarak nisanli çiftlerin isimleri yaziliyor. Yaklasik yarim saat odun atesinde yanan tas firinda pisirilen gelin çöreginin üzeri sekerle süsleniyor. Gelin çöregi damat tarafindan nisanlisina hediye ediliyor.

"Nisanli kizlarimiz bu çöregi görmeden gelin gitmiyor"

Isletme sahibi Ömer Uçar, sadece Tokat’a has bir gelenek olan gelin çöreginin Ramazan ayini 15’indn sonra yapilmaya baslandigina dikkat çekti. Talepler yetisemedikleri günler oldugunu ifade eden Uçar, çöregin fiyatinin içerisine kullanilan malzeme ve kilogramina göre 100 lira ile 500 lira arasinda degistigini kaydetti.

5 asirlik gelenegi yasatmaya çalistiklarini ifade eden Uçar, “Kurban Bayraminda gelinlerimize koç gidiyor. Ramazan’da ise gelin çöregi. Nisanli kizlarimiz bu çöregi görmeden gelin gitmiyor. Onu damatlarimiza buradan söyleyelim” dedi.

Nohut mayasindan yapilan çöregin siparise göre süslendigini ifade eden Uçar, “Çöregin içerisinde genellikle ceviz, üzüm, findik, badem konuluyor. Çöregimiz un ve tereyagiyla yapiliyor. Kendi özgü tamamen dogal, içerigi de dogal. Nohut mayasindan yapiliyor olmasi nedeni ile tamamen dogal. Çöregin hamurunda seker yok, tuz yok. Yani endüstriyel anlamda herhangi bir katki maddesi yok. Yani normal maya yok. Kolesterol ve seker hastalari Ramazan çöregini tercih ediyor. Ama isleme süreci bayagi bir uzun ve zahmetli” diye konustu.

Kaynak: İHA