Türkülere Ilham Kaynagi Olan Turnalarin Envanter Çalismasi Yapildi

Erzincan Doga Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Sube Müdürlügü ekipleri, türkülere ilham kaynagi olan alli turnalarin yerlesik hayata geçtigi Eksisu Sazliginda rahat bir yasam sürmeleri için yogun çalisma yürütüyor.

Türkülere Ilham Kaynagi Olan Turnalarin Envanter Çalismasi Yapildi
Türkülere konu olan turnalar, yasam alani olarak seçtikleri Erzincan’daki Eksisu Sazliginda Doga Koruma ve Milli Parklar görevlilerince koruma altina alinip uydu takip cihaziyla izleniyor

Munzur ve Kesis daglari arasindaki ovada yer alan ve ulusal öneme haiz sulak alan ilan edilen 8 bin 755 hektarlik sazlik, iklim ve bitki örtüsü çesitliligiyle 52 sürüngen ve memeli ile 149 kus türüne ev sahipligi yapiyor.

Nesli tehlike altindaki kus türlerinin göç sirasinda konaklama alani olarak kullandigi, kuluçkaya yattigi ve kisladigi sazlik bölgenin büyük bölümünün batakliktan olusmasi ise göçmen kuslara yirticilara karsi dogal koruma alani olusturuyor.

Görevlilerce yapilan gözlemler ve halkalama çalismalarinda sazliktaki kus türlerinin her geçen gün arttigi, basta turnalar olmak üzere bazi kuslarin, güvenli ortami, iklim sartlarinin elverisliligi ve beslenme kaynaklarinin zenginligi dolayisiyla bölgeden genellikle göçmedigi tespit edildi.

Sazlikta yaptiklari gözlemlerde yaban hayatinin envanterini tuttuklarini aktaran DKMP yetkilisi, söyle konustu:

"Eksisu Sazliginda varligini sürdüren gerek turnalar gerekse nesli tehlike altindaki diger türler sube müdürlügümüzce koruma altindadir. Burada yasayan canlilari sürekli gözlemleyerek envanterlerini yapiyoruz ve sonuçlarini genel müdürlügümüze bildiriyoruz. Burada hayvanlarin popülasyonlarinin artis veya azalis egiliminde olup olmadiklarini gözlemleyerek korumada ne kadar basarili oldugumuzu da görebiliyoruz. Su ana kadar yaptigimiz çalismalarda buradaki turnalar ve diger hayvanlarin popülasyonlarinin arttigini ve korumada basarili oldugumuzu görebiliyoruz. Burada turnalarin ve diger kus türlerinin barinmasi, beslenmesi ve üremelerinde temel etken, sazligin çesitli yerlerinden çikan maden suyunun kisin iliman bir iklim etkisi olusturmasi ve bataklik olmasi. Bölgenin bataklik olmasi nedeniyle özellikle kurt ve tilki gibi yirtici türler alana giremedikleri için burasi kuslara bir yasam alani olusturuyor. Ayni zamanda batakliklar besin yönünden en zengin alanlardir. Kuslar burada güvenli sekilde beslenip üreyebiliyor, ayrica bizim burada yaptigimiz koruma çalismasi ve bölge halkinin da turnalara karsi hassas davranmasindan dolayi bazi turnalarimiz burada 12 ay yasamini sürdürüyor.

“Sazliktaki turnalar halkalanip takibe alindi”

Turnalar halkalama çalismasiyla sürekli takibimizde. Burada bulunan turnalarin Ulusal Turna Eylemi Plani dahilinde halkalama çalismasi yapiliyor. Halkalama çalismasi yapilan turnalardan bazilarina da uydu takip cihazi takilarak hayvanlarin göç edip etmediklerini, göç edenlerin de hangi güzergahlari izlediklerini tespit ediyoruz."
Kaynak: İHA