Ordu'da Kadin Aricilara 'Ari Sütü' Üretimi Için Ekipman Destegi Saglandi

Tarim ve Orman Bakanligi Hayvancilik Genel Müdürlügü’nün destekleriyle uygulanan “Kadin Aricilar Ile Ari Sütü Üretimi Projesi” çerçevesinde Ordu’nun Ikizce ilçesinde düzenlenen törenle kadin aricilara ari sütü üretimi için gerekli olan aricilik malzemeleri dagitildi.

Ordu'da Kadin Aricilara 'Ari Sütü' Üretimi Için Ekipman Destegi Saglandi
Proje dahilinde mart ayi içerisinde Ikizce ilçesinde esleri ile birlikte aricilik faaliyeti gösteren kadin aricilara ari sütü egitimi verildi.

Egitimin tamamlanmasinin ardindan üreticilere ari sütü üretebilmeleri için yas polen, balmumu, temel petek, çita, ana ari izgarasi, ari sütü toplama kasigi, süt muhafaza sisesi gibi temel malzemelerin yaninda, ürettikleri ari sütünü bozulmadan muhafaza edebilmeleri için donduruculu buzdolabi ve saha sartlarinda gezginci olarak da üretim yapabilmeleri için solar enerji üretim paketi verildi.

Ordu Il Tarim ve Orman Müdürü Kemal Yilmaz, Ordu Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan son 5 yilda ari ürünlerinin çesitlendirilmesi üzerine birçok projeyi uygulayarak üreticilere destek sagladiklarini söyledi.

Yilmaz, “Ordu ilimizde yaklasik yilda 17 bin ton bal üretimi gerçeklestiriyoruz. Amacimiz bir taraftan bal üretiminde verim ve kaliteyi yükseltmek, bir taraftan da balin yaninda diger ari ürünlerinin üretimini arttirmak. Mevcut bal üretimimiz ile ilimiz ekonomisine yaklasik 450 milyon TL civarinda bir katki saglaniyor. Ancak biz bu katkiyi çok daha yukariya çikartabiliriz. Bunu hem bal üretimi ve bunun yaninda, ari sütü, polen ve propolis gibi ari ürünlerinin de üretimini arttirmak suretiyle gerçeklestirebiliriz” dedi.

Ari ürünlerinin üretimine yönelik çok sayida çalismanin yapildigini ve desteklerin sürdügünü kaydeden Yilmaz, “Özellikle son 5 yillik süre içerisinde çok sayida proje uyguladik. Suana kadar 15 binin üzerinde polen toplama tuzagi dagitimi gerçeklestirdik. Aricilarimiz artik büyük oranda polen üretimi yapmaya basladilar. Çogu aricimiz bugün bal yaninda polen üretimi yapiyor. Önümüzdeki süreçte yine DOKAP Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi’nin kaynaklarini kullanmak sureti ile 10 bin polen tuzaginin daha dagitimini gerçeklestirecegiz. Bakanligimizdan uygulayacagimiz proje ile de bin 200 adet daha polen tuzagini üreticilerimize dagitmis olacagiz. Ayni sekilde önceki yillarda ari sütü üretimini arttirmaya yönelik yine kadin üreticilerimize yönelik projeler uygulayarak ekipman destegi sagladik. Bugün ise yeni bir proje ile egitim verilen kadin aricilarimiza ari sütü üretimi için gerekli ekipmanlarin alimini gerçeklestirerek üreticilerimize teslimini sagladik. Insallah aricilarimiza bu malzemelerini teslim edecegiz ve onlar da ari sütü üretimine baslayacaklar. Malzemeleri verdikten sonra aricilarimiza yönelik ziyaretlerimiz ve egitimlerimiz devam edecek” seklinde konustu.

Kaynak: İHA