Mezat Kültürü Tarihi Is Merkezinde Yasatiliyor

Kastamonu’da her hafta tarihi is merkezinde bir araya gelen antikacilar, açik arttirma sistemi ile 150 yillik mezat kültürünü yasatiyor.

Mezat Kültürü Tarihi Is Merkezinde Yasatiliyor
Kastamonu’da tarihi is merkezinde bir araya gelen antikacilar, 150 yillik mezat kültürü ile alisveris yapiyor. Her hafta bir araya gelen antikacilar, mezatta antika esyalarini satip yeni ürünler aliyor. Mezatta satilan ürünler ve ikram edilen çaylar için saticilardan yüzde 10 miktarinda komisyon aliniyor. Antika esya dükkan sahipleri ile diger antika esya saticilari, günün erken saatlerinde antika esyalarini mezatin yapilacagi is merkezine getiriyor. Ilk olarak ürünler teshir edilerek alicilarin görmesi saglaniyor. Alicilar ürünleri gördükten sonra alacagi ürünleri liste haline getiriyor. Daha sonra çekilen kurada seçilen 7 satici, ürünlerini satisa sunuyor. Eski telefonlardan radyolara, kasiktan müzik plaklarina kadar onlarca antik esya, ’münadi’ ismi verilen mezat yöneticisi tarafindan belirlenen fiyatla satisa sunuluyor. Açik arttirma usulü ile ürünler satiliyor.

Vatandaslar antika esyalarini mezatta satiyor

Mezatta vatandaslar da evlerinde kullanilmayan ürünlerini eksperler tarafindan gerçek degerlerinin tespit edilmesinin ardindan satisa sunabiliyor. Mezatta defineciler tarafindan kazi yapilarak bulunan tarihi eserlerin satisina izin verilmiyor.

"Ürünlerini sergiliyor ve satiyorlar"

Mezat kurucusu Isin Ergül, vatandaslarin mezat kültürü sayesinde insanlara ellerinde kullanilmayan ürünlerini satabildigini ifade ederek, "Mezatimizda satilan ürünlerde yüzde 10 oraninda komisyon alinmamaktadir. Burada diger esnaf arkadaslar, dükkani olanlar da ürünü bir gün önceden veya sabahin erken getiriyor. Burada ürünleri masalarin üzerine koyup alicilarin görmesini sagliyoruz. Alicilar görüp karar verdikten sonra kendilerine liste yapiyorlar, sirasiyla kura çekiyorlar. Yedi satici kura çekildikten sonra sira ile ürünlerini satici masasina getirip ürünlerini sergiliyor ve satiyorlar. Alista ve satista söyledigimiz gibi sadece saticidan yüzde on komisyon aliniyor, bu da buranin gideri ile ikramlari karsiliyor. Burada sadece antikacilar degil, vatandaslar da bizi bilirkisi olarak kullanip antika mobilya, hali, antika gümüs, kitaplarin fiyatini belirleyebiliyor" diye konustu.



"Topraktan çikan ürünlerimizin burada satilmasina müsaade etmiyoruz"

Il disindan gelen antikacilarin ürünlerinin de satildigini ifade eden Ergül, "Istanbul ve Ankara’da baglantili oldugumuz mezatlarimizdan kiymetli eserler gelirse onlara da satisinda yardimci oluyoruz. Bunlar ’etnografik’ magaradaki eserlerdir. Yani biz kesinlikle ’asar antika’ dedigimiz topraktan çikan ürünlerimizin burada satilmasina müsaade etmiyoruz" diye konustu.



“Mezat kültürünü gelecek nesillere aktarmak istiyorum”

Mezat kültürünü gelecek nesillere aktarmak istediklerini söyleyen Tarik Aydin ise, "Kastamonu’da bu dört aydir mezat yapiyoruz. Ben hem burada duruyorum hem de kendi malzemelerimi satiyorum hem de bütün antikacilari yan yana getiriyorum. Amacim bu eski çarsiyi antikaci çarsisi yapmak. Açtiktan sonra karsima bir antikaci daha aldim. Kastamonu’yu vatandaslar sadece evleriyle tanimasinlar. Bu projeyi baslattik ve hayata geçiriyoruz. Çolugumuz çocugumuz eski malzemeleri tanimiyor. Bizden sonra gelen nesil de geri kalmasin, kültürümüzü bilsinler. Mezat kültürünü gelecek nesillere aktarmak istiyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA