Kültür Ve Turizm Bakani Ersoy Açiklamasi 'Rize Kendini Korumayi Çok Iyi Basarmis Bir Yer'

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, “Rize özellikle yaylalar kisminda kendini korumayi çok iyi basarmis, kamu arazilerinin de çok oldugu bir yer. Dogasiyla uyumlu projelerle turizmden daha çok pay almayi hak eden bir ilimiz” dedi.

Kültür Ve Turizm Bakani Ersoy Açiklamasi 'Rize Kendini Korumayi Çok Iyi Basarmis Bir Yer'
Bir dizi ziyaret için Rize’ye gelen Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, ilk olarak Rize valiligini ziyaret etti. Buradaki ziyaretin ardindan tarihi Rize kalesine çikan bakan Ersoy, Cuma namazinin hemen ardindan burada da çesitli incelemeler gerçeklestirerek Rize Belediyesi’ne gitti. Rize Belediyesi’nde gerçeklesen toplantinin ardindan konusan Bakan Ersoy Rize’nin dogasini korumayi basardigini ifade ederek “Kuspa bölgesi, Andon bölgesi ve Senoz bölgesinde ki turizm palanlarini dogaya uygun bir sekilde, saygili bir sekilde, dogru bir planlamayla yapilmasini saglayacagiz. Bakanlik olarak Rize’de ki müzede ki onarimlar ve yine burada gerçeklestirilecek olan bir denizci müzesi var. Ona da destek olacak bir proje hazirlayacagiz. Rize özellikle yaylalar kisminda kendini korumayi çok iyi basarmis, kamu arazilerinin de çok oldugu bir yer. Dogasiyla uyumlu projelerle turizmden daha çok pay almayi hak eden bir ilimiz. Kültür merkezi eksigi var. Bununla ilgili bir proje yapacagiz. Bir alan olusturmuslar, o alanda biz yatirim destegi verecegiz. Bütün bunlari da 1 yil içerisinde gerçeklestirmeyi planliyoruz” dedi.

Mayis’ta açilacak olan Rize-Artvin Havalimani’nin Rize’ye turist açisindan çok artis olacagini sözlerine yansitan Ersoy, “Geçen yil oldugu gibi bu yil da hizli çikislar Türkiye’de devam edecek. Özellikle körfez ülkelerinden çok hizli bir artis ön görüyoruz. Su an da gelen turistler de geçen senelerin ilk aylariyla kiyaslanmayacak derecede yüksek. Uçak taleplerini de görebiliyoruz. Rize’nin de böyle bir avantaji daha var. Önümüze ki ay havalimani açiliyor. Bundan sonra gelecek bir çok genis uçak da oraya yönlendirilecektir. Hem estetik olarak güzel hem pist uzunluklari her türlü uçagin inisine müsait. Turistik açidan çok fazla rezervasyon alacagini sayilarda çok ciddi bir artis olacagini öngörüyorum” seklinde konustu.

Rize’nin Dünya’da sayili heliski bölgelerinden biri oldugunu söyleyen Ersoy, “Heliskiye de uygun yatirim nasil yapilir ona da bakmak istiyoruz. Çünkü Rize dünyadaki sayili heliski bölgelerinden biri. O yüzden de biz bölgenin o potansiyelini de degerlendirmek istiyoruz. Ama dedigim gibi burada ki hassas olunmasi gereken nokta Rize’nin dogasinin birçok noktada korunmus olmasi. Biz o korunan dogaya uygun projelerle hareket etmek istiyoruz” dedi.

Dogru yer tespit edilebilirse projenin hizli bir sekilde sonuç alacaklarini sözlerine yansitan Ersoy, “Karin kalma süresi uzun, Bunlarin etkilerinden biri bu ikincisi havalimani ile kayak bölgesine ulasmak çok kolay hale geldi. Bölgenin rakimi ve karin kalma süresinin uzun olmasi aslinda bizim için hem de özel sektör için yapilabilir bir özellik arz ediyor. Bütün bunlari birlestirdigimiz zaman ben özel sektörden yatirim kitabi alabilecegimize inaniyoruz. Hepsinin devlet tarafindan yapmasina gerek yok. Dogru yeri tespit edebilirsek iyi bir proje ile hizli bir sekilde sonuç aliriz” seklinde konustu.

Diger yaylalarla kiyasla dogasinin iyi korudugu söyleyen Mehmet Nuri Ersoy, “Dogaya uyumlu diger bölgelerden ayrisan konaklama tesisleri bölgelerini yapabilirsek ve projelendirmeyi dogru tahsis islemlerini yapabilirsek tersine dönebilecegini düsünüyorum. Benim gördügüm diger yaylalara kiyasla dogasini iyi korumayi basarmis. Bu avantajini kullanabiliriz. Simdi daha ihtiyaca uygun projelendirme sansimiz oluyor” dedi.

Dogayla uyumluluk projelerinin artik ön planda olmasi gerektiginin altini çizen Ersoy, “Yolun tamamlanmasi lazim ki güzel bir görüntü saglansin. Yaptiginiz her yatirimin sonucunu alirsiniz. Turizm zaten öyle bir sey ektiginizi biçebileceginiz bir sektör. Önemli olan nedir dogayla uyumluluk projelerinin artik ön planda olmasi gerekiyor. Artik önemli olan yogunluk degil ihtiyaca uygun bir sekilde hem çevreyi koruyan projelerle desteklenmesi lazim. Karadeniz bölgesinin en büyük özelligi yesiliyle önde olan bir sehrimiz. Artik ulasim sorununda düzelmesiyle, yesil bölgenin de yapilmasiyla ikisinin birbiriyle örtüsecegini düsünüyorum. Sonuç alacagimizi inaniyorum. Turizm alanlarinin yaratabilecegi gerçeklestirebilirsek kesinlikle birbiriyle uyumlu projeler çikacaktir. Rize Karadeniz içinde cazibe noktasi haline gelir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA