Kirim Açiklamasi 'Çocuklarimiz 23 Nisan Coskusunu Hak Etti'

Iki yillik pandemi sürecinden en çok çocuklarin etkilendigini belirten Psikolog Irem Naz Kirim, “Pandeminin basinda önce çocuklara yasaklar geldi. Sokaklar, parklar, sahiller ve sevdiklerinden uzak kaldilar. Bulastiriciligi fazla olarak görüldüler, asi vurulma zamani en geç onlara geldi. Dünyayi etkisi altina alan Pandemi nedeniyle 2 yildir 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayrami coskusunu yasayamayan çocuklar 23 Nisan’i bu yil coskuyla kutlayacak” dedi.

Kirim Açiklamasi 'Çocuklarimiz 23 Nisan Coskusunu Hak Etti'
Iki yillik pandemi sürecinden en çok çocuklarin etkilendigini dile getiren Medical Park Ordu Hastanesi Psikolog Kirim, “Pandeminin basinda önce çocuklara yasaklar geldi. Sokaklar, parklar, sahiller ve sevdiklerinden uzak kaldilar. Bulastiriciligi fazla olarak görüldüler, asi vurulma zamani en geç onlara geldi. Dünyayi etkisi altina alan Pandemi nedeniyle 2 yildir 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayrami coskusunu yasayamayan çocuklar 23 Nisan’i bu yil coskuyla kutlayacak” açiklamasinda bulundu.

“Özgürlükleri kisitlandi”

Pandeminin çocuklara yasattigi olumsuzluklara deginen, “Çocuklarimiz, pandemi sürecinde çok sevdikleri oyunlarindan, arkadaslarindan, okullarindan ayrildilar. Bir açildi bir kapandilar okullarla birlikte. Düzenleri bozuldu, dikkatleri dagildi, özgürlükleri kisitlandi. O dönemde dogan çocuklar, kosullardan dolayi ne arkadas edinebildi, ne de farkli insan görebildi. Dilleri, sosyal gelisimleri gecikti. Bir nesil böylece 2 yil geriden takip etmek zorunda kaldilar” ifadelerini kullandi.

“Aileler çocuklarini okula göndermekten korktu”

Okul öncesi egitim de pandemiye kadar katilim orani yüzde 71 iken pandemiden sonra yüzde 56.9’a geriledigini söyleyen Psk. Irem Naz Kirim, “Aileler çocuklarini okula göndermekten korktu, haliyle ögrenilmesi gereken kazanimlar da eksik kaldi. Online egitime geçildigi dönemlerde ucundan tutmaya çalisti egitimi yeni nesil. Ancak kimi uykuda girdi derse, kimi hiç girmedi. Uzmanlar olarak gördügümüz tek sey; elektronik cihaz ve internet bagimlisi yeni nesil kattik dünyaya. Bir de sinava giren magdur çocuklarimizi unutmamak lazim tabi. Online egitimle yarim yamalak alabildikleri bilgilerle sinandiklari sinavlarda basari orani o kadar düstü ki mezuna kalan artti, endise olusturan tablo üzerine baraj kaldirildi” diye konustu.



“Genç nüfusa sahip bir ülkeyiz”

Ülke olarak genç nüfusa sahip olundugunun altini çizen Psk. Kirim, “Nüfusun yüzde 27’si bu parlak nesilden olusuyor. Git gide büyüyor, bilime olan ilgileri artiyor, teknolojiyi çok iyi kullaniyor, hayal güçleriyle ülkeyi ileri tasiyorlar. Bizim nesile hiç benzemiyorlar; yanlis bir seyi orta yolla halletmek yerine yanlis olani tamamen ortadan kaldiriyorlar. Ilk basta korkunç görünebilir bu durum ancak görülüyor ki haklilar. Azla yetinmeyip en iyisi için çaba sarf ediyorlar. Onlari mutsuz eden tüm durumlara karsi çikiyorlar, düsüncelerini çekinmeden ifade ediyorlar, anin tadini çikartip kendilerini mutlu eden her seyi deniyorlar. En güzel tarafi da bilinçliler. Yetiskinlerin dogrulari yerine kendi dogrularini olusturuyorlar, bilgiye çok hizli ulasip yeni bilginin pesinden kosuyorlar. Kimseyi ayristirmiyorlar, kimliklerini nüfusa göre degil var oluslarina göre belirliyorlar” seklinde konustu.



“Savas magduru tüm çocuklara armagan olsun”

Çocuklarin cosku içinde farkli bir heyecanla 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayrami’ni kutlayacagini belirten Psk. Irem Naz Kirim, “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayrami’ni birlestirme talepleri de belki de bunun içindir; egemenligimizi koruyacak kisiler, gelecek ve farkindalik sahibi nesillerdir. Bayraminiz kutlu olsun çocuklar, her zaman geçmisten ders çikarip anin tadini çikararak gelecege umutla bakmaniz dilegiyle, Savaslarda magdur olan tüm dünya çocuklarina armagan olsun” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA