Bakan Soylu Açiklamasi 'Türkiye Çok Farkli Bir Yolculugun Içerisindedir'

Karabük’te jandarma komando egitim mezuniyet töreninde konusan Içisleri Bakani Süleyman Soylu, "Bu dünya nizami bizi teslim almaya çalismaktadir. Dogunun alti zengin batinin üstü zengin. Batinin alti fakir, dogunun üstü fakir. Yillarca ele geçirdigi topraklarda sömürge üretenler bu gün baska planlarin, baska oyunlarin pesindeler. Onlara asla müsaade etmeyecegiz" diye konustu.

Bakan Soylu Açiklamasi 'Türkiye Çok Farkli Bir Yolculugun Içerisindedir'
Karabük’ün Safranbolu ilçesindeki 125. Jandarma Komando Egitim Alay Komutanliginda 33. Dönem Jandarma Uzman Erbas Komando temel kursu kapanis töreni gerçeklestirildi.

Törene Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Karabük Valisi Fuat Gürel, Jandarma Genel Komutani Orgeneral Arif Çetin, Jandarma Genel Komutanligi Tugay Egitim Komutani Tuggeneral Vedat Çolak, Safranbolu Jandarma Komando Egitim Alay Komutani Jandarma Albay Hasan Baskök, Karabük Belediye Baskani Rafet Vergili, Safranbolu Belediye Baskani Elif Köse, mezun olan bin 162 komando ve aileleri katildi.

Safranbolu 125. Jandarma Komando Egitim Alay Komutanliginda 33. dönem jandarma uzman erbas komando temel kursu kapanis töreninde konusan Içisleri Bakani Süleyman Soylu, "Her biri bizim için bir gurur bir umut ve bir güven olan burada aldiklari egitim sonrasinda bu ülkede dikilmis en serefli üniformalardan birini 183 yillik jandarma üniformasini gururla ve hakkiyla tasiyacak olan vatan, bayrak nöbetini devralacak olan 33 dönem jandarma komandolarimiz temel egitim kursu mezuniyet töreni vesilesi ile bu mübarek Ramazan cumasinda sizlerle bir arada bulunmaktan bu onuru, heyecani sizlerle paylasmaktan çok büyük bir onur duyuyorum. Burada olmasa da sizlerle bu heyecani paylasan sizlerle her daim gurur duyan bu teskilatin basarilariyla iftihar eden sehitlerin acisini yüreginde hisseden ve her adiminiza sizinle daha güçlü, daha kuvvetli devletimizin daha güçlü ve kuvvetli, ayni zamanda merhamet ve sefkat kucaklayicisi olmanizi Cenab-i Allah’tan niyaz eden kiymetli Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in da buradaki komandolarimiz ve gençlere ve bu gurur törenine katilan ailelere hürmetlerini, selamlarini, muhabbetlerini ve bu komandolarimizin basarili olmalarini ve Cenab-i Allah’in onlari muhafaza etmesi dileklerini burada size iletmek istiyorum. Bu sabah yakin sahuru Diyarbakir Il Jandarma Komutanligi’nda yaptik. Bine askin arkadasimizla birlikte hep birlikteydik. 183 yillik jandarma müktesebatina kahramanliklarina ve mücadelesine geçen günlerde idrak ettigimiz 177 yillik Türk Polis teskilatinin ortaya koymus oldugu büyük fedakarliklara, 40 yili askin sahil güvenlik komutanligimizin ve bu topraklarda yüzlerce yildir bir gurur abidesi olarak nitelendirdigimiz ve gönlümüzde tasidigimiz Mehmetçigimiz ve TSK’nin bu dünya cografyasinda karsi karsiya kaldigimiz etrafimizdaki ates cenderesinde karsi karsiya kaldigimiz bu zorlu durumlarda ne büyük mücadele ettigini bir kere daha dün gece arkadaslarimiza bakarak bu gurur tablosunu yasamis olduk" diye konustu.



"Bu dünya nizami bizi teslim almaya çalismaktadir"

Terör örgütünün sonunu getirdiklerini ifade eden Bakan Süleyman Soylu, söyle devam etti:

"Hemen yani basimizda Irak ve Suriye devlet otoritesinin PKK, PYD ve DEAS terör örgütü ortadan kaldirdi. Yine yani basimizdaki komsumuz olan Iran’a ambargo uygulaniyor. Biz dünyanin efendileriyiz diyenler Ortadogu’dan Orta Asya’ya kadar Afrika’ya kadar kimi vekalet savaslariyla, kimi açlikla, kimi yoksullukla kimi tüm bunlardan kurtulmak için çareyi nereye gittigini bilmeden göç yolculuklarinda bulan bu cografyanin bütün insanlarini zora düsürmüslerdir. Zora düsürmeye de devam ediyorlar. Sunu bilmenizi isterim. Su cümleleri unutmamanizi isterim. Bir taraftan hak ve batilin bir taraftan dogru ve yanlisin diger taraftan zulümle, mazlumlarin karsi karsiya kaldigi bir dünyada yasiyoruz. Bizim hangi tarafta oldugumuz bellidir. Tam 600 yil boyunca bu dünyada ecdadimiz dünyaya hükümdarlik yapti. Haksizlik yapmadi, zulüm yapmadi, vekalet savaslariyla insanligi birbirine kirdirmadi. Kimseyi tahrik edip, kimsenin kendi topraklarindan sürülmesine ve çocuklarin bu travmalari yasamasina sebep olmadi. Afganistan’i biz isgal etmedik. Suriye’de iç savasi biz çikartmadik. Irak’a ’Demokrasi getirecegim’ diye oradaki insanlarin hayat nizamini biz alt üst etmedik. Ama bizim üzerimize düsen sorumluluklar var. Eger biz onlarin nizamina ayak uydursaydik, onlara teslim olmus olsaydik. Kuzey Irak’tan Afrin’e kadar terör koridorunu olusturup ülkemizi bölmek ve parçalamak için ellerinden geleni her seyi yapacaklardi. Bize dost görünenler, müttefik oldugumuzu iddia edenler binlerce tir silah yardimini, para yardimini, lojistigi, akli bizi etrafimizdaki cografyanin cenderesini düsürmek için terör örgütlerine yardimda bulundular. Hala bulunmaya devam ediyorlar. Gözlerimize bakiyorlar. Sunu ifade etmek istiyorum. Türkiye çok farkli bir yolculugun içerisindedir. Bu yolculukta biz bu küresel emperyalizmin oyununa alet olmadik. Onlara teslim olmadik. Eger onlara teslim olsaydik. Bu gün Ukrayna’nin karsi karsiya kaldigi Suriye, Irak’in, Yemen, Lübnan’in, Afganistan, Pakistan’in durumuyla karsi karsiya kalacaktik. Kahraman evlatlar yetistiriyorsunuz. Atalarimizin bize biraktigi emanet var. Ay yildizli bayragimiz, Ezan-i Muhammed’iyemiz var. Biraz önce evladimiz buradan yemin ettirdi. Onun sözlerinin altina hepimiz imza attik. Dedik ki ’Biz ülkemizin hürriyetini ve bagimsizligini kimseye ama kimseye birakmayiz. Bir ölürüz bin diriliriz.’ Dikkat edin, dogunun alti zengin batinin üstü zengin. Yine dikkat edin. Batinin alti fakir, dogunun üstü fakir. Yillarca ele geçirdigi topraklarda sömürge üretenler bu gün baska planlarin, baska oyunlarin pesindeler. Onlara asla müsaade etmeyecegiz. Bugün buradan 1162 jandarma komando kardesimizi mezun ediyoruz. Yine Manisa, Kastamonu, Kirkagaç’tan birer birer jandarma komandolarimizi mezun ediyoruz. Terör örgütünün bu ülkenin huzurunu ve büyümesini, zenginligini, efendileriyle beraber ortadan kaldirmaya çalisan sürecin Allah’in izniyle sonunu getiriyoruz".

"Tüm terör yuvalarini çökertecegiz"

Bir yanda terörle mücadelenin sürdügünü bir yanda da Türkiye’nin her bir tarafinin gelismesinin ayni anda yürütüldügünü aktaran Bakan Süleyman Soylu, terörle mücadeleye iliskin söyle dedi:

"Terör örgütüne yilda 5 bin 558 kisinin katildigi günlerden dün Diyarbakir’daydim. Diyarbakir’da 2022 yilinda hiç kimsenin katilmadigi; çünkü hem terörle mücadelenin hem de ülkemizin her bir tarafinin gelismesinin ayni anda yürüdügü anlayisin sergilendigi süreci hep birlikte yasiyoruz. Biz size inaniyoruz, itibar ediyoruz. Bunu sözle ortaya koymuyoruz. Bu gün TSK Hakurk, Avasin Basya, Zap’tan, Metina’ya kadar etrafimizdaki cografyadaki terör yuvalarini teker teker çökertmektedir. Tendürek’te, Agri daginda, Diyarbakir’da, Besler Dereler’de, Dogu ve Güneydogu’nun girilmeyen diyen her yaninda Kato, Cudi Dagi’nda bugün sizin evlatlariniz ay yildizli bayragi dalgalandirarak bu cografyanin her santimetrekaresine onurumuzu, gururumuzu, özgürlügümüzü ve hürriyetimizi tasiyorlar. Allah onlardan razi olsun. Hiç kimse endise etmesin. Burada söylüyorum. Bugün Avasin-Basyan’da var olmamizin, Metina’da var olmamizin sinirimizin disinda Zap’ta var olmamizin olmamizin Cudi, Gabar’da var olmamizin bir nedeni var. Milletimize sözümüzdür. Bu mücadeleyi sonuna kadar sürdürecegiz. Cumhuriyetin yüzüncü yilinda 2023 yilinda ülkemizdeki ve ülkemizin etrafinda bulunan tüm terör yuvalarini çökertecegiz. Terör örgütünün nefes almasina bir daha firsat vermeyecegiz. Sadece onlari çökertmeyecegiz. Onlarin efendilerini de çökertecegiz" diye konustu.



"Türk Jandarmasi profesyonellik oranini bugün yüzde 87’ye getirdi"

Türk Jandarma teskilatindaki profesyonellik oraninin yüzde 56’lardan yüzde 87’ye çiktigini hatirlatan Bakan Süleyman Soylu; teskilati her alanda donanimli hale tasimaya devam ettiklerini ifade etti.

Bakan Soylu, 2022 sonu itibariyle Atak helikopter sayisinin 17 ye çikacagini, toplamda 46 adet silahli insansiz hava aracinin bulunduguna dikkat çekerek sözlerini söyle sürdürdü:

"Zorlu bir egitimden geçtiniz. Komutanlarimizdan Allah razi olsun. Sizlere çok sey ögrettiler. Aileleriniz sizleri yetistirip bu günlere getirdi. Hayatinizin yeni bir asamasina geldiniz. Bugün mezun oluyorsunuz. Yarin sizin ilk is gününüz degil yeni bir hayatin ilk günüdür. Bundan sonra atacaginiz her adimda, alacaginiz her nefeste umudunuzu bize baglamis mazlumlara karsi sorumlulugunuzu hatirlatacaktir. Siz sadece ailenizin umudu degil bu asil milletin, tüm mazlumlarin umudusunuz. Jandarma teskilatinin nasil dünya ölçeginde büyük bir kurum ve aile oldugunu görev yaptikça daha iyi anlayacaksiniz. Türk Jandarmasi 2016’daki yüzde 56 seviyesinden bugün yüzde 87’ye getirdigi profesyonellik oraniyla, kriminal laboratuvarlarindan tutun, trafikten asayis hizmetlerine, kaçakçiliktan narkotik suçlarla mücadeleye kadar pek çok alanda yüksek kapasiteli hizmet üreten yüksek personel kapasitesine sahip yüksek teknoloji kullanan dünyanin ender teskilatlarindan biridir. 2018 yilindan itibaren 9 Atak helikopteri aldik. Insallah 2022 sonu itibariyle toplam Atak helikopter sayimiz 17 olacak. 2017’de 4 SIHA’miz vardi. Bugün toplamda 46 Silahli Insansiz Hava Aracimiz var. Allah’a çok sükür olsun. 15 Temmuz’un tahribatlarini giderdik. Tam 1 milyon 400 bin basvuru içerisinden 110 bin kahramanimizi jandarmaya kattik. Açigi kapattik. Hem de toplam jandarma sayimizi 139 binden 193 bin seviyesine çikardik. Jandarmamiza her türlü teçhizati, her türlü araci aldik. 2018 yilinda 64, ondan sonraki üç yil içerisinde de 454 motosiklet dahil araçlar dahil jandarmamizin donanimini her noktaya tasimaya devam ettik. Bir yandan JAK, bir yandan su alti arama kurtarma timimiz, jandarma asayis, jandarma özel harekat gibi bu sanli üniformayi tasiyan personelimizle bugün Türk Jandarmasi çok farkli bir konumdadir. Iddiali bir sey söyleyeyim. Özellikle terörle mücadelede basta olmak üzere bu teskilatin tecrübesine, bilgisine, operasyon kabiliyetine ve kapasitesine sahip dünyada bir baska jandarma gücü yoktur. Allah’a hamdolsun. 33. Dönem Jandarma komandolar size sesleniyorum. Mazlumun umudu, zalimin kabusu olmaya hazir misiniz? Karda, kista, rüzgarin, sogugun biçak gibi kestigi daglarda ay yildiz sevdasina vatan nöbetine hazir misiniz? Yükümüz agir, düsmanimiz çoktur. Emanetiniz kiymetlidir. Kato, Gabar’da, Cudi’de her ne olursa olsun bu emaneti caniniz pahasina korumaya hazir misiniz? Birbirinizin arasindaki dostlugu, dayanismayi görev yaptiginiz zaman içerisinde kendinizin en büyük gücü olarak görün. Bu ocakta aldiginiz egitimi komutanlarinizin söylediklerini unutmayin. Onu her gün gelistirecek kabiliyet ve karakter sizdedir. Bunu hiç aklinizdan çikartmayin. Maneviyatinizi sakin unutmayin. Adiminizi disari atarken Ayetel Kürsi ile atin. Güçlü olun, kuvvetli olun. Size baktigi zaman dostlariniz ve sevdikleriniz sizden güç ve cesaret bulsunlar. Yürürken bu ülkenin bu devletin bu milletin bu topraklarin geçmisini ve bize nasil birakildigini hiçbir zaman aklinizdan çikartmayin. Sehitlerimizi unutmayin. Yalniz oldugunuzu zannetmeyin. Görevde bulunurken nerede olursaniz olun omzunuzun hemen yani basinda sizlerle beraber o inci tanesi ayette belirttigi gibi onlarin diri oldugunu sizlerle beraber oldugunu aklinizdan hiçbir zaman çikartmayin. Onlarin sizi muhafaza ettigini, sizlerle beraber olduklarini hiçbir zaman unutmayin. Ne kadar güçlü, kuvvetli olursaniz Türk Komandosu ayni zamanda merhametin sefkatin hem de insanligin temsilcisidir. Bunu da aklinizdan çikartmayin. Kanundan, hakkaniyetten hiçbir zaman ayrilmayin. Bu ülkeyi istila etmek isteyenlerin 15 Temmuz gibi hain darbe planlariyla bu ülkenin basina çöreklenecek hainlere firsat vermeyin."

"Kutlu bir yolculuga çikiyorsunuz"

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, kurs sonu mezun olan komandolara seslenerek, "Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ifade ettigi gibi jandarma her zaman yurt, ulus ve cumhuriyetine bagli tevazu, fedakarlik ve feragat örnegiyle kanun ordusudur. Isinizde hayatinizda yanlis hiçbir isin içinde olmayin. Size ögretilen, inancimizin bize söylediklerinizden asla sapmayin. Aklinizi ve vicdaninizi asla baskalarina teslim etmeyin ve kaybetmeyin. Kutlu bir yolculuga çikiyorsunuz. Buna hazir oldugunuzu görüyorum. Emanetimiz sizdedir. Çanakkale’nin emaneti, Istiklal mücadelesinin emaneti, 15 Temmuz’da sehit olan arkadaslarinizin emaneti bu ülkenin namusuna, bayragina, ezanina bu ülkenin kutsalina bir sey gelmesin diye sehit olan kahramanlarimizin emaneti sizdedir. Allah, bu emanetin yükünü tasimaya sizden sonrakilere devretmeye nasip etsin. Allah yardimciniz olsun. Allah sizi korusun, muhafaza etsin" seklinde sözlerini tamamladi.

Törende konusan Jandarma Genel Komutani Orgeneral Arif Çetin, "Sanli Türk tarihine adini altin harflerle yazdiran, vatan ve bayrak askini yüregine nakseden sanli al bayragi ugruna sehadete yürümekten bir an bile tereddüt etmeyen kahraman komandolar bu kutsal göreve talip oldu. Vatana, millete kosmaya hazir binlerce genç arasindan titizlikle seçildiniz. Zorlu arazi sartlarinda fiziki yeterliligi ve dayanikliligi gelismis, disiplinli ve görev anlayisi yüksek birer komando olmak amaciyla buraya geldiniz. Alti ay süren yorucu bir egitim ve ögretim döneminden sonra bin 162 kisi olarak uzman erbas komando kursu egitimini basariyla tamamladiniz. Yüce milletimizin engin sevgi ve degerine mazhar olmus Kahraman Jandarma Genel Komutanligi’na görev almak üzere hak kazandiniz. Hepinizi cani gönülden tebrik ediyor, bu süreçte egitimde emegi geçen tüm personelime tesekkür ediyorum" dedi.

"Terörle mücadele, son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar operasyon mantigiyla araliksiz devam edecektir"

Terörle mücadelede aman verilmedigini ve mücadelenin son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar devam edecegini ifade eden Jandarma Genel Komutani Orgeneral Çetin de törende söyle dedi:

"Sizler Türkiye Cumhuriyeti inançli, kararli her an göreve hazir kanun ordusu olan teskilatimizin onurlu birer jandarma komandosu olarak birliklerinize gideceksiniz. Katildiginiz bu saflar; vazifesini namus bilip makamlarin en yücesi olan sahadet makamina kosanlarin terbiyesiyle yogrulmustur. Tasidiginiz üniformanin yüce Türk Milleti’nin seref timsali oldugunu, yurdun en ücra kösesinde bile bu üniformayla Jandarma Genel Komutanligi’ni temsil ettiginizi asla unutmayin. Atalarimizin yadigari sehitlerimizin emaneti, gazilerimizin basireti bu güzel vatanimiz sizlerin omuzlarinda daima yükselecek. Sanli bayragimiz bu kutsal vatan topraklari üzerinde sonsuza kadar dalgalanacaktir. Sizler yalniz terörle ve teröristle mücadele degil emniyet ve asayisin saglanmasi yani sira halkimizin ihtiyaç duydugu her anda basta deprem, sel, yangin, çig gibi dogal afetlerde halkimizin yaninda yardiminda ve desteginde olacaksiniz. Kurtarma görevleri icra edeceksiniz. Terör örgütleri yandaslari ve onlarin isbirlikçileri sunu iyi bilsinler ki inançli, kararli ruhumuzla eli kanli terör örgütlerine bugüne kadar aman vermedik. Asla aman vermeyecek, geçit vermeyecegiz. Jandarma teskilatimizin görevleri yüce milletimizin destegi, Sayin Cumhurbaskanimizin emir, direktif ve himayeleriyle bakanimizin sevk ve idaresinde terörle mücadelede son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar terörle mücadelemiz kesintisiz operasyon mantigiyla araliksiz devam edecektir. Bu gurur tablosunun esas sahibi kiymetli annelere, babalara, ailelere seslenmek istiyorum. Ne mutlu sizlere ki kalplerde vatan, millet ve bayrak sevgisiyle yetistirdiginiz birer onur abidesi olan bu evlatlariniz karsimizda dimdik duruyor. Dosta gurur düsmana korku veriyor. Su anda çok duygulandiginizi buradan görebiliyor ve hissedebiliyorum. Onlarla gurur duymak sizlerin en tabii hakkidir. Onlari yetistirdiginiz ve vatan hizmetine adadiginiz için sizlere saygi ve sükranlarimi sunuyorum.

Törende basarili olan personele belgeleri takdim edildi. Tören mehter takimi gösterileri ile devam etti. Tören geçisinin ardindan komandolar aileleri ile bulusacak.
Kaynak: İHA