Türkiye'de Koruma Altina Alinan Kemirgen Türler Arasinda Yer Alan Bahçe Yediuyuru Erzincan'da Görüntülendi

Erzincan’in Çaglayan beldesinde bir kisi arilarin bakimini yaptigi sirada sincaba benzer bir canliyi fark etti. Yapilan incelemeler sonunda sincaba benzeyen hayvanin halk arasinda Hasancik olarak da bilinen ve ender rastlanan yediuyur oldugu anlasildi. Türkiye’de koruma altina alinan kemirgen türler arasinda yer alan bahçe yediuyuru Erzincan’da görüntülenmis oldu.

Türkiye'de Koruma Altina Alinan Kemirgen Türler Arasinda Yer Alan Bahçe Yediuyuru Erzincan'da Görüntülendi
Erzincan’in Çaglayan Beldesine bagli Kalecik köyünde çiftçilik yapan Cemal Gümüs, arilarinin günlük bakimiyla ugrasirken, elektrik çitlerinin su almamasi için koydugu plastigi kaldirirken, altindan daha önce hiç görmedigi bir canliyla karsilasti. Hayvanin fotograflarini telefonuyla çeken Gümüs, “Basta sincap sandim, dikkatli bakinca sincap olmadigini, fareye hiç benzemedigini gördüm. Köydeki yaslilara da fotograflari gösterdim, kimse daha önce böyle bir hayvan görmedigini söylediler. Birkaç arkadasa fotograflari gönderdim. Hayvanin ismini, türünü merak ediyoruz” dedi.

Fotograflar üzerinden yapilan arastirmada sincaba benzeyen hayvanin halk arasinda Hasancik olarak da bilinen ve ender rastlanan yediuyur oldugu anlasildi.

Bahçe yediuyurunun saglikli habitatlarin belirteç bir türü oldugunu belirten ilgili uzmanlar, hayvan hakkinda su bilgileri verdi:

“Yediuyur nadir bir tür. Hektar basina 2 veya 3 birey bulunmakta. Halk tarafindan sincaba benzetilmesi dogal. Her iki canlinin kuyruklari karistirilmalarina neden olabiliyor. Yilin 7 ayini kis uykusunda geçiriyorlar. Özellikle bitki tohumlariyla ve küçük böceklerle besleniyorlar. Bu sayede böceklerin popülasyonunu kontrol altinda tutuyorlar. Tohumlarla beslendikleri içinde tohumlarin farkli yerlere tasinmasinda, bir nevi bitkilerin yayilisinda da önemli rol oynuyorlar. Ayrica yirtici türlerin de besin kaynaklarini olusturuyorlar”
Kaynak: İHA