Masa Basinda Çalisanlara Fiziksel Aktivite Hatirlatilacak

Sakarya Il Saglik Müdürlügü Halk Sagligi Baskanligi Bulasici Olmayan Hastaliklar Birimi tarafindan hazirlanan masa basi çalisanlari için egzersizler ve günlük su tüketimini hatirlatan çalisma hayata geçirildi.

Masa Basinda Çalisanlara Fiziksel Aktivite Hatirlatilacak
Kamu kurumlarinda ilk olma özelligindeki program, Sakarya Il Saglik Müdürlügü personeli basta olmak üzere kamu hastanelerinde de uygulamaya girecek. Çalisma çerçevesinde, fiziksel aktivite ve su tüketimi konusunda personelin isyeri bilgisayarina gün içerisinde planlanan saatlerde uyarilar gönderiliyor.

Uzun süre masa basi çalismalarda bireyler hareketsiz kaldigi için kan dolasimini olumsuz yönde etkileniyor. Bel ve boyun kaslarinda tutulma, uyusma, karincalanma hatta toplardamarlarda kan pihtisina neden olabilen bu durumun etkilerini ortadan kaldirmaksa egzersizle mümkün. Egzersizler herhangi bir yan etki olusturmadan kan dolasimini artiran, agri ve fonksiyon bozukluklarini engelleyen en önemli anahtar. Bu uygulamalar ile masa basi çalisanlarinin sagliginin korunmasi hedef alinarak uzun süren hareketsizligin ve buna bagli olusabilecek birçok kas-iskelet sistemi rahatsizliginin önlenmesi amaçlaniyor.

Il Saglik Müdürlügü personeli isyeri bilgisayarlarinin ekraninda yapilan düzenleme dahilinde günde bir kez saglikla ilgili uyari mesajlari “Su Içtin mi?”, “Hareket Et!” , “Masa basi egzersizini aksatma!” seklinde gönderiliyor. Haftada 3-4 kez, 30-60 dakikalik orta siddette yapilan fiziksel aktivite, yürüyüs, günlük atilan 10 bin adim ve ortalama 10-12 bardak içilen suyun sagligimiz üzerinde olumlu etkileri olusturacagi belirtiliyor.
Kaynak: İHA