Erkenci Çilegin Kilosu 20 Liraya Düstü

Osmaniye’de topraksiz serada üretimi yapilan erkenci çilegin kilosu 20 liradan satiliyor. Subat ayinda hasadina baslanilan çilegin kilosunun 25 ila 30 lira bandinda oldugunu belirten Ziraat Mühendisi Mahmut Ekiz, üretimin artmasiyla fiyatin 18 ila 20 liralara geriledigini söyledi.

Erkenci Çilegin Kilosu 20 Liraya Düstü
Kahramanmaras Sütçü Imam Üniversitesi Ziraat Mühendisligi Bölümü’nde okudugu siralarda topraksiz serada çilek üretimi hayali kuran Ziraat Mühendisi Mahmut Ekiz, yaklasik 1 yil önce hayalini gerçeklestirerek arkadasiyla birlikte Osmaniye’ye ilk topraksiz çilek serasini kurdu. Geçen yil kasim ayinda seraya ilk fidesini diken Ekiz, subat ayinda ilk hasadina basladi.

Yaklasik 3 aydir 2 dönümlük serasinda günübirlik çilek hasadi yapan Mahmut Ekiz, subat ayinda hasada basladiklarinda çilegin kilosunun 25 ila 30 lira bandinda oldugunu ancak üretimin artmasiyla birlikte çilegin kilosunun 18 ila 20 liralara geriledigini söyledi.



Osmaniye’de ilk defa topraksiz serada çilede üretimi yapan Ziraat Mühendisi Mahmut Ekiz, “Osmaniye’de geçen sen seranin kurulumunu tamamladik. Kasim ayi gibi fideleri diktik. Subat ayinda da hasat periyodumuzu baslattik. Subat ayindan bugüne kadar günlük olarak hasadimiz devam ediyor. Hasat periyodunu açiktaki üreticilerle hemen hemen 3 ay daha erkencilik saglamis konumdayiz. Kis sartlarinin agir geçmesi bizi de biraz geriye atti. Normalde ocak ayinda hasat yapmayi planliyorduk. Yine de subat ayindan bugüne hasadimiz devam ediyor. Subat ayinda ilk hasadimizi yaptigimizda fiyatlarimiz 25 ila 30 lira bandinda degisiyordu. Tabii su anda ülkemizin farkli yerlerinde de hasat basladi.

Bundan dolayi fiyatlandirma biraz düstü. Su andaki fiyatlarimiz 18 ila 20 lira arasinda degisiyor. Ürünümüzdeki tat, koku ve aroma da fiyatlari biraz etkiliyor. Normalde açikta üretilen çilegin fiyati 15 ila 20 lira arasinda degisirken, bizim topraksiz seradan elde ettigimiz ürün 18 ile 20 lira arasinda degisiyor. Bu durum ürünün raf ömrünü de etkiledigi için pazarlamacilar da bizleri tercih ediyorlar” diye konustu.

Kaynak: İHA