Çanakkale Savaslari Arastirma Merkezi Tarihe Isik Tutacak

Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskanligi tarafindan hayata geçirilen Çanakkale Savaslari Arastirma Merkezi’nin çalismalarina devam ediyor. Çanakkale Muharebelerine iliskin yazili, görsel ve isitsel kaynaklarin belge ve dokümanlarin bulunacagi merkezde 5 binin üzerinde özel koleksiyonlar ve dijital kitaplar yer alacak.

Çanakkale Savaslari Arastirma Merkezi Tarihe Isik Tutacak
Çanakkale kent merkezinde bulunan eski Piri Reis Müzesi ve Galerisi’nin yer aldigi tarihi bina, Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskanligi tarafindan yeniden restore edilerek Çanakkale Savaslari Arastirma Merkezi’ne dönüstürüldü. Bu merkez Çanakkale Muharebelerine iliskin yazili, görsel ve isitsel bilgi, belge ve dokümanlari tespit ve temin etmek, bunlari yabanci ülke kaynaklari ile entegre biçimde arastirmacilarin erisimine uygun hale getirmek amaciyla kuruldu.

Çanakkale Savaslari Arastirma Merkezi’nde 5 binin üzerinde kaynak yer aliyor

Bu çerçevede, Çanakkale Savaslari ile ilgili günümüze kadar yayinlanmis dokümanlarin temin edilmesi suretiyle Osmanlica, Türkçe, Ingilizce, Fransizca ve Almanca dillerindeki 5 binin üzerinde kaynak ve Tapu Kadastro Genel Müdürlügü arsivinde Çanakkale’ye iliskin arsiv belgeleri, Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskanligi’na kazandirildi. Ayrica, ATASE, Türk Tarih Kurumu, Cumhurbaskanligi Devlet Arsivleri Baskanligi arsivindeki verilerin kazandirilmasina yönelik çalismalar da devam ediyor.

“Elimizde çok önemli arsiv, kitap ve koleksiyonlar var”

Konuyla ilgili IHA muhabirine degerlendirmelerde bulunan Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskani Ismail Kasdemir, “Çanakkale’nin merkezinde bulunan Çanakkale Savaslari Arastirma Merkezi, insallah yakin zamanda hizmete açilmis olacak. Hemen sahilde bulunan ve tarihi yapi olan bu yer Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskanligi tarafindan restorasyon sürecine tabi tutuldu ve önemli bir eksikligi giderecegimizi düsündügümüz bir islev görmeye baslayacak. Çünkü, Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskanligi olarak elimizde çok önemli arsiv, kitap ve koleksiyonlar var. Gelen ziyaretçi veya arastirmaci, Çanakkale Savaslari Arastirma Merkezi’nde ne ariyorsa bulmus olacak. Burasi tüm Çanakkale arastirmacilarinin da bulusma noktasi olacak. Dijital kitaplarimiz olsun, diger kitaplarimiz olsun burada kullanicilara açilmis olacak. Ayni zamanda burada bir kafetaryamiz olacak, halka ve çocuklara yönelik çalismalarin yapildigi atölyeler olacak. Yani burasi tam Çanakkale’nin merkezinde bir ugrak nokta olacak. Dolayisiyla Çanakkale Savaslari Arastirma Merkezi’miz bu yilin ortalarinda hizmet vermeye baslamis olur” diye konustu.

Proje kapsaminda Çanakkale Savaslari Arastirma Merkezi binasinda; sanatçi atölyeleri, halka açik kurs alanlari, çocuk atölyeleri, sesli kitap salonu, idari ofis ve toplanti salonu, arastirma merkezi, degerli kitap salonu, özel arsiv salonu, dijital arsiv salonu ve kütüphane yer alacak.
Kaynak: İHA