'Ülkelerin Haritalarini Degistirenler, Türkiye'nin De Haritasini Degistirmeye Çalismaktan Vazgeçmediler'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, “Ülkelerin haritalarini degistirenler firsat bulduklari her an Türkiye’nin de haritasini degistirmeye çalismaktan vazgeçmediler. On yillardir hepimiz bu durumun bizzat sahidiyiz, bunun olmamasi için mücadele veriyoruz” dedi.

'Ülkelerin Haritalarini Degistirenler, Türkiye'nin De Haritasini Degistirmeye Çalismaktan Vazgeçmediler'
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, “Kadin Siyasetçiler ve Vefa Bulusmasi” iftar programina katildi.

Gölbasi Vilayetler Evi’nde düzenlenen programa kadin siyasetçilerin yani sira bazi bakan esleri de katilim sagladi. Iftar programindan sonra konusan Bakan Derya Yanik, AK Parti hükümeti ile kadinlarin her alanda daha etkin olmaya basladigini söyledi.



“ÜLKELERIN HARITALARINI DEGISTIRENLER, TÜRKIYE’NIN DE HARITASINI DEGISTIRMEYE ÇALISMAKTAN VAZGEÇMEDILER”

Dünya siyasetinde güçlü Türkiye’nin, AK Parti ile var oldugunu söyleyen Bakan Yanik, “Çevremizdeki ülkelerin haritalari degisiyor, yönetim zafiyetleri çikiyor, halklar perisan oluyor. Ukrayna bunun son örnegi. Ülkelerin haritalarini degistirenler firsat bulduklari her an Türkiye’nin de haritasini degistirmeye çalismaktan vazgeçmediler. On yillardir hepimiz bu durumun bizzat sahidiyiz, bunun olmamasi için mücadele veriyoruz. Bu mücadeleyi verirken bir de bu mücadeleyi sekteye ugratmaya çalisanlarin manipülasyonlariyla ugrasiyoruz. Fakat dirayetli bir lider, arkasinda millet, güçlü Türkiye olarak da kendimizin farkindayiz” ifadelerini kullandi.

“DOGRU, ILKELI VE ETIK YAKLASIM, ANLIK SIYASET REFLEKSLERININ YERINI ALMALI”

2023 seçimleri öncesi gençlere gerçeklerin anlatilmasi gerektigini anca muhalefetin dezenformasyon ve afaki söylemler üzerinden siyaset yaptigini söyleyen Bakan Yanik, “Olmayani var gösterecek, olani yok sayacaklar her zamanki gibi. Bunun örnegini birkaç gün önce en çarpici sekliyle yasadik. Basörtülü genç bir arkadasimiz üniversitelerde basörtüsü yasaginin kaldirilmasindan dolayi Kiliçdaroglu’na tesekkür etti. Baska bir ülkede olsa ki o mücadelenin kahramanlari var aramizda. Kamera sakasi sanacaginiz bir durum maalesef bizim ülkemizde gerçek. Bu kadar basit bir çarpitmayi, maalesef bilerek ve isteyerek söylüyorlar. Bunun bir amaca matuf oldugunun biz farkindayiz. Onlari sinirlayan ahlaki ve etik kaygilari yok. 2023’de oy kullanacak gençlerin basit bir internet taramasiyla ortaya çikarabilecekleri bu yalan bilgileri, ilk olarak bizatihi siyaset mekanizmasinin içerisinde yer alanlar isliyorlar. Bunun için gençlerin anlayacagi sekilde, yalani büyütmeyen ya da hatanin propagandasina dönüsmeyen, dogru, ilkeli ve etik yaklasim, anlik siyaset reflekslerinin yerini almali diyerek çalismalarimizi devam ettiriyoruz” ifadelerine yer verdi.

“2023 YILINDA KADIN ISTIHDAM ORANINI YÜZDE 34’E, KADINLARIN IS GÜCÜNE KATILIM ORANINI ISE YÜZDE 38,5’E ÇIKARMAYI HEDEFLEDIK”

Kadina yönelik çalismalara araliksiz bir sekilde devam ettiklerini belirten Bakan Yanik, su ifadeleri kaydetti:

“Dogum Izni ve Analik Izni hakkinda düzenlemeler yaptik. Evde bakim destegi, kres destegi, is yerlerinde kres zorunlulugu, sigorta prim destekleri, yari zamanli çalisma / esnek çalisma gibi uygulamalari ve tesvikleri hayata geçirdik. Mesleki Egitim Kurslari, Isbasi Egitim Programlari ve Girisimcilik Egitim Programlari ile kadinlarin is gücüne dâhil olmasina ve becerilerini gelistirmesine imkân tanidik. Kadinlara sundugumuz bu destek ve tesvikler sayesinde kadin istihdamimiz bugün 9,5 milyon seviyesine ulasmistir. TÜIK arastirma sonuçlarina göre. 2002’de yüzde 25,3 olan kadin istihdam orani 2022 Subat itibariyla yüzde 29 seviyesine çikmistir. 2023 yilinda insallah kadin istihdam oranini yüzde 34’e, kadinlarin is gücüne katilim oranini ise yüzde 38,5’e çikarmayi hedefledik. Küresellesen dünyada artan rekabet ortami yeni ekonomik firsatlari beraberinde getiriyor. 50 yillik hedefleri olan ve daha çok gelisen bir ülke olarak girisimciligi ekonomik büyümenin önemli bir bileseni olarak görüyoruz. Kadinlarin bütçede gerçeklesen yatirimlardan esit oranda pay almasi için Türkiye’de kadin erkek esitligine Duyarli Planlama ve Bütçeleme Projesi’ni Aralik 2020’de baslatmistik, devam ettiriyoruz. Ayrica kadin kooperatiflerini kadin girisimciligi ve kadin istihdami konusunda özgün bir model olarak degerlendiriyoruz ve destekliyoruz."

"KADINLARIN KOOPERATIFLER YOLUYLA GÜÇLENDIRILMESI PROJEMIZI EYLÜL AYINDA BASLATTIK"

"Kadin kooperatifleri ülkelerin karsi karsiya kaldigi küresel ekonomik krizlere karsin dikkate deger bir isletme modeli olarak karsimizda duruyor" diyen Bakan Yanik, "Kadinlarin yari zamanli çalisarak, kendi isinin patronu olarak, sevdigi iste çalisarak üretime katilmasi sürdürülebilir kadin hikayelerinin de dogdugu isletmeler. Ticaret, Tarim ve Orman, Sanayi ve Teknoloji Bakanliklarimizla özel destek ve tesvik politikalariyla yayginlastirilmasina öncülük ediyoruz. Tüm bölgelerimizde 10 Kadin Kooperatifleri Bölgesel Bulusmalarini gerçeklestirdik. Toplamda 831 çalistay, egitim, bilgilendirme toplantisi ve 380 kadin kooperatif ziyareti ile 40 bin kisiye ulastik. Yürüttügümüz bu faaliyetler neticesinde son iki yilda kurulan kadin kooperatifleri sayisinda yüzde 27’nin üzerinde bir artis saglandi. Bu TOBB verileri resmi veriler. Öte yanda, kadinlarin Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projemizi Eylül ayinda baslattik. Projemiz ile 3 bin 500 kooperatif kurma veya ortagi olma potansiyeli olan kadina kooperatifçilik egitimi, bin 500 kooperatif ortagi olan kadina kooperatifçilik ve kadinin güçlenmesi egitimi, kooperatif ortagi olan 3 bin erkege de kadinin güçlenmesi egitimi vermeyi hedefliyoruz. Ayrica, kadin kooperatifleri çerçevesinde bin kisilik danisman havuzu olusturmayi ve danismanlik hizmeti egitimleri vermeyi de planliyoruz. Kadin Kooperatiflerini yayginlastirarak kadinlara yeni is alanlari açmaya devam edecegiz. Kadinlara yönelik, finansal konularin ve risklerin anlasilmasi ile kadinlarin ekonomik hayata katilimlarini destekleyen mekanizmalar konularinda farkindaligin artirilmasi amaciyla Bakanligimiz Il Müdürlüklerinin koordinasyonunda ilgili yerel aktörlerle isbirligi içinde Finansal Okuryazarlik ve Kadinlarin Ekonomik Güçlenmesi Seminerlerini gerçeklestirdik. Bu çerçevede, bugüne kadar 81 ilde gerçeklestirdigimiz 207 etkinlik ile yaklasik 720 bin kisiye ulastik. Egitim kademelerinin tümünde kiz çocuklarinin sayisini artirdik. Karar alma mekanizmalarinda yer alan kadinlarin orani 2002’ye göre bugün çok çok yükseldi. En basitinden burada bulunan vekil arkadaslarimizin 2002’de yüzde 4.4 olan parlamentoda temsil orani yüzde 17.45’e yükseldi” ifadelerini kullandi.

(Ömer Faruk Karatas - Musa Erdogan/IHA)
Kaynak: İHA