Turizm Elçisi Korzay, Midyat Tarihini Tanitti

Dünyanin birçok yerine gerçeklestirdigi gezilerle sosyal medyada tanitim yaparak turizme destek saglayan Gül Korzay Mardin’in Midyat ilçesindeki tarihi yerlerin tanitimini yapti.

Turizm Elçisi Korzay, Midyat Tarihini Tanitti
Midyat ilçesinde gördügü tarihi mekanlari sosyal medya hesaplarindan takipçilerine ulastiran Gül Korzay, yöreye özgü telkari ve gümüs sanatinin inceliklerinin sergilendigi gümüsçular çarsisina hayran kaldigini dile getirdi. Korzay, “Midyat sizi dinler ve diller sehrine hos geldiniz tabelasi ile karsilar. Burada en çok yöreye has telkari sanatinin bulundugu gümüsçüler çarsisi dikkat çekiyor. Bu kadar tarihi ve kültürel hazinesi olan Midyat sokaklarinda muhtesem tas isi evleri gezerken Hercai ve Sila gibi dizilerin mekanlarini görmeye gelen de bir o kadar kisi var etrafta. Tuhaf bir durum olmakla birlikte belki de bu popülerlik sayesinde birçok ev yikilmaktan kurtulup restore edilerek kültürel turizm için yeniden ayaga kaldirilmis” dedi.

Savur Midyat yolu üzerinde Dereiçi köyünü ziyaret ettiklerini ifade eden Gül Korzay, burada gördüklerini de sosyal medya hesaplarindan takipçileriyle paylasti. Korzay, “Içinde hem Protestan hem Süryani ayni zamanda Katolik kilisesi bulunan sehir bile az bulunurken tüm bunlara sahip ufak bir köy olan Dereiçi ayri bir güzellige sahip. Bugün terkedilmis hüzünlü tas evleri ile sizi simsicak selamlayan yapayalniz sokaklarini geziyoruz. M.S. 4. Yüzyilda yapilan Mor Yuhanun Süryani Kilisesi de görülmesi gereken yerlerden biri. Terör ve çesitli baskilardan dolayi halkin tamamina yakini Avrupa ve Amerika’ya göç etmis. Ancak bu essiz yapiyi onarmak ve ihtiyaçlarini karsilamak için Süryani toplumu el ele vermis uzaklarda da olsalar köylerine yardim ediyorlar. Bas rahipler için öldükten sonra gömüldükleri bir mezar odasi var, mezarlar duvarda lahit tarzinda. Kilisenin bahçesinde de tas oyma sanatlarinin incelikleriyle bezeli diger cemaat üyelerinin mezarlari var. Bunlardan bir tanesi 1992 yilinda PKK teröristlerinin isteklerini yerine getirmedigi için katledilen köyün eski muhtari Bünyamin Circis. Mezar tasinda bu olayin ayrintilari islenmis. Bölgede o yillarda artan terörün ilk kurbanlarindan birisi oldugu yaziyor. Midyat gezimizi kisa kisa yolculuklarla sürdürüyoruz günübirlik geziler için mesafeler uzak ama gidip görmeye degecek birçok kültürel hazine var. Mor Gabriel Manastiri da kesinlikle ziyaret edilmesi gereken manastirlardan biri. Temelleri Mor Smuel ve ögrencisi Mor Semun tarafindan 397 yilinda atilan bu tapinak yillar içinde çesitli eklentiler ile günümüze kadar ulasmis. 14. Yüzyil Mogol istilasinda birçok Anadolu cemaati gibi Süryani cemaati de katledilmis. Yunanistan Atos Dagindaki tapinaklardan bile 400 yil daha eski tarihi olan bu Süryani Manastirini ziyaret ederken içeride hala aktif cemaati oldugundan randevu alip grup grup sizi içeriye aliyorlar. 1932 yilina kadar tam 640 yil süresince Süryanilerin Patriklik merkezi burasi. Bugün Süryani Patrikligi Suriyenin Sam sehrindedir. Mor Gabriel Türkiye’deki 4 Metropolit merkezden birisi. Her iki yaninda zeytin agaçlari olan bahçenin ortasindaki uzun bir tas yoldan yürüyüp manastirin merdivenlerine ulastiginizda yapi sizi tüm ihtisami ile selamliyor. Içeride ayin yapilan kiliseyi manastirda kalan gençler tanitiyor” diye konustu.

Gül Korzay tarih kokan Mardin’in ilçelerinin de sehir merkezi kadar kiymetli ve tarih ile iç içe oldugunu belirterek buralarin mutlaka görülmesi gerektigini de özellikle takipçilerine ifade etti.

Kaynak: İHA