Ordu'da Üretilen Kültür Baliklari Rusya Ve Japonya'ya Ihraç Ediliyor

Ordu’nun Persembe ve Altinordu ilçesinde bulunan kafeslerde üretilen 5 bin 111 ton kültür baligi, iç piyasanin yani sira Rusya ve Japonya’ya da ihraç ediliyor.

Ordu'da Üretilen Kültür Baliklari Rusya Ve Japonya'ya Ihraç Ediliyor
Persembe ve Altinordu ilçesinin sahile 500 metre açiklarinda kurulan, 5 bin 750 ton üretim kapasitesi bulunan, geçen yil ise 5 bin 111 ton üretim yapilan kafeslerde her yil binlerce ton balik üretimi yapiliyor. Yaklasik 25 yil önce üretimine deneme amaçli baslanan ve gittikçe üretimi arttirilan kültür (havuz) baliklarinin yetiskinleri 5 kilograma kadar ulasabilirken, ülke ve Ordu ili ekonomisine ise yillik yaklasik 180 milyon TL katki sagliyor. Kimyasal madde ile üretilemeyen ve düzenli olarak gerekli kontrol ve denetimlerin saglandigi kafes baliklari yaklasik 5 yildir da Rusya ve Japonya ülkelerine ihraç ediliyor.

“Kapasite 5 bin 750 ton”

Kültür balikçiligi hakkinda bilgilendirmelerde bulunan Ordu Il Tarim ve Orman Müdürü Kemal Yilmaz, “Ilimiz 121 kilometre kiyi sahil seridi olan il konumundadir. Denize 121 kilometre sahil seridinin olmasi su ürünleri avciligini ve su ürünleri yetistiriciligini ilimiz için önemli kilmaktadir. Persembe ve Altinordu ilçelerimizde 7 adet denizde kafes balikçiligi yapan isletmemiz mevcut. Bu isletmelerimizin toplam kapasitesi 4 bin 850 tondur. Ayni sekilde iç sularimizda Topçam Baraj Gölü’nde 3 tane daha kafes balikçiligi isletmemiz mevcut olup, bu isletmelerimizin de 650 ton kurulu kapasitesi mevcut. Toplamda da 5 bin 500 ton kafes balikçiligi yapan isletmelerimiz mevcut. Küçük isletmelerin de devreye girmesi ile beraber toplam 5 bin 750 ton kurulu kapasiteye sahip bulunuyoruz” dedi.



“Üretim her geçen gün artiyor”

“Her geçen gün su ürünleri yetistiriciligi ilimizde artis gösteriyor ve üretimde de artis oluyor” diyen Yilmaz, “2020 yilinda 3 bin 100 ton civarinda olan kafes balikçiligi üretimimiz, 2021 yilinda 4 bin 784 tona ulasti. Iç sularimizin da devreye girmesi ile beraber 2021 yilinda toplam ürettigimiz balik miktari 5 bin 111 ton olarak gerçeklesti. Bu rakamlara bakildiginda su ürünleri sektörünün yetistiricilikten ilimize ciddi manada katki sagladigi görünmektedir. Geçtigimiz yil rakamlari ile su ürünleri sektörünün ilimiz ekonomisine saglamis oldugu katki yaklasik 180 milyon TL civarindadir. Fiyatlarin yükseldigini düsünecek olursak, bu yil balik üretimimiz de daha fazla artacaktir ve böylece su ürünlerinin ilimiz ekonomisine olan katkisi da çok daha artmis olacaktir” seklinde konustu.



“Çevreye herhangi bir zarar vermeden üretim gerçeklestirilmektedir”

Su ürünleri sektörünün Ordu’da artis gösterdigini kaydeden Yilmaz, “2014 yilinda bin 400 ton civarinda kurulu kapasitemiz vardi, suan gelinen noktada 5 bin 750 tonluk kapasiteye ulastik ve bu kapasitenin arttirilmasina yönelik çalismalarimiz devam ediyor. Bakanligimiz, su ürünleri yetistiriciligi yapilan tesislerde sürdürülebilirligi esas almaktadir, her yönüyle bu tesislerin sürdürülebilirligini önemsiyoruz. Çevre dostu üretim teknikleri bu tesislerde kullanilmaktadir yani çevreye herhangi bir zarar vermeden üretim gerçeklestirilmektedir” ifadelerine yer verdi.

“Kültür balik ihracatlari artiyor”

“Her geçen gün balik stoklarinda azalma yasaniyor” diyen Yilmaz söyle devam etti:

“Avciliktan elde edilen balik miktarinda bir azalma söz konusu. Bunu düsündügümüz zaman yetistiriciligin her geçen gün önem kazandigini, talebin artik yetistiricilik üzerinden büyük oranda karsilandigini da görmekteyiz. Son yillarda özellikle somon üretiminde bir artis söz konusu olmustur. Bu artis ile beraber ihracatta da artis yasandi, suan ilimizden Rusya ve Japonya’ya balik ihracati gerçeklestirilmektedir, bu da ilimiz açisindan son derece sevindirici bir gelismedir. Önümüzdeki dönemlerde hem balik hem de ihracatin arttirilmasina yönelik çalismalarimiz devam edecek. Baligin bir kismi ihracata giderken, diger kismi da büyük sehirlerimizde toptan ve perakende olarak satisi yapilmaktadir.”

"Veteriner hekimler kontrollerini sagliyor, sürekli denetleniyor"

Yaklasik 20 yildir balikçilik sektöründe olan Hakki Akdag, kafes balikçiligi hakkinda su bilgileri verdi:

“Biz burada kültür balik yetistiriciligi yapiyoruz. Yavru baliklari disaridan alip, denize getiriyoruz. Yemleme sistemi ile baliklari büyütüyoruz. 2-3 kilogram olunca iç piyasada ve yurtdisina gönderiyoruz. Kullanilan yemler dogal, hamsi, balik yagi ve un ile elde ediliyor. Zaten her yil düzenli olarak numuneler aliniyor, veteriner hekimler kontrollerini sagliyor. Zaten sagliksiz bir durum olsa ihracata yapamayiz. O nedenle vatandaslarimiz da rahat bir sekilde tüketebilirler.”
Kaynak: İHA