Karadeniz'de Yunus Ölümlerinden Sonra Korkutan Bir Manzara Daha

Karadeniz’de son aylarda sikça rastlanan yunus ölümlerinden sonra yeni bir vaka görüldü. Ölü olarak sahillere vuran çok sayida ‘kara gerdanli dalgiç kusu’, ölüm sebepleri arastirilmak üzere incelemeye alindi.

Karadeniz'de Yunus Ölümlerinden Sonra Korkutan Bir Manzara Daha


Sinop ve Samsun kiyilarinda görüldü

Karadenizli vatandaslar yunus baliklarinin ölümünden sonra farkli bir türde korkutan manzarayla karsilasti. Son günlerde birçok noktada sahillere vuran kara gerdanli dalgiç kuslarinin ölümleri, endise saçti. Özellikle Sinop ve Samsun’un sig kesimlerinde ölü olarak sahillere vuran çok sayida kus, Sinop 10. Doga Koruma ve Milli Parklar ekiplerince bölgeden alindi.

Sinop Üniversitesi’nden Doç. Dr. Biyolog Evrim Sönmez, denizlerde görülen kus türü hakkinda bilgiler verdi. Sönmez, “Gavia arctica dedigimiz bir tür, Türkçe adiyla kara gerdanli dalgiç dedigimiz, dalgiçgiller familyasindan bir su kusu. Özellikle kis dönemini Türkiye’de geçiriyor, daha sonra da üreme bölgeleri olan Norveç, Isveç veya Kanada’nin kiyilarina giderler. Sinop bölgesinde 20-25 tane kus ölümünden bahsediliyor, Samsun’da da bir grup kara gerdanli dalgicin ölümünden bahsediliyor. Bu kuslarin ölüm nedenlerine su anda bir sey söylemek imkânsiz” diye konustu.



Virüs ihtimali üzerinde duruluyor

Dr. Sönmez, geçen yillarda Kanada bölgesinde bu türlerin Bati Nil virüsüne yakalandiklarini, yeniden bir virüs tablosuyla karsilasma ihtimali olduklarini söyledi.

Sönmez, “Açlik olabilir ilk etapta aklimiza gelen veya Bati Nil virüsü dedigimiz bir virüs var bu birkaç yil önce Kanada’nin kiyilarinda kara gerdanli dalgiçlarin bir kisminda bulunmus, onun nedeni olabilir. Balikçi aglarina takilmis olabilir ama düsük bir ihtimal. Onun için virütik, bakteriyolojik veya toksikolojik testlerin öncelikle yapilmasi gerekiyor net bir karar verebilmek için” seklinde konustu.



“Kesinlikle çiplak elle dokunulmasin”

Sönmez, bulasici virüs ihtimali olabileceginden vatandaslara kesinlikle dokunmamalari gerektigini dile getirdi. “Milli Parklar ya da yetkili kisilere haber versinler, o kisiler zaten gerekli kiyafetleri giyip toplayacaktir. Kesinlikle çiplak elle dokunulmasin” dedi.

Kaynak: İHA