Anadolu'nun Ilk Umumi Helasi Müze Oluyor

Tokat’ta halk arasinda ’Sik disini helasi’ olarak bilinen Anadolu’nun ilk umumi helasi müze oluyor.

Anadolu'nun Ilk Umumi Helasi Müze Oluyor
Sulu Sokak Çarsisi’nda 15. yüzyilda yapilan uzun bir süre depo olarak kullanilan tarihi mekanda Tokat Belediyesi tarafindan restorasyon çalismalari tamamlandi. Selçuklu Veziri Ali Tusi tarafindan imar edilen mülkiyeti belediye ait olan tarihi yapi ’Su ve Temizlik Müzesi’ olarak turizme kazandirilacak. Tarihi mekanda o dönemde kullanilan su yapilari, kanalizasyon sistemi yer alacak. Zeminindeki su kanallari korunarak insanlarin gezebilmesi için temperli cam kaplama yapilan müzede ibrikler, su musluklari gibi eski esyalar sergilenecek.

“Sik disini helasi”

Tokat Sehir Müzesi Sorumlusu Arkeolog Ibrahim Çetin, Anadolu’nun ilk Türk Islam cami, Anadolu’nun ilk medresesi ile Anadolu’nun ilk umumi tuvaletinin Tokat’ta yapilmis olduguna dikkat çekti. Tarihi helanin isminin o yillarda yasanan yogunluktan ortaya çikmis oldugunu belirten Çetin, “Bu alan ticaret merkezi oldugu için helanin önünde ciddi kuyruklar olurmus. Vatandaslar birbirlerine ‘sik disini sira sana gelecek’ diye birbirlerine telkinde bulunduklari için ismini o sekilde almistir” dedi.

Çetin, Tokat Belediyesi tarafindan yürütülen restorasyon çalismalarinda sona gelindigini belirterek “Tarihi mekan çok yakin bir zamanda temizlik ve hijyen müzesi olarak hizmete açilacak. Sik disini helasi, temizlik ve hijyen müzesinde o dönemde kullanila hela kültürüne ait eserler sergilenecek” diye konustu.

Kaynak: İHA