Gazeteci, Yazar Özdemir Açiklamasi Ziraat Bankasi'nin Binasi Da Erzincan'in Bagrindan Koparilacak Gibi Görünüyor'

Erzincan’da 1939 depreminden sonra yapilan ve kentteki en eski nadir yapitlardan birisi olan Ziraat Bankasinin kullandigi binanin yikilacak olmasina tepkiler çig gibi büyüyor. Gazeteci, yazar Halil Ibrahim Özdemir, “Ziraat Bankasi’nin binasi da Erzincan’in bagrindan koparilacak gibi görünüyor. Insallah bu fikirden vazgeçerler, çünkü tas bina” dedi.

Gazeteci, Yazar Özdemir Açiklamasi Ziraat Bankasi'nin Binasi Da Erzincan'in Bagrindan Koparilacak Gibi Görünüyor'
Erzincan’da yasanan depremler nedeniyle tastan tarihi bina bulunmuyor denilecek kadar azken kalan birkaç eski yapit ise yeni yapilacak betonlasmaya boyun büküyor.

Gazeteci, yazar Halil Ibrahim Özdemir, 1939 Erzincan depreminden sonra, kentte Terzibaba civarinda ki bir kümbet, birkaç hamam ayakta kaldigini kaydederek, “Depremde henüz yeni yapilmis olan istasyon binasi kalmisti. Bu binalarin disinda Erzincan’in merkezinde kalan sadece 59. Topçu Tugayi içerisinde bir Izzet Pasa Hamami var. Bu bina kendi halinde saglamligini koruyabildi ama halka kapali bulunuyor. Halka kapali oldugu içinde çok kimse görmemis ve de bilmiyor. Depremden sonra sehrin olustugu dönemde yapilan binalar teker teker maalesef yikiliyorlar. O döneme ait hiçbir sey kalmiyor. Erzincan eski belediye binasi duruyor simdi ki Millet Bahçesi olarak kullanilan alan. Atatürk Ilkokulunun bulundugu yer. Ilk olarak Sanat Mektebi olarak yapilan ve daha sonra Atatürk Ilkokulu olarak yapilan bina da maalesef yikildi gitti ve bunlar gittikçe Erzincan’in bagrindan bir seyler kopup gidiyor. Ziraat Bankasi’nin binasi da Erzincan’in bagrindan koparilacak gibi görünüyor. Insallah bu fikirden vazgeçerler, çünkü tas bina. Bu güne kadar yapilan binalarin pek çogu betonarme bina ama burasi eski belediye binasinin oldugu gibi tas bina ve kalmasi gerektigini de düsünenlerdenim bu binanin. Çünkü Erzincan’in geçmisini çok fazla bilmiyoruz. Düsünün, eskiden Taksim Mahallesi vardi, Çarsi Mahallesi vardi ama bugün onlarin fotograflari bile yok. Bunun farkina varmis birisi olarak Taksim, Kizilay ve Hocabey Mahallesinin tamaminin fotograflarini çektim. Bir sanat ve estetik degerinin olmamasina ragmen, bu sehrin geçmiste yasadigi bir mahalle olarak, bölge olarak, bunlari fotograflamis birisi olarak düsünüyorum ki, geçmisimizi korumak istiyorsak o binayi da korumamiz gerekiyor. O bina mutlak suretle kalici olmali. Belki etrafini güzellestirip, yapilmak istenen seyi binanin arkasinda yapmak pekâlâ mümkündür ama o bina orada korunmalidir. Sehrin merkezindedir ve bu sehre güzellik katar. Yapilacak bina arka tarafta yapilmali ve o bina muhafaza edilmeli diye düsünüyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA