Disisleri Bakani Çavusoglu Açiklamasi 'Türkiye Artik Küresel Bir Güç'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Rusya-Ukrayna savasina deginerek “Tüm komsularimizin toprak bütünlügünü destekliyoruz. Yangin bizim etrafimizdaysa bunu söndürmek için herkesten önce bize görev düsüyor. Çünkü biz Türkiye olarak bölgesel bir güç degiliz, Türkiye artik küresel bir güçtür" dedi.

Disisleri Bakani Çavusoglu Açiklamasi 'Türkiye Artik Küresel Bir Güç'


Disisleri Bakani Çavusoglu, katildigi iftar programinda vatandaslarla bir araya geldi. Mevlüt Çavusoglu, valilik konusmasinin ardindan ihracatçilarla toplanti düzenleyerek Sinop’tan daha çok üretim ve ihracat yapmasi konusunda görüsmelerde bulundu. Ardindan esnaf ziyareti yapan Çavusoglu, Atatürk Kapali Spor Salonu’nda düzenlenen 2 bin kisilik iftar yemeginde halkla bir araya geldi.

“Cumhurbaskanimizin liderliginde ülkemizi çok farkli bir konuma getiriyoruz”

Bakan Çavusoglu, tüm ülkelerde gerek enflasyon, gerekse tedarik konusunda sikintilarin oldugunu ifade etti.

Sorunlarin tüm dünya genelinde oldugunu söyleyen Çavusoglu, “Bugün tüm dünyada var, mazeret olsun diye söylemiyoruz. Sikintilar var mi var. Tüm dünyada enflasyon var mi var, tedarik zincirlerinde aksama var mi, salginla birlikte basladi.

Simdi Ukrayna savasiyla beraber farkli bir boyut daha kazandi. Ama her kriz, firsati da beraberinde getirir. Biz Türkiye olarak bir tarafta var olan krizleri yönetmeye çalisiyoruz, diger tarafta önümüze çikan firsatlari da ülkemiz ve milletimiz için degerlendirmeye çalisiyoruz. Bu firsatçiliksa firsatçilik, önümüze firsat çikmis. Biz baskalarinin kötülügünden medet uman bir ülke de degiliz. Tam tersi, insani dis politikamizla tüm mazlumlara da yardim eden bir milletiz. Iste Ukrayna savasinda da ayni anda savasin bir an önce sonlandirilmasi için cumhurbaskanimizin liderliginde çaba sarf ediyoruz” diye konustu.



“Basta BM olmak üzere kurulan sistemler savaslari önleyemiyor”

Rusya Ukrayna savasina deginen Çavusoglu, her iki ülkenin de arabulucu olarak Türkiye’ye güvenmesinin bir nedeni oldugunu belirterek, “Neden her iki ülkede sadece Recep Tayyip Erdogan’in arabuluculugunu kabul ediyor, çünkü biz ilkeli davraniyoruz. Çünkü biz iliskilerimizi herkesle en iyi sekilde yürütmeye çalisiyoruz. Dengeli davraniyoruz, adaletli davraniyoruz, dogruyu söylüyoruz, yanlisa yanlis, dogruya dogru diyoruz. Dolayisiyla Türkiye’nin dünya barisi için önemi artiyor. Bir tarafta sistemin degismesi gerektigini söylüyoruz daha adaletli bir dünya olsun. Dünya besten büyüktür diyor Sayin Cumhurbaskanim. Neden, basta BM olmak üzere kurulan sistemler savaslari önleyemiyor. Baslayan savaslari durduramiyor. Insanlarin beklentisine çözüm bulamiyor. Pandemi sonrasinda bile BM 3 ay sonra kararla karsimiza çikti, herkesin ortak derdi olan, kimsenin farkli düsünmedigi bir konuda. Ama bu sistem degissin derken çözümler de getiriyoruz, kimseye bir garezimiz yok” seklinde konustu.



“Savaslarin yüzde 60’i bizim cografyamizda”

Bakan Çavusoglu, dünyada çikan savaslarin yarisindan fazlasinin Ortadogu’da çiktigini dile getirerek, “Daha adil bir dünya için çalisalim diyoruz, ama bu sistem degisinceye kadar oturup bir kenarda bekleyemeyiz. Çünkü yangin yani basimizda. Çatismalarin, savaslarin yüzde 60’i bizim cografyamizda. Güneyimizde, kuzeyimizde, dogumuzda, batimizda; Balkanlarda, Kafkasya’da, Suriye’de, Libya’da Yemen’de her yerde, simdi Ukrayna’da sorunlar var. Yani basimizda Gürcistan’in durumu ortada” diyerek Gürcistan’in sinir bütünlügünde sorunlarin var oldugunu söyledi.



“Türkiye olarak bölgesel bir güç degiliz, Türkiye artik küresel bir güçtür”

Çavusoglu, sözlerini söyle tamamladi: “Ama biz, tüm komsularimizin toprak bütünlügünü destekliyoruz. Yangin bizim etrafimizdaysa bunu söndürmek için herkesten önce bize görev düsüyor. Çünkü biz Türkiye olarak bölgesel bir güç degiliz, Türkiye artik küresel bir güçtür.”
Kaynak: İHA