Türk Devletleri Teskilati Üye Ülkeleri Diyanet Isleri Ve Dini Idare Baskanlari Toplantisi Istanbul'da Yapildi

Türk Devletleri Teskilati Üye Ülkeleri Diyanet Isleri ve Dini Idare Baskanlari Toplantisi Diyanet Isleri Baskanliginin ev sahipliginde Istanbul’da yapildi. Toplantiya, Türk Devletleri Teskilati Aksakallilar Heyeti Baskani Binali Yildirim ile Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas da katildi.

Türk Devletleri Teskilati Üye Ülkeleri Diyanet Isleri Ve Dini Idare Baskanlari Toplantisi Istanbul'da Yapildi
Diyanet Isleri Baskanligi tarafindan düzenlenen Türk Devletleri Teskilati Üye Ülkeleri Diyanet Isleri ve Dini Idare Baskanlari Toplantisi Istanbul’da yapildi.

Toplantiya, Türk Devletleri Teskilati Aksakallilar Heyeti Baskani Binali Yildirim, Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas, Türk Devletleri Teskilati Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, Kafkas Müslümanlari Dini Idaresi Baskani Allahsükür Pasazade, Kazakistan Müslümanlari Dini Idaresi Baskani Nauryzbay Taganuly Otpenov, Özbekistan Müslümanlari Dini Idaresi Baskani Nuriddin Haliknazarov ve Kirgizistan Devlet Din Komisyonu Müdür Yardimcisi Zamir Kozhomberdiev katildi.

Türk Devletleri Teskilati Aksakallilar Heyeti Baskani Yildirim, toplantida yaptigi konusmada, dini idare baskanlarinin Ramazan ayini tebrik ederek, ”Ramazan’in manevi havasi içinde Türk Islam dünyasinin kadim baskenti Istanbul’da. Böylesine güzel bir toplantiyi tertip etmis olmasi dolayisiyla Diyanet Isleri Baskanimiza tesekkür ediyorum. Ayrica bu toplantinin koordinasyonunda önemli katkilari olan Türk Devletleri Teskilati Genel Sekreterimize ve ekibine de sükranlarimi sunuyorum. Bütün heyet mensuplarina, gerek Türkiye’den gerek kardes Türk devletlerinden gelen heyetlere de hos geldiniz diyorum” dedi.

Yildirim, Türk Devletleri Teskilatinin 2009 yilinda Nahçivan Antlasmasi ile tesis edildigini ifade ederek, “ Geçen yil 12 Kasim’da Istanbul’da yapilan tarihi zirvede yeni bir adim atilmis ve teskilatin adi, Türk Devletleri Teskilati olarak degistirilmistir. Bu dönemde Türkiye dönem baskanidir. Önümüzdeki Kasim ayinda yapilacak zirve ile beraber dönem baskanligi kardes Özbekistan’a geçmis olacak. Teskilatin, Türk Devletleri Teskilati olarak yeniden yapilanmasiyla beraber birçok yenilikte görmekteyiz, özellikle aksakallilar heyetinin temsilcilerinin teskilat içinde çok daha etkin hale getirilmesi için bir mevzuat olusturulmus ve bu çerçevede çalismalar baslamistir. Bu baglamda. Türk Devlet Teskilati Aksakallilar Baskani olarak üye ülkelerden aksakallari geçtigimiz aylarda Istanbul’a Türkiye’ye davet ettik ve bir istisare toplantisi gerçeklestirildi.

Kisa, orta ve uzun vadede yapilmasi gereken çalismalari degerlendirdik” diye konustu.



“Türk Devletleri Teskilatinin ana gayesi”

Türk Devletleri Teskilatinin temsil ettigi cografya ve sahip oldugu imkanlari anlatan Yildirim, “Bu toplulugun amaci, Balkanlar, Kafkaslar, Orta Asya’da yasayan, yayilmis bulunan Türk devletleri ve Türk soylarinin refahi, huzuru ve birlikteliginin daha da muhkem hale getirilmesi olarak belirlenmistir” ifadelerini kullandi.

Soguk savas döneminin sona ermesiyle beraber 70 yili asan Türk devletler arasindaki münasebetlerin kopuklugunun sona erdigini ve her anlamda hizli bir gelismenin görüldügüne isaret eden Yildirim, söyle konustu:

“Gerek siyasi alanda gerek ticari, gerek turizm gerekse sosyal ve kültürel alanda önemli iliskiler günden güne artmaya devam etmektedir. Türk Devletleri Teskilatinin ana gayesi de budur. Türk devletleri arasindaki entegrasyonun saglanmasi ve refahin, huzurun, güvenligin bu bölgede tahkim edilmesi anlamini tasiyor. Hele hele son günlerde yasadigimiz krizleri de dikkate aldigimizda teskilatin önemi bir kez daha kendini göstermektedir.”

“Terör gruplarinin Islam’a verebilecekleri zararlarin önüne geçilmesi için böyle bir toplantiya ihtiyaç var”

Yildirim, her alanda oldugu gibi dini konuda da ortak bir akla ihtiyaç oldugunu belirterek, “Buna neden ihtiyaç var? Özellikle son yillarda Islam dinine karsi Bati dünyasinda, Hiristiyan dünyasinda gelisen Islamofobi veya Islam karsitligi, Islam düsmanliginin izale edilmesi, ortadan kaldirilmasi bir de Islami kisve altinda emperyal hedefler ugrunda terör faaliyetine azmettirilen, yönlendirilen gruplarin DEAS, El Kaide, FETÖ gibi gruplarin Islam’a ve Islam ülkelerine verdikleri, verebilecekleri zararlarin önüne geçilmesi için de böyle bir toplantiya ihtiyaç var, tam da zamani. Onun için bir kez daha tebrik ediyorum” cümlelerine yer verdi.

“Öyle ümit ediyorum ki bu toplanti bir milattir”

Dini kurumlar arasindaki tecrübe paylasiminin önemine deginen Yildirim, sözlerini söyle sürdü:

“Türkiye, tarihinden gelen kadim bir Islam medeniyetinin merkezidir. Türkiye’nin bu konuda yapacagi her bakimdan büyük katkilar vardir. Öyle ümit ediyorum ki bu toplanti bir milattir ve bundan böyle artik karsilikli olarak dini idarelerimizin öncelikle ortak akilda bir araya gelmeleri ve bu ortak akil çerçevesinde gerçek Müslümanligin, gerçek dinimizin bütün milletlerimize, toplum kesimlerimize en iyi sekilde aktarilmasi, irsat görevinin en saglikli sekilde yerine getirilmesine vesile olacaktir. Eger bu yapilamazsa maalesef merdiven alti dedigimiz örgütler insanlarimizi zehirlemeye devam edecek ve sonunda da büyük hasarlar büyük tahribatlar yasamis olacagiz. Bunun örneklerini, aci sonuçlarini görüyoruz. O yüzden de bu birlikteligi ben çok önemsiyorum. Biz de Aksakallilar ekibi olarak bu yapi içerisinde üzerimize düsen her türlü katkiyi verecegiz, vermeye devam edecegiz.”

Diyanet Isleri Baskani Erbas: “Öncelikli hedefimiz, Müslümanlarin vahdeti kusanmalarini saglamaktir”

Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas ise yaptigi konusmada, Türk Devletleri Teskilati Üye Ülkeleri Diyanet Isleri ve Dini Idare Baskanlari’ni Istanbul’da agirlamaktan duydugu memnuniyeti dile getirerek, toplantiya katilimlari için tesekkür etti.

Ayni inancin, tarihin, kültürün mensuplari olduklarini ifade eden Diyanet Isleri Baskani Erbas, “Bugün de inancimizdan aldigimiz güç ve tarihimizden aldigimiz ilham ile nice güzel çalismalar yapacagimiza ve daha güzel bir gelecegi beraberce insa edecegimize inaniyorum. Bu manada, bütün insanligin aydinlik gelecegi, müsterek huzuru ve sorunlarin ortak akil ve is birligi içinde çözümüne dair çabalari oldukça önemli buldugumu ifade etmek istiyorum” dedi.

Türk Devletleri Teskilati Üye Ülkelerinin çesitli kurumlarinin da kendi aralarinda, alanlarinda isbirligi yapmasinin önemli oldugunu dile getirerek, “Biz tabi Diyanet hizmetleri özelinde Diyanet islerini, din hizmetini, din egitimini daha nitelikli nasil yapabiliriz, bunu istisare, müzakere etmek amaciyla ilk toplantiyi Istanbul’da planlamis bulunmaktayiz” diye konustu.



“Hedefimiz yapay kavgalari ve fitneleri bertaraf etmektir”

Baskan Erbas, bugün dünyanin, savaslar, yoksulluk, terör eylemleri, ümitsizlik, gibi devasa sorunlarin kusatmasi altinda tarihinin en zor dönemlerinden birini yasadigini dile getirerek, söyle devam etti:

“Islam dünyasi olarak da ciddi problemler yasadigimiz sikintili süreçlerden geçiyoruz. Insanlik, Islam’in kucaklayici ilkelerini, paylasim ahlakini, kardeslik hukukunu, hayat veren nefesini ariyor. Bu ilkeleri ise insanliga tasimak elbette Müslüman ilim adamlarinin, dini teskilatlarimizin sorumlulugudur. Bu noktada öncelikli hedefimiz tevhide iman eden Müslümanlarin büyük bir suurla vahdeti kusanmalarini saglamaktir. Peygamber Efendimizin ifadeleriyle Müslümanlari bir vücudun azalari gibi birbirine duyarli, bir binanin tuglalari gibi birbirine bagli hale getirmektir. Yapay kavgalari, fitneleri bertaraf etmektir. Dünyada küresel olusumlarin etkili oldugu bir dönemde, din hizmeti, egitim, aile, gençlik, çevre gibi konularda ve bütün alanlarda isbirligi ve ortak çalismalar yapmaktir. Hedefimiz, amacimiz budur.”

“Islamofobinin, Islam düsmanligina dönüstügü anlatmaliyiz”

Baskan Erbas, bugün küresel anlamda Islamofobi endüstrisiyle bir algi operasyonunun varligi yaninda, Islam toplumlarinda da dinin dogru anlasilmasi alaninda sorunlarin olduguna isaret ederek, “Islamofobi artik Islam düsmanligina, Islam karsitligina evirildi. Dolayisiyla hem kendi içimizde Islamofobi denilen o anlayisa zemin hazirlayacak hareketlerden uzak durmamiz gerekiyor hem de Islamofobinin bir Islam karsitligina, Islam düsmanligina dönüstügü gerçegini, bunun yanlis oldugunu, bu kavramin kavramsallasma hareketinin yanlis oldugunu hep birlikte anlatmamiz gerekiyor.” hatirlatmasini yapti.

Baskan Erbas, Islam’a karsi yapilmis olan haksizliklari önlemek için küresel anlamda yapilmasi gereken faaliyetler olduguna vurgu yaparak, “Yanlis dini bilgi ve dini kavramlarin istismar edilmesi söz konusu. Yasanan terör tefrika, etnik ve mezhebi farkliliklarin soruna dönüsmesi gibi meselelerde etkisinin oldugu asikar. Özellikle Islamofobiye zemin hazirlama noktasinda bu yanlis kavramlandirmalarin, tefrikaya sebep olacak bir takim yanlis dini bilgilerin de tashih edilmesi gerekiyor. Dogru dini bilginin üretilmesi ve topluma sunulmasi ise tabi olarak dini teskilatlarimizin görevidir. Islam dünyasi bütün açilardan bilgiyle, bilimle irtibatini en güçlü hale getirmelidir” degerlendirmesinde bulundu.

“Ümmetin meselelerine, Islam’in perspektifiyle makul ve uygulanabilir çözümler üretmeliyiz”

Vahdetin önündeki en büyük engel ve tefrikanin altinda yatan en temel etkenin cehalet oldugunu ifade eden Baskan Erbas, “Bizler öncelikle her açidan cehaletle mücadele etmeliyiz. Ortak akil olusturarak çagin ve ümmetin meselelerine, Islam’in perspektifiyle makul ve uygulanabilir çözümler üretmemiz gerekiyor. Ortak projeler ve çalismalarla çok boyutlu olarak kapsamli, disiplinli ve uzun vadeli çalismalar yapacagiz insallah. Kaba sert dislayici, suçlayici, sanati, estetigi, nezaketi, zarafeti öteleyen bir yaklasimin hiç kimseye faydasi olmayacagi gibi ümmetin vahdetine de büyük bir engel olacagini biliyoruz” diye konustu.

Baskan Erbas, Islam medeniyetinde bilgi, hikmet ve ahlakin bir bütün olduguna isaret ederek, “Bu bütünlüge uymayan tavir ve davranislar, insanlik aklinda ve kalbinde yer bulamaz. Islam düsüncesinin ve ahlakinin maverasi olan bu cografyanin, ilim, hikmet ve kültür dünyamiza kazandirmis oldugu zenginliklerin dogru anlasilmasinin ve tanitilmasinin cografyamizin, ümmetin ve insanligin gelecegi açisindan oldukça önemli oldugunu vurgulamak istiyorum” ifadelerini kullandi.

“Din üzerinden terör ve anarsi olusturulmasina engel olmak zorundayiz”

DEAS, Boko Haram, Es- Sebab ve FETÖ gibi yapilarin referansini dinden aldigini iddia ederek toplumda bozgunculuk yapan terör örgütleri oldugunun altini çizen Baskan Erbas, “Bunlarin farkinda olarak etnik kavgalara, dinin mukaddes kavramlarini istismar eden terör örgütlerine katki sunacak tavir, tutum ve anlayislarla hep birlikte mücadele etmek zorundayiz. Din üzerinden terör ve anarsi olusturulmasina engel olmak için ciddi çalismalar yapmak zorundayiz” dedi.



“Dini alanda daha çok isbirligi yapmanin imkanlarini konustuk”

Baskan Erbas, Müslümanlarin hukuk, huzur, adalet, insan onuru ve merhamet adina bütün insanligin vicdani olmasi gerektigine vurgu yaparak, sunlari söyledi:

“Bugün Islam’in sevgi ve baris yüklü mesajlarini toplumumuza ve insanliga sunmak için özveriyle, fedakarlikla, isbirligi içerisinde çalismaya her zamankinden daha çok ihtiyacimiz var. Bu baglamda Türk Devletleri Teskilati Üye Ülkeleri Diyanet Isleri, Dini Idare Baskanlari olarak gerçeklestirdigimiz bu toplantiyi gerçekten çok önemsiyorum. Süphesiz bu toplantilarimiz ortak çalismalarimizi gelistirmeye, tecrübe paylasimina, Türk Islam dünyasinin gelecegine dair istisarelerin yapilmasina zemin olusturmaktadir. Hamdolsun Türk Devletleri Teskilati büyüyor, güçleniyor. Bölgemizde ve dünyada giderek daha fazla taninan bir aktör haline geliyor. Buna paralel olarak da üstlendigi sorumluluk her geçen gün daha da artiyor. Bugün bizler Türk devletleri çatisi altinda dini alanda daha çok isbirligi yapmanin imkanlarini konustuk. Mevcut ortak çalismalarimizi daha güçlü ve kapsamli hale getirmek için hepinizin çok güzel tavsiyeleri oldu. Hepinize çok tesekkür ediyorum.”

Türk Devletlerinin Diyanet Isleri Baskanliklarinin önemli tecrübelere sahip oldugunu dile getiren Baskan Erbas, “Söz konusu tecrübelerden karsilikli olarak istifade edecegiz insallah. Kurumlarimiz arasinda sürdürülebilir isbirligi tesis etmenin ülkelerimiz ve halklarimiz da önemli faydalar saglayacagi açiktir. Insallah öncelikle isbirligi basliklari belirleyecegiz. Bu alanlarda gerekli alt yapi çalismalari yapmak üzere çalisma gruplari olusturacagiz. Inaniyorum ki hizli ve güçlü adimlarla ortak hizmetler gerçeklestirmis oluruz” diye konustu.

Toplantiya, Din Isleri Yüksek Kurulu Baskani Prof. Dr. Abdurrahman Haçkali, Diyanet Isleri Baskan Yardimcisi Doç. Dr. Selim Argun, Dis Iliskiler Genel Müdürü Erdal Atalay, Dini Yayinlar Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kurt, Egitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir Dinç, Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan ve Istanbul Il Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpagus da katildi.

Kaynak: İHA