Rusya, Çekya'yi Sovyet Menseli Silah Satmamasi Konusunda Uyardi

Rusya, diplomatik bir nota ile Çekya’yi, Rusya’nin rizasi olmadan üçüncü ülkelere Sovyet menseli silah saglayamayacagi konusunda uyarmasinin ardindan Çekya Disisleri Bakani Jan Lipavsky, “Yapilan anlasmalarda askeri teçhizatlarin yeniden ihracat maddesi bulunmamaktadir” dedi.

Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilari tüm dünyayi etkilemeye devam ediyor. Rusya’nin rizasi olmadan üçüncü ülkelere Sovyet menseli silah saglanamayacagi konusunda Rusya’dan bir diplomatik nota alindigini söyleyen Çekya Disisleri Bakani Jan Lipavsky, “Disisleri Bakanligimiz, Rusya’nin izni olmadan Sovyet menseli silahlari üçüncü ülkelere satmamiza izin verilmedigine dair bir nota aldi. Disisleri Bakanligi olarak buna tepki göstermedik çünkü bunun gerçek bir saçmalik oldugunu düsünüyoruz. Yapilan anlasmalarda askeri teçhizatlarin yeniden ihracat maddesi bulunmamaktadir. Bu, Rusya’nin Ukrayna’ya verdigimiz destegin kesilmesini talep etmek için söyledigi yalanlarin baska bir yoludur" dedi.



“Bir tehdit olarak yorumluyoruz”

Bakan Lipavsky açiklamasinin devaminda, “Mart ayinin basinda Rus büyükelçisi, bakan yardimcimiza Rusya’nin Ukrayna’daki bati silahlarina sahip konvoylara terör saldirilari bekledigini bildirdi. Rus tarafi, gelen bir dizi tehditten bir digeri olarak anladigimiz bu eylemleri hiçbir sekilde engelleyemeyecegini anlamistir. Bunu açikça Rusya’nin kendisinin hazirladigi muhtemel bir sabotaj eylemi tehdidi olarak yorumluyoruz. Ruslar, AB ve NATO’daki diger müttefiklerimize de benzer mesajlar verdi” ifadelerini kullandi.

Çekya, Rusya’nin saldirilari altinda bulunan Ukrayna’ya destek vermek amaciyla geçtigimiz günlerde ordu envanterinde bulunan ve kullanilmayan çok sayida Sovyet menseli T-72 tipi tank ile BVP-1 tipi zirhli araci Ukrayna’ya gönderme karari alarak Ukrayna’ya tank destegi veren ilk ülke olmustu. Çekya, su ana kadar Ukrayna’ya agir silahlardan olusan yaklasik 60 milyon avro tutarinda yardimda bulundu.
Kaynak: İHA