Pazarin En Pahali Ürünü 'Taze Fasulye'

Havalarin isinmasiyla birlikte halk pazarlarindaki sebze-meyve fiyatlarinda indirim yasanirken, pazarin en pahali ürünü kilosu 45 TL olan taze fasulye oldu.

Pazarin En Pahali Ürünü 'Taze Fasulye'
Yakin zamanda soguk hava dalgasinin etkisi altina giren Türkiye’de enflasyon nedeniyle sebze ve meyve fiyatlari tavan yapmisti. Mevsimlik yiyeceklerin yani sira sera ürünlerinin de el yakmasi, pazar alisverisi yapan vatandasin da ürün satisi azalan pazarcinin da canini sikmisti. Samsun’da havalarin isinmasi ile birlikte halk pazarinda birçok kalem üründe geçen haftalara göre indirim meydana geldi. Pazarin en pahali ürünü ise kilosu 45 TL ile taze fasulye olarak dikkat çekti.

Fiyatlarin geçen haftaya göre oldukça düstügünün altini çizen pazarci Taner Yilmaz, “Bu haftaya gelene kadar pazar fiyatlari biraz pahaliydi. Bu hafta meyve sebzelerde biraz indirim oldu. Geçen hafta karpuzun kilosu 18 liraydi, 15 TL’ye düstü. Geçen haftaya göre kivi 20’den 15 liraya, çilek 40’tan 25 liraya, muz 18’den 15 liraya, patlican 38’den 18 liraya düstü. Havalarin isinmasiyla ürünlerin bollasacagini, fiyatlarin da düsecegini ümit ediyoruz” dedi.

Domates, salata gibi sera ürünlerinde de indirim olduguna dikkat çeken pazarci Hüseyin Erdogan, “Geçen haftaya göre bu hafta her sey bedava. Geçen hafta 25 liradan sattigimiz domatesi bu hafta 15-20 liradan satiyoruz. Kil biber geçen hafta 60 liraydi, su anda 35 liraya satiyoruz. Yine 20 liradan sattigimiz salataligi da bu hafta 12 liradan müsteriye sunuyoruz” diye konustu.



“100 liraya her seyi aliyorduk artik 300 TL harcamak zorunda kaliyoruz”

Halk pazarlarindan en az 300 liraya çikar hale geldiklerini ifade eden vatandaslar ise, “Pazardaki fiyatlar çok fazla. Bir tek pirasa ucuz. Pirasanin kilosu 3 liradan satiliyor, geri kalan tüm ürünler çok pahali. Pazarda en pahali ürün taze fasulye. Maydanoz ve marul gibi ürünler bile çok pahali. Eskiden 100 TL ile pazardan tüm ihtiyaçlarimizi alabiliyorduk. Simdi ise hiç bir sey alamadan 150 lira harcadik. Eve gidip ekstra para alip eksiklerimizi gidermeye çalisacagiz. Herhalde bu hafta pazarda 300 lira harcayacagiz” ifadelerini kullandilar.

Samsun’un en büyük pazarlarindan birisi olan Modern Halk Pazari’nda ortalama olarak domates 20, salatalik 12, karpuz 10, patlican 18, dolmalik biber 20, marul tane 10, sogan 6, ispanak 10, taze sogan 3, havuç 6, dere otu 5, roka 3, maydanoz 3, karnabahar 10, elma 10, portakal 10, taze fasulye 45, turp 5, mor lahana 10, kivi 15, çilek 25, muz 15, kil biber 35, limon 6 adet 5, patates 10 ve beyaz lahana tane 15 liradan satiliyor.
Kaynak: İHA