Kuruyan Aksehir Gölü'ne Su Gelmeye Basladi

Konya’nin Aksehir ilçesinin simgesi olan, Nasreddin Hoca’nin ‘Ya Tutarsa’ diye yogurt mayaladigi, son yillardaki kuraklikla tamamen kuruma noktasina gelen Aksehir Gölü, bu yil yagislarla yeniden beslenmeye basladi. Aksehir çevresindeki dereler ve çaylar eriyen kar sulariyla cosarak gölü beslemeye baslarken, her yil Temmuz ayinda yapilan Nasreddin Hoca Senliginde gölde yapilamayan maya çalma merasiminin de gölde yapilmasi ümit ediliyor.

Kuruyan Aksehir Gölü'ne Su Gelmeye Basladi
Aksehir Meteoroloji Müdürlügü’nden alinan verilere göre, Aksehir bu kis mevsiminde yagis açisindan son 5 yilin en verimli dönemini geçirdi. Aksehir’de kis mevsiminin baslangici olan 2021 Kasim ayinda metrekareye 46,4 kg, 2021 Aralik ayinda 89,2 kg, 2022 Ocak ayinda 58 kg, 2022 Subat ayinda 72 kg, 2022 Mart ayinda ise 103 kg yagis düstügü ögrenildi. Daha çok kar yagisi seklinde olan bu yagislarin ardindan havalarin isinmasiyla özellikle Sultandaglarindaki eriyen karlarin sulari, Aksehir Çayi’ni ve civardaki çesitli dereleri suyla doldurup costurdu. Bu çay ve derelerden akan sular Aksehir Gölü’ne akarak gölü beslemeye basladi.

Bu yil Mart ayinda Aksehir’de 31 santimetre kar kalinligi görüldügü bildirilirken, bu kar kalinliginin da son 5 yil içindeki Mart aylari arasinda en yüksek veri oldugu kaydedildi.

“Insallah bundan sonra göle maya çalma merasimimizi Aksehir Gölü’nde yapacagiz”

Aksehir ve Eber Gölleri Çevre Koruma Birligi Baskani ve Aksehir Belediye Baskani Dr. Salih Akkaya, bereketli yagislarla Aksehir Gölü’nün beslendigini belirterek, “Bu eriyen kar sulari Aksehir Gölü’ne adeta can oluyor. Insallah bundan sonra göle maya çalma merasimimizi Aksehir Gölü’müzde yapacagiz ve bundan sonra da devam edecegiz diye ümit ediyorum. Çünkü 1940’li yillardan 2012 yilina kadar olan süreçte ortalama Aksehir’e düsen yillik kar ve yagmur yagisi 650 milimetre civarindaydi. 2010 - 2020 yili arasinda bu yillik ortalama yagis orani 490 milimetrelere düstü. Hatta 2021 yilinda bu rakam 445 milimetreye kadar düstü. Her geçen gün kuraklikla beraber yillik yagis oranimiz azalmisti. Yillik yagis oranimizin azalmasi demek, gölümüzün beslenme damarlarinin azalmasi, yok olmasi demekti. Elhamdülillah su son 4-5 aylik dönemdeki kar ve yagmur yagislarinin toplam miktari yaklasik 400 milimetre oldu. Görüldügü gibi bu 4-5 aylik yagislar neredeyse bir yillik yagis oranini bulmus oldu. Bu durum bizi de çok mutlu etti ve ümitlendiriyor. Insallah bu yagislar gölümüze can olmaya devam edecek. Çiftçimize bereket olmaya devam edecek. Bu yil kar yagisimiz çok bereketli oldu. Uzun yillardir bu kadar kar örtülü gün olmamisti. Karli gün sayimiz 74 gün oldu. Bu durumda yine bereketin bir timsali oldu. Eski günlerdeki görkemli, canli Aksehir Gölü’nü özlüyor ve o güzel göle kavusacagimiz günleri bekliyorum. Insallah gölümüzün balikçilik ve kamisçilik anlaminda, ayrica mikro klima etkisiyle tescilli Aksehir Kirazimiza bereket olacagi günleri bekliyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA