Binlerce Yillik El Sanatina Sahip Çikildi

Çorum’da açilan “Hali ve Kilim Dokuma Kursu”nda kadin kursiyerler, unutulmaya yüz tutmus geleneksel el sanatini yasatmaya çalisiyor.

Binlerce Yillik El Sanatina Sahip Çikildi
Çorum Belediyesi tarafindan yöreye ait unutulmaya yüz tutmus geleneksel el sanatlarini yasatmak amaciyla “Hali ve Kilim Dokuma Kursu” açti. Açilan kursta binlerce yillik sanat dali gelecek nesillere aktariliyor. Açilan kursa katilan kadin kursiyerler geleneksel tezgahta ögrendikleri hali ve kilim dokumaciligi ile bir yandan meslek ögrenirken bir yandan da aile ekonomisine katki sagliyor. Velipasa Konagi’nda egitimlerin devam ettigi kursu ziyaret eden Belediye Baskani Dr. Halil Ibrahim Asgin, çalismalar hakkinda bilgi aldi. Hali ve kilim dokumanin sabir ve sebat isi oldugunu ifade eden Baskan Halil Ibrahim Asgin, “Kursiyerlerimiz burada sabirla, ilmek ilmek, dügüm dügüm hali ve kilim dokuyorlar. Emekleri takdire sayan ve bizim için çok degerli. Hepsini tebrik ediyor, ellerine ve emeklerine saglik diliyorum” dedi.

Kadin Kültür ve Sanat Merkezleri olarak bu yil daha önce Çorum’da hiç açilmamis olan unutulmaya yüz tutmus el sanatlarindan hali kilim dokuma kursu açmaya karar verdiklerini belirten Velipasa Kadin Kültür ve Sanat Merkezi idarecisi Sibel Aksungur, “Bununla ilgili bir ön arastirma yaptigimizda öncelikle kilim dokuma olarak yola çikmistik. Kilim dokuma kursu açmayi planlarken Halk Egitim Merkezi üzerinden hali dokuma kursunu açabilecegimizi gördük. Kurs hocamiz ile yapilan görüsmeler kursumuzu hayata geçirdik. Ayrica hali dokuma kursumuzu açarken bir sirket ile de protokol imzaladik. Dokuma tezgâhlarimiz, malzemelerimiz bu sirkete ait. Dokunacak halilarda bu sirkete gidecek. Bu kursun diger kurslardan farki. Burada anlasma yaptigimiz sirket her ilmek basina kursiyerlerimize ücret ödüyor” dedi.



“Amacimiz unutulmaya yüz tutmus el sanatlarini yasatmak ve kadinlarimiza meslek edindirmek”

Amaçlarinin unutulmaya yüz tutmus el sanatlarini yasatmak ve kadinlara meslek edindirmek oldugunu anlatan Aksungur, “Burada kadinlarimiza meslek edindirmenin yani sira belirli bir miktarda bütçelerine katki saglamayi hedefliyoruz. En önemlisi de kursiyerlerimizin hislerine, duygularina tercüman olmak. Hali kilim dokuma kursunda gördük her ilmek çok anlamli, çok farkli ve sabir istiyor. 2 metrekare bir hali düsünün dokumasi uzun bir süreç. Kursiyerlerimiz haftanin 5 günü geliyorlar. Büyük bir özen göstererek halilari dokumaya gayret gösteriyorlar. Amacimiz geçmisimizden ilham alip gelecegimize yön vermek isik tutmak. Hanimlarimizi bu kursumuza bekliyoruz. Herkesi kurslarimiza davet ediyoruz” seklinde konustu.

Hali ve kilim dokumaya çocuk yasta basladigini anlatan usta ögretici Meral Öncel ise “23 yildir hali ve kilim dokumaciligi yaptigini, 10 yildir ise usta ögretici oldugunu kaydeden Meral Öncel ise, “Unutulmaya yüz tutmus hali ve kilim dokumaciligi kursunu ilk kez Çorum’da açmaktan dolayi mutluyuz. Bayan kursiyerler her ilmek atisinda sevincini, kederini buraya yansitiyorlar. Teknoloji gelistikçe kursiyer sayimizda azalma meydana geldi. Teknolojiye yenik düstük. Kursumuzun amaci kadinlara egitim ve meslek edindirmek” diye konustu.



Kursiyerler memnun

Kursiyerlerden Macide Subasi, Kadin Kültür ve Sanat Merkezi’nin kurslarina daha sürekli olarak katildigini kaydederek, “Geçmiste babaannelerimiz hali ve kilim dokumus. Bize böyle bir sey nasip olmadi. Eskiyi yasatmak istedim. Bu neden kursa geldi. Güzel ve zevkli bir kurs. Desenler ortaya çiktikça bizde mutlu oluyoruz. Zor bir is, sabir gerektiriyor. Birde hali ve kilim dokumaciligi bizim kültürümüzde var. Bu kültürü yasatmak da çok güzel” seklinde konustu.

Kursa hobi olarak katildigini söyleyen Latife Gürel ise kursu daha sonra sevmeye basladigini ifade etti.

Kursiyerlerden Sakire Sütcü ise halasinin hali ve kilim dokudugunu animsatarak, “Halamdan dolayi dokumaciliga karsi bir ilgim vardi. Severek geliyorum kursa. Bütün kadinlari kursumuza bekliyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA