Baskan Çiçek, 'Kayisidaki Don Rekolteyi Etkileyecek'

Malatya’da etkili olan zirai don olayini degerlendiren Malatya Ziraat Odasi Baskani Fevzi Çiçek, kayisida don olayinin rekolteyi etkiyecegini belirterek, “Hasar tespit çalismalari birkaç içerisinde sicakligin 10 derecenin üzerinde seyretmesi ile daha somut bir veri elde edilecek” dedi.

Baskan Çiçek, 'Kayisidaki Don Rekolteyi Etkileyecek'
Malatya Ziraat Odasi Baskani Fevzi Çiçek, hava sicakliginin sifirin altinda seyretmesiyle kayisidaki zirai donun beklentilerinin üzerinde oldugunu belirterek, “Malatya’da 1600 rakima kadar olan bölgeler çiçek evresinde. Don küçük meyve asamasinda olanlara daha büyük zarar verirken çiçek döneminde olanlar kismen zarar gördü. Henüz tomurcuk asamasinda yerlerde ise sahadan aldigimiz bilgilerle çok ciddi anlamda bir hasar söz konusu degil. Özellikle Doganyol, Pütürge bölgesi bu anlamda en az hasar ihbari aldigimiz bölgeler. O bölgedeki çiftçilerimizle görüstügümüzde çok ciddi anlamda bir hasarin olmadigina dair bilgiler gelmekte. Hasar yogun olarak Battalgazi, Kale ve baraj sahilleri Yazihan bölgesi ve Akçadag ovasina kadar uzaniyor. Özellikle 1400 rakimin üzerinde olan bölgeler Hekimhan, Dogansehir, Darende ve Akçadag’in yüksek kesimleri çiçek evresinde oldugu için bu bölgelerde kismen hasar oldugu seklinde bilgiler geldi. Daha yüksek kesim özellikle 1700 rakimin üzerinde olan bölgeler ise henüz pembe tomurcuk oldugu için ve dayanma süresi en yüksek evrede suan için o bölgelerde herhangi bir sikinti olmadigina dair bilgiler aliyoruz” ifadelerini kullandi.

Hasar tespit çalismalarina da deginen Çiçek, “Kesin hasar tespit çalismalari biraz sürer gibi düsünüyorum. Kayisi yetistiriciligi çok genis bir yelpaze oldugu için 1-2 günde kesin hasar tespiti yapmamiz teknik olarak çok mümkün gözükmüyor. Bu tür hasar tespit çalismalari birkaç gün sicaklik derecelerinin 10 derece ve üzerinde seyretmesi sonucunda daha somut bir sekilde ortaya çikabilir. O yüzden kayisi bahçelerinin yogun bulundugu bölgelerde hasarin yogun olduguna dair bizim de kismi tespitlerimiz var. Süreç içerisinde bu konuyu takip etmeye çalisacagiz ” seklinde konustu.

“Rekolteyi Etkileyecek”

Kayisidaki donun rekolteyi etkileyecegini dile getiren Çiçek, “Rekolteyi mutlaka etkileyecek. Ancak sunu biz her zaman söylüyoruz normal agaç varligimiz ve yillik bazdaki rekolteye baktigimizda her yil farkli bölgelerde, farkli derecelerde benzer durumlari yasiyoruz. Bu yil biraz siddetli ve daha genis alanda yasadik. Bizim su anki gözlemimiz rekolteyi sifirlayacak gibi gözükmüyor. Bir kisim mutlaka etkileyecektir. Biz rekolte derken Malatya genelini degerlendiriyoruz oysa lokal bölgelerde sadece geçimi kayisi üzerinden olan çiftçilerimiz var. Eger kayisi bahçeleri, bu anlamda zarar görmüsse bu arkadaslarimizda ciddi magduriyet olusuyor. Bilindigi üzere 2006 yilindan itibaren tarim sigortalari uygulaniyor. Özellikle tarim sigortasi yaptirmis çiftçilerimizin, üreticilerimizin zaman geçirmeden sigorta acenteleri ya da TARSIM’e müracaat ederek hasar tespitlerini yaptirmalari gerekiyor” diye konustu.

Kaynak: İHA