Bakan Yanik Açiklamasi 'Türk Toplumunun Yasadigi Her Noktada Aile Ataseligi Açmak Istiyoruz'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, “Türk vatandaslarimizin yasadigi her noktada bir aile ataseligi açmayi istiyoruz. Nüfusumuzun çok yogun bir sekilde yasadigi Almanya’nin ardindan Fransa’da, Belçika’da ve Hollanda’da da aile ataseligi açma arzusundayiz” dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, bir dizi ziyaretler için gittigi Almanya’da, ilk olarak Berlin Büyükelçisi Ahmet Basar Sen ile Köln’deki Diyanet Isleri Türk Islam Birligi (DITIB) Genel Merkezi ile Köln Merkez Camii’ni ziyaret etti, ardindan Türkiye’nin Köln Baskonsoloslugunda sivil toplum kurulusu temsilcileriyle bulustu. Burada yaptigi konusmada koruyucu aile konusunun önemine deginen Bakan Yanik, Almanya’da yaklasik 4 milyon Türk nüfusunun olduguna dikkati çekti. Yanik, koruyucu aile sayisinin ise sadece 111 oldugunu ve bu rakamin nüfus oranina göre çok az oldugunu vurguladi.

Almanya’da devlet korumasinda 200 bin çocuk oldugunu belirterek iki ülkeyi kiyaslayan Bakan Yanik, “Türkiye’de devlet korumasi altina alinmasi gereken çocuk sayisi 13 bin iken, yaklasik 10 bin çocuk da koruyucu aile yaninda. Almanya ile Türkiye’yi kiyasladigimizda burada çocuklarin devlet korunmasina alinmasi hizli bir sekilde gerçeklesiyor. Bu gerçegi görmeliyiz” dedi.

Almanya’da yasayan 4 milyonluk nüfusun içerisinde 111 koruyucu aile olmasinin dezavantajinda da bahseden Bakan Yanik sunlari söyledi:

“Bu demektir ki bizim çocuklarimizin, bizim disimizdaki herhangi bir mekanizmanin içerisine girecegini kabul etmisiz. Burada hep birlikte Türk kökenli çocuklarin koruyucu ailesi olmasi konusunda mekanizmalar gelistirmeliyiz. Tüm kurum ve kuruluslarimizla bu meseleyi dert haline getirmeliyiz, üzerinde durmaliyiz.”

“Ataseleri yayginlastirma arzusundayiz”

Avrupa ülkelerinde aile ataseliklerinin sayilarini artirmayi hedeflediklerini ve bu dogrultuda her türlü girisimlerde bulunacaklarinin altini çizen Bakan Yanik, “Türk vatandaslarimizin yasadigi her noktada bir aile ataseligi açmayi istiyoruz. Nüfusumuzun çok yogun bir sekilde yasadigi Almanya’nin ardindan Fransa’da, Belçika’da ve Hollanda’da da aile ataseligi açma arzusundayiz. Nüfusumuzun oldugu her noktada aile, gençlik ve çocuk iliskileriyle alakali hizmetleri, ataselikleri yayginlastirma arzusundayiz” ifadelerini kullandi.

Bu yil içerisinde Almanya’da 5 aile ataseligi açmayi hedeflediklerini belirten Bakan Yanik, bu noktada STK’lardan is birligi ve destek istedi. Yanik, Köln’de gerçeklestirilen STK toplantisinin ardindan Uluslararasi Demokratlar Birligi’nin düzenledigi iftara da katildi.

Almanya’da yasayan Türk toplumunun, 60 yildir Almanya’nin sanayisine, ekonomisine ve ticaretine katkida bulunduguna dikkat çeken Bakan Yanik, “Almanya’da Türk toplumunun geçmisi 60 yili asti. Bu ülkeye disiyle, tirnagiyla, teriyle emek veren bir toplumuz. Burada yasayan vatandaslarimizin, yasadiklari topluma katkilarinin, aidiyetlerinin çogalmasi bizleri son derece memnun ediyor” dedi.

“Sizin yasadiginiz toplumun onurlu, etkili, güçlü birer ferdi olarak hayatiniza devam etmeniz, o varligi sürdürmeniz bizim için son derece kiymetli” diyen Bakan Yanik, “Türkiye Cumhuriyeti olarak, burada yasayan vatandaslarimizi desteklemek ve güçlendirmekten baska hedefimiz yok. Üzerimize düsen her türlü çabayi, çalismayi yerine getirmek bizim sorumlulugumuz” notunu düstü.

Aile ataselikleri programini ve çalismalarini bu anlayisla planladiklarini animsatan Yanik, sunlari kaydetti:

"Burada yasayan toplumumuzun aile ve toplum iliskilerinden kaynakli meselelerinde nasil yardimci olabiliriz, nasil katkida bulunabiliriz, kurumlarla iliskiler temelinde, insan iliskileri temelinde nasil destek olabiliriz, bunlari çalisacagiz beraber. Düsseldorf’ta bir aile ataseligimizi kurduk, Münih, Köln, Stuttgart’ta bu çalismalari devam ettirecegiz."
Kaynak: İHA