Antalya'da Ilk Kuskonmaz Hasatini Gerçeklestiren Kadin, Çiftçi Avrupa Ülkelerine Satislara Basladi

Orta Dogu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Isletme Bölümü mezunu Asli Aksoy, pazarlama ve satis departmanlarindaki kurumsal isini birakarak, 7 sene önce kuskonmaz üretimine basladi. Antalya’nin en büyük kuskonmaz üreticisi olarak 210 dekar alanin 140 dekarinda ilk hasadini gerçeklestiren kadin çiftçi Avrupa ülkelerine satislara basladi.

Antalya'da Ilk Kuskonmaz Hasatini Gerçeklestiren Kadin, Çiftçi Avrupa Ülkelerine Satislara Basladi
En büyük hayalinin kadin emegini toprakla bulusturmak oldugunu belirten Asli Aksoy, "Hep aklimda bir gün toprakla bir araya gelerek kadin emegini de isin içerisine katarak, bir üretim modeli hayalimdi. Bir gün kuskonmazla tanisinca ’Gerçekten bu hayallerime bir adim atabilir miyim?’ sorusunun yanitini buldum. Su anda 250 dekar üretim alanlarimizda taze ve yerli kuskonmaz üretiyoruz” dedi.

Topragi çok iyi taniyan kadinlarla çalistigini kaydeden Asli Aksoy, “Çiftçi olmak için iyi bir egitim sart. Çünkü tarimsal üretim içerisinde yasam tarzi, emek ve tutku var. Ciddi anlamda katma deger saglayacaginiz fikirleri gelistirebildiginiz bir takim tecrübe ve egitimlerinde bir araya gelmesiyle güzel isler yapilabiliyor. Bunun için topragi çok iyi taniyan kadinlarla çalisiyorum” seklinde konustu.



2,5 dekardan 250 dekara kuskonmaz üretimi

Kuskonmaz üretiminin uzun yolculugunu anlatan Aksoy sunlari söyledi:

“2015 yilinda Mugla’da küçük ölçekli önce 2,5 dekar, sonra 20 dekarla çiftçilige adim attim. 40 dönümlük üretim alanina ulastim. Hep kuskonmaz ürettim. Buradaki sonuçlar basarili olunca dekar sayisini artirarak ilerledim. Antalya’da 210 dekar arazi kiraladik. 2020 yilinda 140 dekar alani ektik, 2021 yilinda 70 dekar alanda dikim yaptik. Toplamda 250 dekar alanda kuskonmaz üretimi yapiyorum.”

Ihracat potansiyeli yüksek

Kuskonmazin saglik yönünden harika bir sebze olduguna vurgu yapan Aksoy, “Ülkemiz tüketimi gastronomi anlaminda bir bosluk vardi. Diger yandan en büyük tüketim merkezi Avrupa’ya çok yakiniz ve ihracat potansiyeli var. Emegin yogun oldugu küresel deger zincirine entegre edebilecegimiz bir üretim modeli dendiginde, kuskonmaz bu sorulari yanitlayan harika bir sebze oldu. Bende bu ise kuskonmazla basladim” dedi.



Dekarda 500-600 kilo ürün hasadi

Aksoy, gerçeklestirdikleri üretimin detayli asamalarina da deginerek hedeflerini aktardi. Tohumdan fidelerin gelismesinin 3 aylik bir süreç oldugunu belirten üretici Aksoy, "Iyi hazirlanmis bir topraga bahar aylarinda dikimi gerçeklestiriliyor. Ilk iki sene hasat yok. 210 dekar alanda aksuda dikimini gerçeklestirdik. Iki sene bakim yapildi hasat olmuyor. Bu sene bizim 3. yilimizin ilkbaharinda 140 dekar alandaki az hasat yilimiz. Beklentimiz dekardan 500-600 kilo civarinda ürün hasadi gerçeklestirmeyi hedefliyoruz. Hasat bu sene daha az olacak. 4. yil hasada geldiginde ürün 10 yil boyunca yaklasik dekarda bir ton üzerinde ürün hasadi gerçeklestirmeyi hedefliyoruz. Kuskonmazin bu seklide kademeli bir üretim modeli var” ifadesinde bulundu.

Avrupa ülkelerine sevkiyat

Kuskonmazin Türkiye’de yeni taninan bir sebze oldugunu kaydeden Asli Aksoy, “Üretimi arttikça bulunabilirligi artan bu yönde gelisen bir pazar. Her sene yüzde 35 tüketimin artmasi söz konusu. Biz dikimlerimizi hizli yapmaya gayret ediyoruz. Üretimlerimizin yari yariya yurt içi pazara yönlendiriyoruz. Diger yarisini ise Almanya basta olmak üzere Berlin, Münih, Singapur sevkiyatlarimiz basladi.

Tarladan çikis fiyatinin 3,5 euro seviyelerinde olmasini planliyoruz” seklinde konustu.



“Topraklarimiza sahip çikalim, üretelim arkadaslar”

Dogru planlamalarla üretim yapalim mesajini da veren Aksoy, “Gençlere sözüm, ’Üretelim arkadaslar’ diyorum. Içerisinde enerjinizi ve egiminizi de katarak topraklarimiza sahip çikalim ve üretmeye devam edelim. Kuskonmaz katma degerli bir ürün. Ülkemiz açisindan firsatlara sahip ve yurt disi pazari olmasi açisindan dogru bir ürün. Dogru planlamalarla bereketli topraklarimizda degerler üretebiliriz” dedi.

Kaynak: İHA