AK Parti Istanbul'dan Mescid-I Aksa Saldirilarina Yönelik Tepki

AK Parti Istanbul Il Baskan Yardimcisi Mahmut Ridvan Nazirli, Israil’in Mescid-i Aksa’da ibadet eden Müslümanlara yönelik saldirilarina tepki gösterdi. Nazirli yaptigi açiklamada, ‘’Filistinli kardeslerimizi ve Filistin davasini asla yalniz birakmayacagiz’’ dedi.

AK Parti Istanbul'dan Mescid-I Aksa Saldirilarina Yönelik Tepki
Israil polisi, isgal altindaki Kudüs’te Mescid-i Aksa’ya sabah namazi kilmak için gelen binlerce Müslümana saldirmis, saldirilar sonucunda 152 kisi yaralanirken 400 kisi de tutuklanmisti.

‘’Bu insanlik disi saldiriyi nefretle kiniyoruz’’

Konuya iliskin AK Parti Il Baskanligi önünde açiklama yapan Mahmut Ridvan Nazirli, ‘’Insanligin huzur ve baris aradigi bir süreçte Israilin Mescidi Aksa’da ibadet eden Müslümanlara silahli saldirida bulunup yüzlerce Müslümani yaralamasi ve akabinde de genis çapli bir tutuklama kampanyasina girismis olmasi, tek kelimeyle zulüm ve vahsettir. Bu saldirinin Islam dünyasinin Ramazan’i, Yahudilerin Hamursuz Bayramini, Hristiyanlarin ise Paskalya’yi idrak ettigi bir süreçte gerçeklesmis olmasi ise insani degerler, inanç özgürlügü ve mukaddeslere hürmet açisindan ayrica hadsizlik, zulüm ve lanetlenmeyi hak eden bir insanlik suçu, bir terör eylemidir. Mabede saldiri, ibadet hakkinin engellenmesi ve mukaddeslere saygisizlik içeren bu insanlik disi saldiriyi nefretle kiniyoruz’’ dedi.

‘’Bu saldiriya derhal son verilmeli’’

Israil’in geçtigimiz Ramazan ayinda da benzer saldirilara kalkistigini söyleyen Mahmut Ridvan Nazirli, ‘’Akabinde çatismalara sebebiyet veren Israil, ayni zulmü ve pervasizligi bu Ramazanda da tekrarlayarak hukuk tanimazligini bir kere daha insanlik vicdaninda tescil etmistir. Dünyanin Ukrayna’daki savasa ve yasanan dramlara odaklandigi bu süreçte, ibadet eden, silahsiz ve sivil insanlara dönük bu saldirilar, özü itibariyla konvansiyonel bir savastan daha korkunç, daha ahlaksiz ve daha insanlik disidir. Dünyada zaten cari olan savas ve kaos ortamini daha da derinlestiren bu saldiriya derhal son verilmeli, sorumlular uluslararasi hukuk karsisinda hak ettigi cezaya ugratilmalidir. Unutmayalim ki, nerede, kime karsi ve kimden gelirse gelsin; zalime dur denilmedikçe, mazlumun hakki savunulmadikça, hakkin, hakkaniyetin ve adaletin sesi olunmadikça, yarinlar herkes için bugün oldugundan daha güvenliksiz ve daha kaotik olmaya mahkumdur’’ seklinde konustu.

‘’Bugün dünyanin her zamankinden daha çok adalete ve barisa ihtiyaci var’’

Nazirli açiklamasinin devaminda, ‘’Bugün dünyanin ve insanligin her zamankinden daha çok huzura, hakkaniyete, adalete ve barisa ihtiyaci var. Bunu sabote eden her tavir, her eylem ve her yaklasim, insanligin vicdaninda oldugu gibi küresel hukukun kurallari içinde olmasi gerektigi sekilde mahkum ve bertaraf edilmelidir. Biz Türkiye olarak her zaman adaletin ve barisin yaninda, zulmün ve haksizligin ise karsisinda olmayi en ilkeli ve en kararli sekilde savunan ülkeyiz. Bu güne kadar oldugu gibi bundan sonra da kardeslik cografyamizda birlik, beraberlik, isbirligi, güç birligi ve dayanisma içinde olmanin bütün siyasi, ekonomik ve diplomatik gereklerini sonuna kadar yerine getirmeye devam edecegiz’’ diye belirtti.

‘’Mescid-i Aksa sadece Filistinlilerin degil, bütün Müslümanlarin ortak degeri’’

Filistinlilerin hakli davalarinda her zaman yanlarinda olduklarini söyleyen Nazirli, ‘’Bundan sonra da olmaya devam edecek, Filistinli kardeslerimizi ve Filistin davasini asla yalniz birakmayacagiz. Mescid-i Aksa sadece Filistinlilerin degil, bütün Müslümanlarin ortak degeri, büyük hassasiyeti ve mukaddes ibadetgahidir. Kaldi ki mabetlere saygi ve ibadet özgürlügü, bütün bir insanlik için en temel haklardan ve degerlerden biridir. Israil’in bu menfur saldirisini bir kere daha telin ediyor, hangi inanca ya da düsünceye sahip olursa olsun insani vicdan ve hassasiyet sahibi herkesi, Filistinlilerin maruz kaldigi bu vahset ve ibadet özgürlügüne yöneltilmis bu hunhar saldiri karsisinda duyarli olmaya davet ediyoruz’’ ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA