Ziftle Kaplanan Alanlar Tamamen Temizlendi

Edirne merkeze bagli Hasanaga köyü yakinlarindaki bir asfalt santiyesinde bulunan biriktirme havuzunun duvarindaki çatlama sonrasinda bölgeye yayilan ziftin temizlik çalismalari tamamlandi.

Ziftle Kaplanan Alanlar Tamamen Temizlendi
Asfalt santiyesinde bulunan havuzdaki sizinti sonrasi ekili alanlar ve dere yataklari ziftle kaplanmisti. Ziftle kaplanan bölgelerde is makineleri ve zaman zaman ise isçilerin elleriyle temizlik yapti. Bölgede incelemelerde bulunan Edirne Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Müdürü Engin Öztürk, asfalt santiyesinden sizan zifti temizleme çalismalarinin tamamlandigini aktardi.

6 Nisan Çarsamba günü asfalt yapiminda kullanilan ziftin depolandigi havuzun duvarinda 40 santimetrelik bir çatlak olusmus, basinca dayanamayan duvar tamamen yikilmisti. Bunun sonucunda yaklasik bin 500 ton petrol bazli asfalt malzemesi bugday ekili tarim arazilerine yayilmisti. Çevredeki yemyesil tarim arazilerinin bir bölümü ziftle kaplanmis ve simsiyah olmustu. Olayin ardindan bölgeye hemen jandarma, çevre sehircilik ve iklim degisikligi müdürlügü ekipleri sevk edilmisti.

Tarim arazilerine yayilan ve kalip haline gelen zift is makineleri yardimiyla kolaylikla temizlenirken, zaman zaman ise hava sicakliginin artmasina bagli olarak ziftin tekrar erime riskine karsi isçiler adeta zamanla yarismisti. Çevresel Etki Degerlendirme (ÇED) raporu olmadigi tespit edilen santiyenin faaliyeti tamamen durdurulurken, hakkinda baslatilan idari sorusturma ise devam ediyor.

"Zift malzemesinin kaldirilmasi için mücadele edildi"

Edirne Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürü Engin Öztürk, "Geçen hafta meydana gelen ’bitüm’ denilen zift malzemelerinin depolandigi tesisin depolama havuzunun bati yönündeki perde duvarinin çökmesiyle birlikte zift malzemesi yakindaki araziye yayilmisti. Hadisenin ilk anindan itibaren ekiplerimiz ve bakanligimizin çevre denetim dairesi baskanimiz, su ve toprak dairesi baskanimiz, AFAD, jandarma çevre timi, il tarim orman müdürlügü ekipleri ivedilikle intikal ettiler. Alanda hizli ve etkin bir çalisma yapilarak zift malzemesinin kaldirilmasi için mücadele edildi. Yapilan çalismalar sonucunda zift malzemesi hizli sekilde sertlesmesi sebebiyle yayildigi andan itibaren temizlenmeye baslamistir" ifadelerine yer verdi.

Alana bakildiginda yaklasik 5 buçuk dönümlük bir ekili alana zift yayildigini aktaran Öztürk, arazi ve dere yatagina yayilan tüm malzemenin kaldirildigini ve çalismalarin tamamlandigini ifade etti.

Bundan sonraki süreçte de arazinin toprak yapisi olarak eski haline döndürülmesine geçilecegini söyleyen Öztürk, zararin firma yetkilileri tarafindan karsilanacagini ve gereken islemlerin ivedilikle yapilacagini dile getirdi. Öztürk, firma hakkinda baslatilan idari sürecin devam ettigini vurgulayarak, analiz sonuçlarinin ise henüz gelmedigini ve beklemede olduklarini söyledi.

Kaynak: İHA