Kurumaya Yüz Tutmustu Karlarin Erimesiyle Birlikte Gökçedere Göleti Yeniden Doldu

Kar ve yagmur yagislarindan sonra Çoruh Nehri basta olmak üzere Bayburt’un Demirözü ilçesine bagli Gökçedere Beldesinin yaklasik 40 metre derinligindeki göleti de eski dolu haline yeniden kavustu.

Kurumaya Yüz Tutmustu Karlarin Erimesiyle Birlikte Gökçedere Göleti Yeniden Doldu
Geçtigimiz sene yasanan kurakliktan etkilenen Gökçedere Göletinin sulari çekilmis, kuruma noktasina gelmisti. Bu sene, karlarin erimesiyle birlikte Gökçedere Göletinin sulari yükseldi, debisi artti. Belde içerisinden geçen Pulur çayi denilen çayin da geçen seneye göre su seviyesinin yükseldigini belirten Gökçedere Belediye Baskani Yavuz Bakir, "Pulur çayimizin su seviyesi de bir hayli artti. Geçen sene ayaklarinizi suya soksaniz ayaklariniz islanmazdi simdi coskulu bir sekilde akiyor. Çayimizin sulari farkli kollardan Çoruh’un sularina karisiyor, Çoruh Nehrini besliyor. Sularin bu sekilde yükselmesinden memnunuz, Pulur Çayi beldemize ayri bir görsellik katiyor" dedi.

Her gün 30-40 santimetre kadar göletin suyunun yükseldigini, debisinin arttigini vurgulayan Bakir, "Geçen sene göletimiz tamamen bitme noktasina gelmisti, zirai sulamalar yapilamamisti. Sularin azalmasindan dolayi son dönemlerde sulama islerini iptal etmistik. Bu sene Allah’a sükür karin fazla olusu, yagislarin bol olusu göleti doldurdu. Günlük ölçümlerini yapiyoruz, 30-40 santimetrenin üzerinde günlük olarak göletin sulari yükseliyor, debisi git gide artiyor ve daha da artmaya devam edecek" seklinde konustu.

Bakir, göletin yeniden su seviyesinin yükselerek eski haline dönmesinden dolayi mutluluk duydugunu dile getirerek, göletin bosa giden sularinin bir takim projelerle Gökçedere Göleti’ne aktarilacagini, bu sayede göletin suyunun artirilacagini söyledi.



Il Koordinasyon Kurulu Toplantisinda Gökçedere Göleti için talepte bulunan Bakir, "Göletin belli bir suyu var ama bir o kadar da bosa giden suyu var. Suyun kanalini biraz daha genisletip bosa giden suyun tamaminin Gökçedere Göleti’ne gelmesini Toplantida Valimize, Bölge Müdürümüze durumu ilettik. Yetkililer durumu degerlendirmeye aldilar, gerekeni yapacaklar" diye konustu.

Kaynak: İHA