Kurdugu Sistemle Elektrik Faturasini 3'Te Bire Düsürdü

Ordu’da yasayan emekli imam Ahmet Ergin, dere kenarina hurda malzemeleri de kullanarak kurdugu sistem ile evinin elektrik ihtiyacinin büyük bir kismini bedava karsilayabiliyor. Elektrik faturasinin 3’te bir oranina düstügünü söyleyen Ergin, imkani olan herkesin yapmasi gerektigini belirtiyor.

Kurdugu Sistemle Elektrik Faturasini 3'Te Bire Düsürdü
Altinordu ilçesine bagli Kayabasi Mahallesi’nde ikamet eden 70 yasindaki emekli imam Ahmet Ergin, hobi olarak basladigi elektronik isler ile ugrasisini ilerletti. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Meslek Yüksekokulu Elektrik Bölümü’nden mezun olan Ergin, elektrik faturalarini düsürmek amaciyla, evinin altinda bulunan dereye bir sistem kurmak için çalismalara basladi.

Yaptigi arastirmalarin yani sira, elektrik mühendislerden de bilgiler alan Ergin, oturdugu evin yaklasik 150 metre asagisinda bulunan derenin kenarina 6 yil önce elektrik üreten sistemi kurdu. Aralarinda, hurdaliktan aldigi ve kullanilmis olan malzemeleri birlestiren Ergin, kurdugu sistem ile elektrik faturalarini 3’te bir oranina kadar düsürdü.

“Dere küçük de olsa degerlendirmek istedim”

Evinin 120 metre asagisinda bulunan dereden faydalanmak istedigini kaydeden Ergin, “1975 yilinda imam olarak göreve basladim ve KTÜ Meslek Yüksekokulu Elektrik Bölümünü bitirdim. Elektrik islerine merakim vardi. Elektrik gittikçe yenilenebilir enerji konusunda sürekli tavsiyeleri dinledim. Ben de burada küçük bir deremiz oldugu için bu dereyi degerlendirmeye çalistim. Deremizde su anda su fazla ancak yaz aylarinda az oluyor. Ben bu sistemi 50’lik boruya yetecek sekilde ayarladim. Suyu, derenin 220 metre yukarisindan verdim” dedi.



“Elektrik faturam 3’te bir düstü, aydinlatmam yüzde 100 artti”

Ahmet Ergin, kurdugu sistem ile aydinlanma sisteminin yüzde 100 arttigini belirterek, “2 kw alternatör var ve bu alternatör 500 devirde elektrik üretiyor. 500 devirde üretilen elektrik, yaklasik 600-700 watt yapiyor. Yani bu sistem çamasir makinesini çalistirmiyor. Buzdolabi, sogutucu ve televizyon gibi esyalari çalistiriyor. 1000 watt ve üzeri ile çalisan sistemleri çalistirmiyor. Elektrik faturalarinda sadece çamasir makinesi etkiliyor. Elektrik faturalarim 3’te bire düstü, aydinlanma ise yüzde 100 artti. Salonda, terasta, balkonda elektrik yakiyor, hatta çok dönüp elektrigi fazla ürettigi için gece-gündüz bir de lamba yakiyorum. Buradaki imkanlarim biraz daha fazla olsa ve su olsa bir evin her türlü ihtiyacini karsilayabilirim” diyerek, sistemi kurmak isteyenlere de tavsiyelerde bulundu.
Kaynak: İHA