Artuklu Belediyesinin Usulsüz Harcamalari Denetim Raporlarina Yansidi

Mardin’in Artuklu Belediyesinin 2021 yili Denetim Raporu’nda onlarca usulsüzlük tespit edilirken, belediyenin sirketlere özel ve ismarlama ihaleler verdigi, birçok ödemenin usulsüz yapildigi belirlendi.

Artuklu Belediyesinin Usulsüz Harcamalari Denetim Raporlarina Yansidi


AK Parti yönetiminde olan Mardin Artuklu Belediyesi Meclis Denetim Komisyonu tarafindan hazirlanan 2021 Yili Denetim Raporu tamamlandi. 7 kisilik Denetim Komisyonunda oylanan rapor, 4 üyenin “Kabul” oyuyla kesinlesti. Bir üye ise, rapora serh koydu. 2’si HDP, 3’ü AK Partili, biri bagimsiz, biri de kamu görevlisinden olusan Denetim Komisyonu tarafindan hazirlanan 2021 Yili Denetim Raporunda, çok sayida yolsuzluk ve usulsüzlük tespit edildi.

“Dogrudan alimlar usulsüz”

Usulsüzlüklerin siralandigi raporda belediyenin 2021 yili içinde 281 adet “Dogrudan Temin Yoluyla” alim yaptigi belirlendi. Toplamda 16 milyon 556 bin 529 TL degerindeki alimlarin “Dogrudan Temin Yoluyla” gerçeklestirildigi tespit edilen raporda, alimlarin Kamu Ihale Kanununda belirtilen yüzde 10 sinirini asarak, belediye bütçesinin yaklasik yüzde 14’lük seviyesine ulastigina dikkat çekildi.

“Evraklarda yetkili kisilerin imzasi eksik”

Birçok ihalede yaklasik maliyet tutarinin belirtilmeden ihale yapildigi belirlenen raporda, yapilan isler karsiliginda olusan fiyat farklarinin hangi gerekçeyle olustugu, ödemesinin yapilip yapilmadiginin belirtilmedigine yer verildi.

Evraklarda yetkili kisilerin imzalarinin eksik oldugu kaydedilen raporda, firmalarin ihaleye girmeleri için gerekli evraklarin dahi eksik olmasina ragmen ödemelerinin neye göre yapildiginin belirtilmedigi tespit edildi. Firmalara yapilan ödemelerin isler tamamlanmadan gerçeklestirildigi raporda, piyasa arastirmasi yapilmadan mal alimlarinin yapildigi, geçersiz belgelerle ve hak edis raporlari düzenlenmeden ödeme yapildigi tespit edildi.

“Sirketlere özel ismarlama ihaleler”

Raporda, Artuklu ilçesi sit alani içerisinde muhtelif mahallelerde bulunan cephe istinat duvarlari yapim isinin ihalesinin de usulsüz yapildigi tespit edildi. Maliyeti 705 bin TL olarak belirlenen “davetiye usulü” ile gerçeklestirilen ihale için “Yerinde yapilan incelemede metrajlarin uygulanan is metrajindan yüksek yazildigi ve yikilan istinat duvarindan kalan taslarin da yeni yapilan istinat duvarlarinda kullanildigi tespit edildigine yer verildi.

Ilgili ihale sirketlere özel olarak çikarilmis ve yaklasik maliyet tutari belirtmeden ihale yapilmistir. Yapilan ihale usulsüz yapilmistir” denildi.

Kimi firmalara ismarlama ihalelerle tek kisi üzerinden is yapildigina ifade edilen raporda, faturalarla onay belgelerinde yapilan islerin benzerlik göstermedigi, is adlarinin dahi birbirini tutmadigi kaydedildi.

“Lokantadan asfalt alindi”

Temsil agirlama giderleri adi altinda bir lokantaya yapilan ödemenin açiklamasinda yol yapimi ve kilit parke dösemesi yapildiginin tespit edildigine yer verilen raporda islemin kanunen suç teskil ettigi hatirlatildi. Yine hediyelik alimlarinin ise, alakasiz sekilde bir elektrik firmasindan alindigi ortaya çikti. Güvenlik hizmet aliminin da kanuna uygun olmadigi belirtilen raporda “Artuklu Belediyesi personel AS.’ye yapilan güvenlik hizmet alima isine ait ödemelerde SGK borç yazisi uygun degildir. Ilgili güvenlik hizmet alima isinde SGK borç bilgileri uygunsuz sekilde yapilmistir” ifade edildi.

“21 milyonluk usulsüz ihale”

AK Partili Midyat Belediye Baskani Veysi Sahin’e ait firmaya verilen 21 milyon 80 bin TL degerindeki ihalede de usulsüzlükler oldugu tespitine yer verilen raporda, hakkedis tutanaklarinda sadece isi alan firmanin yetkililerinin imzasi oldugu, Artuklu Belediyesi yetkililerinin isin yapildigi yerde kontrolleri yapmadan ödemeleri gerçeklestirdigi belirtildi. Söz konusu isin nerede yapildigi ve yapilip yapilmadigi konusunda süphelere yer verilen raporda, ihale dosyalarinda imzasi olan yetkili teknik personellerin hiçbirinin imza atmadigina dikkati çekildi. Yine söz konusu is çerçevesinde yapildigi öne sürülen menfezlerin nereye yapildiginin da tespit edilmedigi belirtildi.

“Meclis üyelerinin firmalarina yaptirildi”

Mucur dagitimlarinin Meclis üyelerine yapildiginin tutanaklarla tespit edildigine de dikkat çekilen raporda, “Dogrudan Temin Yoluyla” yapilan birçok alim isinin ise, kanuna aykiri olmasina ragmen Meclis üyelerinin dogrudan ortaklari olduklari firmalar ile birinci derece yakinlarina ait firmalardan yapildigi tespit edildi. Belediye kanununun 28’inci maddesine vurgu yapilan raporda meclis üyelerinin görevleri süresince ve görevlerinin sona ermesinden itibaren bir yil süreyle, belediye ve bagli kuruluslarina karsi dogrudan veya dolayli olarak taahhüde giremeyecekleri, komisyonculuk ve temsilcilik yapamayacaklarina yer verildi.

Kaynak: İHA