Yabancilik Çekmemek Için Türkçe Ögreniyorlar

Yozgat’ta yasayan Iran, Irak, Fas, Afganistan ve Suriye uyruklu vatandaslar, hayatlarini kolaylastirip sosyal yasama adapte olabilmek için Türkçe ögreniyor.

Yabancilik Çekmemek Için Türkçe Ögreniyorlar
Dünyanin farkli ülkelerinden Yozgat’a yerlesen yabanci uyruklu vatandaslar, aylar süren egitimle Türkçe konusmayi ve yazmayi ögreniyor. Yozgat Halk Egitimi Merkezi bünyesinde mart ayinda açilan ve yas gözetmeksizin herkesin katilabildigi Türkçe okuma-yazma kursuna, yabanci uyruklu vatandaslar yogun ilgi gösteriyor. Bir yandan Türkçe egitimi gören yabanci uyruklular bir yandan da sosyal hayata uyum için egitim aliyorlar.

Yaklasik 20 kursiyere okuma-yazma egitiminin yani sira Türkçe ögretmeni Sevgi Bilici tarafindan Türkiye’nin kültürel yapisi, gelenek ve görenekleri anlatilip sosyal hayata iliskin bilgilendirmeler de yapiliyor.

Kursta yabanci uyruklu vatandasa okuma-yazma egitimi verdiklerini söyleyen Türkçe Ögretmeni Sevgi Bilici, “Kursumuzda Irak, Fas, Afganistan ve Suriye uyruklu vatandaslarimiz var. Onlarin bazilari 2-3 senedir burada. Kendilerini buraya yabanci hissettikleri için Türkçe ögrenmeye geldiler. Biz de elimizden geldigince hem Türkiye’nin kültürünü, geleneklerini ve adetlerini onlara ögretmeye çalisiyoruz hem de yasadiklari ortama uyum saglamalarina çalisiyoruz. Ilk baslarda çok zorlaniyorlar ama gün geçtikçe, Türkçeyi ögrendikçe zorlanmalari geçiyor. Su an kursiyerlerimiz A2 seviyesindeler. Bir buçuk ay A1 kursumuz vardi simdi A2 kursumuz var daha sonra da B1 kursumuza baslayacagiz, su an kursumuzda 20 ögrencimiz var. Kursumuza mart ayinda basladik ve mayis ayinda kursumuz bitecek” dedi.

Afgan uyruklu kursiyerlerden 17 yasindaki Sajad Mohebi de 1 sene önce Türkiye’ye geldigini belirterek, “Halk egitimi merkezinde Türkçe ögreniyorum. Türk vatandaslarla konusmak, alisveris yapmak ve okula gidebilmek için Türkçe ögreniyorum” seklinde konustu.

Fas uyruklu 27 yasindaki Elbestan Ghizlane ise “Kursta Türkçe ögrenmeye çalisiyorum, okuma yazma çalisiyorum. 8 ay önce Türkiye’ye geldim. Insanlarla konusmak, tanismak için Türkçe ögreniyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA