Internet Kullanimi Yasi Düstü, Çocuklara Karsi Siber Zorbalik Artti

Türkiye genelinde çocuklarda internet bagimliligi ebeveynlerin ilk sorunlari basinda geliyor. Internet ilk kullanma yasinin son yillarda 2’ye kadar düsmesi ve son birkaç yilda ortaya çikan siber zorbalik çocuklar için oldukça tehlikeli bir hal aldi. Siber uzmanlari ise, öncelikle çocugu elestirmeden dinlemek gerektigini ve ebeveyn saglikli bir dinleyici olmasinin gerektigini söyledi.

Internet Kullanimi Yasi Düstü, Çocuklara Karsi Siber Zorbalik Artti
Internet bagimliligi çocuklarda her geçen yil daha fazla artiyor. Aile bireylerinden dörtte biri çocuklarinin internet ve sosyal ortamlarda nelerle karsilastigini bilmedikleri yapilan arastirmada tespit edildi. Internet ilk kullanimi, video izlemek, programlarla çocuklarin vakit geçirme yasinin 2’ye kadar düsmesiyle birlikte siber zorbalik yapan kisilerin sosyal aglardaki tehlike alanlari oldukça çogaldi. Konya Emniyet Müdürlügü Siber Suçlarla Mücadele Sube Müdürlügüne bagli siber polisleri, Konya merkez ve ilçelerinde çocuklara yönelik yüz yüze ve dijital ortamda toplamda 370 bin kisiye ulasti. Siber polisleri, 115 bini çocuga, 160 bin ise aileye siber ortamlarinda karsilasabilecekleri sikintilar ve magduriyetler hakkinda bilgi verilirken, 100 kisiye ise videolarla bilgilendirme yapti.

“Ailesinde kendisi yeteri kadar takdir edilmediginde çocuklar bunu sosyal medyadan karsilamaya çalisiyor”

Sosyal medya kullanimindaki artisin sebebini anlatan Siber Suçlarla Mücadele Sube Müdürlügünde siber suçlari önleme alaninda görevli polis memuru Harun Soylu, “Görsellige dayali bir kimlik olusturmak için çocuklarimizda begenilme arzusu var. Bunu eger ailesinde kendisi yeteri kadar takdir edilmedigi veya çevresinde takdir edilmedigi takdirde bunu sosyal medyadan karsilamaya çalisiyor. Dolayisiyla çocuklarimiza deger vermemiz gerekiyor. Çocugumuz teknoloji bagimlisi ise neler yapmaliyiz dersek? Çocugumuzu teselli etmek veya susturmak için kesinlikle telefon, tablet vesaire seyler kendisine vermememiz gerekiyor. Yemek çay saatlerinde bilgisayar basindaki çocuga kesinlikle servis yapmamaliyiz. Çocugumuzun yetenek ve ilgi alanlarina uygun spor dallarina yönlendirmeyi tavsiye ediyoruz” dedi.



“Çocugumuzu elestirmeden dinlememiz gerekiyor”

Internette ve sosyal aglarda vakit geçiren çocuklar için yapilmasi gerekenlere deginen Harun Soylu, “Öncelikle çocugumuzu elestirmeden dinlememiz gerekiyor. Saglikli bir dinleyici olmamiz lazim. Bundan sonra yapacagimiz is ise çocugumuzu yargilamamak, suçlamamak. Burada zorbaliga itilenin zorbaya iten kisinin oldugunu ve bu zorbaligi yapan kisinin suçlu oldugunu anlatmak gerekiyor. Bu konuyla alakali yapilmis olan zorbaligin kanitlarini ekran görüntüsü gibi çesitli sekilde ispatli alarak ilgili emniyet bilimlerine basvurmak gerekir” seklinde konustu.



“Kesinlikle zorbaya karsilik vermememiz gerekiyor”

Siber zorbalik yapan kisi ve kisilere karsi yapilmasi gereken konularda uyarilarda bulunan Soylu, “Kesinlikle zorbaya karsilik vermememiz gerekiyor. Zorbaya karsilik verdigimiz zaman zaten zorbayi hedefine ulastirmis olacagiz. O yapmis oldugu sey karsi insanlara kendisinden korktugunu veya onlardan bir sey alabilecegini düsünmesi. Bu sekilde karsilik verdigimiz zaman ondan korktugumuzu düsünecek. Zorbaliga kesinlikle karsilik vermememiz gerekiyor. Onu iyi bir önemseyici olmanin, önemsedigimizi göstermemenin ilk sarti ise onu da iyi bir dinleyici olarak dinlemektir. Ve zorbalik gerçeklesmeden önceki olaylarla ilgili çocugumuzu kesinlikle suçlamayalim. Bu sekilde olursa çocugumuz içine kapanir, belki söyleyecegi seyleri de size anlatmaz. Çünkü annem babam bana kiziyor diye düsünebilir. Zorbaligin hedefi oldugu için çocugunuzu suçlamayin. Burada bu durum çocugunuzun hatasi olmadigini, zorbalik yapan kisiyle alakali bir durum oldugunu mutlaka kendisine anlatmamiz gerekiyor. Çocugumuz siber zorbaliga karsilik vermemesi için tesvik edin” diye uyarilarda bulundu.
Kaynak: İHA