Hatay'in Ramazan'a Özel Tatlisi Açiklamasi Küncülü Helva

Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütü tarafindan (UNESCO) Gastronomi Sehirler Agi’na dahil edilen ve yöresel lezzetleri ile öne çikan Hatay’da, sadece Ramazan ayinda yapilan küncülü helvasi ile adeta damak çatlatiyor.

Hatay'in Ramazan'a Özel Tatlisi Açiklamasi Küncülü Helva
Tahin, seker, çöven otu ve Hatay’da küncü olarak bilinen susamin karisimiyla ortalama 4 saat pismesinin ardindan üretilen helva, iftar sonrasinda atistirmalik olarak tercih ediliyor. Hatay’da yaklasik bir asirdir tek bir aile tarafindan imalati yapilan küncülü helva, bu ramazanda da iftar sonrasi kahve veya soguk içeceklerin yaninda tüketiliyor. Ramazan Ayi ile tezgahlardaki yerini alan Antakya’nin önemli lezzetlerinden küncülü helvayi yapan Fansa ailesi, kollari sivadi ve gelen talepleri karsilamak için yogun bir mesai harciyor.

Antakya’da tarihi Uzun Çarsi’da küncülü helva üretimi yapan Sahap Fansa, yaklasik 500 yillik bir gelenegi yasattiklarini ve oldukça ragbet gördügünü belirterek, “Biz burada her Ramazan Ayinda küncülü helva yapiyoruz. Bu yaklasik 400-500 yillik bir tatli. Babasindan ustamiza, ondanda babama, babamdan da bize kaldi, bizde çocuklara birakacagiz, devami da gelecek insallah. Biz yaklasik üçüncü kusagiz, bu isin sirri aslinda çöven kökü. Su an lokumda, helva köpügünde ve daha birçok yerde kullaniliyor. Çöven kökünün faydalari aslinda yeni yeni kesfedildi. Mideye, bagirsaklara ve hazimsizliga çok iyi geliyormus. Içerisine çöven kökü, seker, susam ve tahin karisimi ile 4 saat pisiyor ve daha sonra kazana dökerek yavas yavas servis ediyoruz” dedi.

Yurt disindan ve sehir disindan ilginin yogun oldugunu belirten Fansa, “Satislar son iki seneye göre çok ragbet görüyor. Çünkü bu sadece Ramazan Aylarinda yapiliyor. Bu iste ticaret gütmüyoruz, daha çok gelenegimizi yasatmaya çalisiyoruz. O yüzden baya ragbet var. Özellikle yurt disindan, sehir disindan baya bir istek var. Onlara yetistiremiyoruz, elimizden geldigince hafta bir kargo yapip gönderiyoruz. Geçen sene fiyatlarimiz 40 liraydi. Ama tabi susam ve seker bu kadar pahali degildi. Sekerin ve susamin fiyatlari çok yükseldi ama biz herkes yiyebilsin diye iki kat yapmayalim dedik. Normalde 80 lira olmasi lazim ama biz kilosunu 60 liradan satiyoruz. Çünkü bizde 16 kisi çalisiyoruz” dedi.

Küncülü helva için gelen müsterilerden Oya Güzeloglu ise küncülü helvayi herkese tavsiye ettigini belirterek “küncülü helva çok güzel kitir kitir, her yil alip yiyoruz. Ramazan Ayi’nda iftar sonrasinda kahvenin yaninda çok güzel oluyor. Bu küncülü helvayi baska yerde bulamazsiniz zaten. Hatay’da çok güzel lezzetler de var ama bunun tadi çok farkli. Herkese tavsiye ediyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA