Denizlerde Av Yasagi Bu Gece Basliyor

Denizlerde 1 Eylül’de baslayan av sezonu bu geceden itibaren sona eriyor. Trabzonlu balikçilar 15 Nisan tarihinden 1 Eylül’e kadar sürecek yasak dolayisiyla teknelerini limana demirlerken, yirtilan aglarin onarimini ve teknelerin bakimina basladi.

Denizlerde Av Yasagi Bu Gece Basliyor
Sezonun ne iyi, ne de kötü geçtigini belirten balikçilar umutlarini gelecek sezona birakirken özellikle hamsi avinin Ekim 15’de baslamasini arzu ettiklerini söylediler.

Gelecek sezon hazirliklarina simdiden basladiklarini belirten Kazim Kobya balikçi teknesi reisi Mahmut Ertugral, ”Genel olarak bakildiginda sezon umdugumuz gibi geçmedi. Önümüzdeki sezonun ne olacagini da Cenab-i Allah’tan baska bilen yok. Su an tekneler bakima alindi. Tersanelere gidecek olanlar gidecek, boya, ag bakim islemleri tamamlandiktan sonra 1 Eylül itibariyle tekrar sezon açilacak. Sezon açilmadan önce denizin durumunu numunelerden yola çikarak asagi yukari tahmin edebiliyoruz istavrit, palamut olacak mi diye. Su an bunu söylemek erken. Geçen sene palamut olmadi ama hamsi miktari diger denizleri de takip ettigimiz için biliyoruz oldukça yogun bir popülasyon vardi. Bizim avladigimiz baliklar göç baligi oldugu için sartlar ne olacak suyun erken isinmasi, havalarin iyi gitmesi gibi faktörler önemli. Su an teknelerin bakimi önümüzdeki sezona avciliga hazirlamasiyla ilgili çalismalarla ilgileniyoruz“ dedi.



"Palamut avciligi yok denecek kadar az oldu"

Sezona palamut avciligi ile basladiklarini ancak palamudun yok denecek az kadar oldugunu belirten Ertugral, “Geçen sene palamut avciligi yok denecek kadar az oldu, dolayisiyla fiyatlara pahali yansidi. Hamsi avciligi normalde bakildigi zaman fena degildi. Çok vasat degil çok da afaki bir avcilik olmadi. Eskiye göre kiyasladigimizda normal bir avcilik oldu diyebiliriz. Ancak masraflar çok ciddi derecede agir geliyor özellikle mazot ve diger masraflar bir önceki yila göre bire üç bire bes arttigi için dolayisiyla masrafli bir is oldugundan herkese bu durum eksi olarak yansiyor. Artik eskisi gibi degil tekneler büyüdü büyüdükçe de masraflar artiyor. Mazot masrafimiz çok. Mazot en çok belimizi büken bir maliyet. Onun için biraz sikintili bir süreçteyiz” diye konustu.



"Denizlerde hamsi avi 15 Ekim’de baslasin"

Hamsi avinin 15 Ekim’de baslamasi gerektigine de dikkat çeken Ertugral, sunlari söyledi:

“Bu sene Sinop’tan batisi çok randimanli olmadi. Genelde Hopa ile Sinop arasinda bir avcilik oldu. Igneada taraflarinda da oldu ancak kisa süreli oldu. Sahsi fikrim özellikle hamsi avciliginin Eylül’de degil Ekim 15’de baslamasi çok daha verimli olacagi kanaatindeyim. Hamsi göç baligi oldugu için sartlar uygun oldugu zaman Rusya’dan Azak Denizinden gelen hamsileri biraz açikta avliyoruz. Dolayisiyla kiyiya gelip yerlesmesi kendi ortamini bulmasi bir anlamda engellenmis oluyor. Bu nasil olur? nasil bir önlem alinir? yetkililer bu konuda nasil bir çalisma yapar? onu da konusmak lazim” diye konustu.

Kaynak: İHA